Rewolwerówka na CNC ?

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 276
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 cze 2013, 19:19

Tendencji takowych nie widać. Na początku filmu jest nożyk lutowany surowy to próbuje dygotać. Po naostrzeniu dwa mm brał z posuwem 200. Przy trzystu wywaliło falownik. Ogólnie to raczej ograniczenia napędu a nie wózków. A że do skóruwy nie szykowana to będzie dobrze :)

Tagi:

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: hecza » 09 cze 2013, 11:03

kamar pisze: Sorry, ale tym to się muszę pochwalic :)
Sorry, ale ... – jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Jeżeli się wytacza to nie ma prawa wyjść inaczej – dopiero duże skręcenie wrzeciennika będzie powodować, że otwór będzie się stawał owalny, ale pomiar w jednej płaszczyźnie nie będzie wykazywał odchyłek i dlatego ta operacja nie może być dowodem, że toczenie zewnętrzne np. nie będzie ciągło stożka.
Nie neguję, że kolega zrobił coś nie tak, a nawet jestem pewien, że wszystko jest OK, ale podważam wyciąganie określonych wniosków z przeprowadzonej operacji.

Pozdrawiam

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 cze 2013, 11:09

hecza pisze:[– jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam
Myli się kolega w jednym :) to nie ja takie wnioski wysnułem :)
Poza tym masz racje > Bardziej pokazuje to brak luzu na nakrętce i wózkach bo glowica nie blokowana.
Na ew.stozek w toczeniu wzdłuznym wplyw sprzętowo mam żaden, wrzeciennik jest na przyzmie. Na końcowym tescie z filmiku, po zebraniu 0.5 mm zrobiła dwie setki na minus na 200 mm bez podparcia.

hecza

Post napisał: hecza » 09 cze 2013, 12:03

kamar pisze: Bardziej pokazuje to brak luzu na nakrętce i wózkach bo glowica nie blokowana.
Ojjj …. ??? - trochę naciągnięte -
po mojemu ta operacja i pomiar jest tylko świadectwem, że nóż był dobrze dobrany, naostrzony i że śię zbytnio nie stępił po wytoczeniu tego otworu.

Już więcej w tej kwestii nie będę truł i tak bardziej mnie interesują zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC – nadal jestem ( i tak chyba już zostanie ) kombinatorem-teoretykiem. :grin:

W maszynie najważniejsza jest stabilność i powtarzalność - nawet ewentualnych błędów - z którymi, jeśli ma się ich świadomość można żyć.

Pozdrawiam

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 cze 2013, 17:28

hecza pisze:[

Ojjj …. ??? - trochę naciągnięte -
To spróbuj wytaczać z lekkim luzem na nakrętce :)
To nie jest kilkuset kilowy stół frezarki a pięciokilowa głowica
hecza pisze: i tak bardziej mnie interesują zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC –
Mnie tez i chwilowo na tym się kończy :)

[ Dodano: 2013-06-09, 17:23 ]
hecza pisze: zagadnienia programowe działania takiej głowicy z LinuxCNC – nadal jestem ( i tak chyba już zostanie ) kombinatorem-teoretykiem. :grin:
Masz okazję to zmienić - pisz halla na przerzut :) założenia w dziale linuxcnc.

Po dzisiejszych testach wyszła konieczność wymiany siłownika blokady na większy. Niby przerzuca ale jakoś niepewnie i ostatkiem sił.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 cze 2013, 20:55

kamar pisze:Po dzisiejszych testach wyszła konieczność wymiany siłownika blokady na większy
Jeśli jeszcze nie kupiłeś to nie kupuj. Mam dwa podobne siłowniki festo (nigdy nie używane jeszcze w kartonach), które leżą i się kurzą od paru lat. Jutro rano mogę Ci podać sygnaturę każdego (skok około 20mm i są troszkę większe od Twojego) i jeśli Ci przypasi to jutro kurierem wyślę. W końcu ja też mam małą sprawę do wykonania ;)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 cze 2013, 21:03

Dzięki ale tego to ci u nas dostatek. Zrób maszynę to może coś obrobisz. :)
Założyłem taki bo się ładnie mieścił w środek a większy muszę wywalić na zewnątrz.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Tomciowoj » 09 cze 2013, 21:31

kamar pisze:Na końcowym tescie z filmiku, po zebraniu 0.5 mm zrobiła dwie setki na minus na 200 mm bez podparcia.
Wynik jak dla mnie super. Dla nowej tokarki QTS Mazaka normą jest gdy stożek mieści się w 7 µm na 100mm.
Jak kolega rozwiąże docisk konika? Pneumatycznie, czy silnik (siłownik elektryczny) ze sprzęgłem? Czy może takie cuś?
http://www.machineseeker.com/A1468411/WMW.html

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 cze 2013, 21:47

Nie bardzo widzę zastosowanie tego cóś. Konik jako taki jest tu zbędny ew. dojeżdzajaca pneumatycznie podpora z kłem.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Posty w temacie: 12

Post napisał: Tomciowoj » 09 cze 2013, 22:11

kamar pisze:Nie bardzo widzę zastosowanie tego cóś. Konik jako taki jest tu zbędny ew. dojeżdzajaca pneumatycznie podpora z kłem.
Właśnie o podporę mi chodzi, oczywiście wiertła i inne do dziurek będą na głowicy. Chodziło mi o to, że konik znajduje się powiedzmy 50 mm przed czołem detalu (wcześniej zgrubnie dosunięty) i później tylko dociska poprzez wysuw pinoli pneumatycznie lub za pomocą powyższego silnika z nastawnym momentem kręcącym śrubą (co ma sens przy większych seriach)
Przy dosuwaniu całej podpórki odpada oczywiście luz na tulei.

Z innej beczki:
Oglądając na tegorocznym ITM w Poznaniu tokarynki "CNC" zbudowane na podstawie uniwersalnych dominował tradycyjny imak czterostronny zamontowany na obrotnicy z przekładnią ślimakową nie blokowaną. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”