Rewolwerówka na CNC ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Sorry, ale ... – jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.kamar pisze: Sorry, ale tym to się muszę pochwalic![]()
Jeżeli się wytacza to nie ma prawa wyjść inaczej – dopiero duże skręcenie wrzeciennika będzie powodować, że otwór będzie się stawał owalny, ale pomiar w jednej płaszczyźnie nie będzie wykazywał odchyłek i dlatego ta operacja nie może być dowodem, że toczenie zewnętrzne np. nie będzie ciągło stożka.
Nie neguję, że kolega zrobił coś nie tak, a nawet jestem pewien, że wszystko jest OK, ale podważam wyciąganie określonych wniosków z przeprowadzonej operacji.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 276
- Kontakt:
Myli się kolega w jednymhecza pisze:[– jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam

Poza tym masz racje > Bardziej pokazuje to brak luzu na nakrętce i wózkach bo glowica nie blokowana.
Na ew.stozek w toczeniu wzdłuznym wplyw sprzętowo mam żaden, wrzeciennik jest na przyzmie. Na końcowym tescie z filmiku, po zebraniu 0.5 mm zrobiła dwie setki na minus na 200 mm bez podparcia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ojjj …. ??? - trochę naciągnięte -kamar pisze: Bardziej pokazuje to brak luzu na nakrętce i wózkach bo glowica nie blokowana.
po mojemu ta operacja i pomiar jest tylko świadectwem, że nóż był dobrze dobrany, naostrzony i że śię zbytnio nie stępił po wytoczeniu tego otworu.
Już więcej w tej kwestii nie będę truł i tak bardziej mnie interesują zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC – nadal jestem ( i tak chyba już zostanie ) kombinatorem-teoretykiem.

W maszynie najważniejsza jest stabilność i powtarzalność - nawet ewentualnych błędów - z którymi, jeśli ma się ich świadomość można żyć.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 276
- Kontakt:
To spróbuj wytaczać z lekkim luzem na nakrętcehecza pisze:[
Ojjj …. ??? - trochę naciągnięte -

To nie jest kilkuset kilowy stół frezarki a pięciokilowa głowica
Mnie tez i chwilowo na tym się kończyhecza pisze: i tak bardziej mnie interesują zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC –

[ Dodano: 2013-06-09, 17:23 ]
Masz okazję to zmienić - pisz halla na przerzuthecza pisze: zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC – nadal jestem ( i tak chyba już zostanie ) kombinatorem-teoretykiem.![]()

Po dzisiejszych testach wyszła konieczność wymiany siłownika blokady na większy. Niby przerzuca ale jakoś niepewnie i ostatkiem sił.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Jeśli jeszcze nie kupiłeś to nie kupuj. Mam dwa podobne siłowniki festo (nigdy nie używane jeszcze w kartonach), które leżą i się kurzą od paru lat. Jutro rano mogę Ci podać sygnaturę każdego (skok około 20mm i są troszkę większe od Twojego) i jeśli Ci przypasi to jutro kurierem wyślę. W końcu ja też mam małą sprawę do wykonaniakamar pisze:Po dzisiejszych testach wyszła konieczność wymiany siłownika blokady na większy

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Wynik jak dla mnie super. Dla nowej tokarki QTS Mazaka normą jest gdy stożek mieści się w 7 µm na 100mm.kamar pisze:Na końcowym tescie z filmiku, po zebraniu 0.5 mm zrobiła dwie setki na minus na 200 mm bez podparcia.
Jak kolega rozwiąże docisk konika? Pneumatycznie, czy silnik (siłownik elektryczny) ze sprzęgłem? Czy może takie cuś?
http://www.machineseeker.com/A1468411/WMW.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Właśnie o podporę mi chodzi, oczywiście wiertła i inne do dziurek będą na głowicy. Chodziło mi o to, że konik znajduje się powiedzmy 50 mm przed czołem detalu (wcześniej zgrubnie dosunięty) i później tylko dociska poprzez wysuw pinoli pneumatycznie lub za pomocą powyższego silnika z nastawnym momentem kręcącym śrubą (co ma sens przy większych seriach)kamar pisze:Nie bardzo widzę zastosowanie tego cóś. Konik jako taki jest tu zbędny ew. dojeżdzajaca pneumatycznie podpora z kłem.
Przy dosuwaniu całej podpórki odpada oczywiście luz na tulei.
Z innej beczki:
Oglądając na tegorocznym ITM w Poznaniu tokarynki "CNC" zbudowane na podstawie uniwersalnych dominował tradycyjny imak czterostronny zamontowany na obrotnicy z przekładnią ślimakową nie blokowaną.