Sam widok tulejki napawa mnie bólem...DOHC pisze:Trzymał ktoś to w ręku?
Budżetowa Frezarka ze sklejki do PCB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 38
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Też się nad tym zastanawiałem i jedyny wniosek jaki mi się nasunął to to że tulejki ER to takie bardzo przemysłowe i proo , a te dziwadła pokutują we wszystkich frezarkach górnowrzecionowych do drewna i szlifierkach prostych.ursus_arctos pisze:Zastanawia mnie, dlaczego nie robi się takich wrzecion na tuleje ER, tylko na jakieś dziwadła... Czy do marketoidalnych łbów nie dociera, że w ten sposób może zyskują dodatkowe 50zł, ale tracą klientów?
Widać konstruktorzy wychodzą z założenia że masz zakładać narzędzia z chwytem 6 i 8 ,a innych to nie ma na świecie

Pozdrawiam , Michał. 

-
Pokontynuuję offtopa: może i każda (tu wstaw nazwę ptaka) swój ogon chwali, ale właśnie mówię, że dla mnie to zdyskwalifikowało wszystkie szlifierki proste DWT/Makita/Bosch/... i z pewnym bólem wziąłem Kressa (tylko dlatego, że na chińczyka żal mi było kasy) - przynajmniej do kressa są wszystkie średnice milimetrowe od 1 do 10 i kilka calowych i tulejki są powszechnie dostępne.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 96
Kurcze, tego się bałem, sam wygląd jest odpychający i widać że to z przetopionych butelek i puszek robione. Jak rozumiem w przypadku CNC krytyczne jest bicie narzędzia które zależy od wykonania tulejki. Zadałem gościowi pytanie czy sprzeda mi samą tą redukcje zobaczymy co odpowie. Chodzi o to że mi nie potrzebny cały ten majdan dodatków i myślę czy nie kupić wrzeciona DWT + ta tulejka redukcyjną, powinno to być o niebo lepsze od dremela (zapędy do dłubania w alu), na kresa nie ma szans na razie. Co myślicie generalnie jeśli chodzi o to z linku a DWT ? DWT ma niby 600 W i nie ma tych wypustek do wymiany szczotek. To mi sie rzuciło w oczy na razie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Swoje tym DWT zrobisz. Jak maszyna będzie pracować i przynosić Ci korzyści to przy okazji kolejnych renowacji będziesz mógł zainwestować w Kressa.
Miej na uwadze, że tutaj dużo ludzi, którzy projekty bez profili 100x100x10 i prowadnic liniowych 25 mm uważają za zabawki, podczas gdy garstka tych, którzy "nie wiedzą, że się nie da" robi maszynki z różnych posiadanych gratów za małe pieniądze i te maszynki potrafią wykonywać prace, które im się zleca, tyle że w odpowiednio dłuższym czasie, z mniejszym przybraniem itp.
Miej na uwadze, że tutaj dużo ludzi, którzy projekty bez profili 100x100x10 i prowadnic liniowych 25 mm uważają za zabawki, podczas gdy garstka tych, którzy "nie wiedzą, że się nie da" robi maszynki z różnych posiadanych gratów za małe pieniądze i te maszynki potrafią wykonywać prace, które im się zleca, tyle że w odpowiednio dłuższym czasie, z mniejszym przybraniem itp.
-
Taką tulejkę redukcyjną to od biedy możesz sobie sam zrobić:
weź wałek o odpowiedniej średnicy, zamocuj na stole maszyny frez/nóż w imadle (!) a wałek zamocuj we wrzecionie i sobie wytocz - szczeliny możesz zrobić czymkolwiek, nawet tarczą diamentową i dremelkiem.
Na pewno nie warto dla takiego bzdeta kupować jakiegoś chińskiego cholera wie czego, w dodatku z nietypowym chwytem 44mm zamiast standardowego 43mm.
weź wałek o odpowiedniej średnicy, zamocuj na stole maszyny frez/nóż w imadle (!) a wałek zamocuj we wrzecionie i sobie wytocz - szczeliny możesz zrobić czymkolwiek, nawet tarczą diamentową i dremelkiem.
Na pewno nie warto dla takiego bzdeta kupować jakiegoś chińskiego cholera wie czego, w dodatku z nietypowym chwytem 44mm zamiast standardowego 43mm.