Witam
w najbliższym czasie firma zakupi tokarke z napędzanymi narzędziami, trzeba wybrac między głowicą baruffaldi a sauter - i tu moje pytanie barufaldi czy baruffaldi. Słyszałem że do baruffaldi oprawki są trudnodostępne, dobrze by bylo żeby się wypowiedział jak baruffaldi wypada jakościowo czy się ,,trzymają'' te oprzwki.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Baruffaldi czy sauter
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Spytajcie tu: [URL=http:///www.msspinex.com.pl]www.msspinex.com.pl[/URL]. To dystrybutor producenta oprawek Benz. Mają chyba wszystko co jest na rynku.
Co do głowic to w firmie mamy tokarkę z głowicą Sauter i oprawki firmowe są bardzo porządne, chociaż poszły trochę w odstawkę jak pojawiły się oprawki z szybko wymiennymi końcówkami (wiadomo, człowiek leniwe zwierze).
Co do głowic to w firmie mamy tokarkę z głowicą Sauter i oprawki firmowe są bardzo porządne, chociaż poszły trochę w odstawkę jak pojawiły się oprawki z szybko wymiennymi końcówkami (wiadomo, człowiek leniwe zwierze).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Co do Sautera, mam taką głowicę w tokarce z 1989r, do tej pory jedynym problemem jaki z nią miałem była wymiana enkodera, ale to po kolizji, więc nie wiem czy się liczy
Baruffaldi - nie mam doświadczeń.
Co do oprawek narzędziowych, to przy zakupie nowej tokarki (czy samej głowicy) możesz zamówić co chcesz. Zdaje się, że Sauter ma w ofercie standardowe oprawki VDI, Capto, czy co tam sobie zażyczysz. Zdaje się, że oprawki typu VDI (np VDI40 - rozmiar) są obecnie najpopularniejsze (czytaj najtańsze) ale zdaje się, że oprawki typu Capto (np Capto C6 -rozmiar) sztywniej trzymają narzędzie, co może się przydać do pracy na dużych wysięgach lub przy ciężkiej obróbce przekłada się na nieco dłuższą pracę płytek. Z drugiej strony nie ma co zakładać oprawek Capto do głowicy, jeśli sama tokarka jest niezbyt sztywna. Wybór należy do ciebie.

Baruffaldi - nie mam doświadczeń.
Co do oprawek narzędziowych, to przy zakupie nowej tokarki (czy samej głowicy) możesz zamówić co chcesz. Zdaje się, że Sauter ma w ofercie standardowe oprawki VDI, Capto, czy co tam sobie zażyczysz. Zdaje się, że oprawki typu VDI (np VDI40 - rozmiar) są obecnie najpopularniejsze (czytaj najtańsze) ale zdaje się, że oprawki typu Capto (np Capto C6 -rozmiar) sztywniej trzymają narzędzie, co może się przydać do pracy na dużych wysięgach lub przy ciężkiej obróbce przekłada się na nieco dłuższą pracę płytek. Z drugiej strony nie ma co zakładać oprawek Capto do głowicy, jeśli sama tokarka jest niezbyt sztywna. Wybór należy do ciebie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Witam,
firma TBI Technology zajmuje się serwisowaniem głowic Baruffaldi - zapraszam do kontaktu! :wink:
www.tbitech.pl
firma TBI Technology zajmuje się serwisowaniem głowic Baruffaldi - zapraszam do kontaktu! :wink:
www.tbitech.pl