Witam,
posiadam maszynę scm record 220 ze sterowaniem NUM 750
padł mi monitor - elektronik mówi że jest przebite trafo i niema możliwości tego naprawić.
czy jest możliwość dostać gdzieś taki monitor? - zauważyłem że w niektórych maszynach tego typu jest dołożony jakby zwykły monitor od komputera.
Mój monitor ma oznaczenie MVB 241 NU.
W jaki sposób mogę podłączyć jakiś inny monitor? czy jest potrzebny jakiś konwerter?
czy miał ktoś podobny problem?
SCM record 220 - uszkodzony monitor
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
750 była wypuszczona w kilkunastu wersjach.
u siebie posiadam 9 różnych kombinacji tych sterowników.
mam 1szt 25 pinową 3szt 37 pinowe ...
seria 1000 ma jeden rodzaj złącza.
750-tka ma układ szafy ( podobnie też jak seria 1000 ale nie wszystkie już modele ) a złącze się znajduje na karcie procesora.
750-tka ( zdjęcie przykładowe z allegro )

1060

1060

wszystkie te NUM-y mają takie same złącza. Fakt , model 750 ma duży "bałagan" w złączach ale jest to do opanowania.
Poszukam w dokumentacji i na schematach elektroniki opisów złącz.
u siebie posiadam 9 różnych kombinacji tych sterowników.
mam 1szt 25 pinową 3szt 37 pinowe ...
seria 1000 ma jeden rodzaj złącza.
750-tka ma układ szafy ( podobnie też jak seria 1000 ale nie wszystkie już modele ) a złącze się znajduje na karcie procesora.
750-tka ( zdjęcie przykładowe z allegro )

1060

1060

wszystkie te NUM-y mają takie same złącza. Fakt , model 750 ma duży "bałagan" w złączach ale jest to do opanowania.
Poszukam w dokumentacji i na schematach elektroniki opisów złącz.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Z tego co widzę na zdjęciach monitor jest podłączony w standardzie composite video czyli zwykłego sygnału analogowego jaki ma większość telewizorów i niektóre monitory.
Żadna wersja NUM 750 niema RGB + Hsync +Vsync pomimo że rzeczywiście ma podobne złącza. Num z serii 1000 ma dopiero kartę graficzną „nowego” typu która występuje jako wpinany moduł i to tylko w maszynach które posiadają panel operatorski bez systemu Windows.
Monitora z wejściem composite video nie można wpiąć bezpośrednio do wtyczki monitora gdyż sygnał tam jest „odwrócony” i trochę zmodyfikowany.
Dopiero na płycie monitora sygnał jest „prostowany” na właściwy i na jednym z wejść układu TEA2037A(pod radiatorem) jest sygnał który można wpiąć do monitora z wej. composite video. Należy tylko pamiętać że stary monitor musi nadal mieć zasilanie.
Pozdrawiam
Przemysław Janiczek
[ Dodano: 2013-06-21, 13:24 ]
dodam jeszcze ze przebite trafo może bardzo obciążać zasilacz i lepiej odłączyć jego zasilanie na płycie monitora.
Żadna wersja NUM 750 niema RGB + Hsync +Vsync pomimo że rzeczywiście ma podobne złącza. Num z serii 1000 ma dopiero kartę graficzną „nowego” typu która występuje jako wpinany moduł i to tylko w maszynach które posiadają panel operatorski bez systemu Windows.
Monitora z wejściem composite video nie można wpiąć bezpośrednio do wtyczki monitora gdyż sygnał tam jest „odwrócony” i trochę zmodyfikowany.
Dopiero na płycie monitora sygnał jest „prostowany” na właściwy i na jednym z wejść układu TEA2037A(pod radiatorem) jest sygnał który można wpiąć do monitora z wej. composite video. Należy tylko pamiętać że stary monitor musi nadal mieć zasilanie.
Pozdrawiam
Przemysław Janiczek
[ Dodano: 2013-06-21, 13:24 ]
dodam jeszcze ze przebite trafo może bardzo obciążać zasilacz i lepiej odłączyć jego zasilanie na płycie monitora.
-
Monitor działa dzięki pomocy przemektq - bardzo dziękuje.
Rzeczywiście pod radiatorem jest element elektroniczny do którego udało się wpiąć zwykły mały telewizor LCD (z zagłówka samochodu).
Maszyna już jest w pełni sprawna teraz pozostała jeszcze kwestia programowania ale to już inny temat.
Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.
Rzeczywiście pod radiatorem jest element elektroniczny do którego udało się wpiąć zwykły mały telewizor LCD (z zagłówka samochodu).
Maszyna już jest w pełni sprawna teraz pozostała jeszcze kwestia programowania ale to już inny temat.
Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.