Modelowanie 3D

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 02 lut 2007, 14:54

No ale pamietaj ze ci co robia karoserie maja wlasnie dostep do duzych maszyn i prawie nieograniczonych budzetoow. Problemem w tym wypadku nie jest zaprojektowanie tej karoserii - chociaz to latwe nie jest ale programy dostepne sa chocby na eMulku. No ale zlecenie wyfrezowania tego modelu bedzie cenowo odpowiadalo gotowej replice np Cobry. Wiec skoorka nie warta ...

Trzymam kciuki !! Za Twoja lodz podwodna rowniez In-fel. :)

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Tagi:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 02 lut 2007, 15:04

kostner pisze:zlecenie wyfrezowania tego modelu bedzie cenowo odpowiadalo gotowej replice np Cobry.
Popatrz np. na duże rzeźby w lodzie w Państwie Środka - nie są robione na CNC tylko piłą ręczną.
Komputer i jakiś ploter może pomóc w przygotowaniu wyliczeń wymiarów i szablonów.
Wierzę, że da się to zrobić domowym sposobem i za domowe pieniądze.
Tylko czy starczy zapału !?
kostner pisze:Wiec skoorka nie warta ...
Realizacja marzeń jest niewycenialna i te marzenia nie muszą być racjonalnie uzasadnione.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 02 lut 2007, 15:11

Wiesz ja tez chce zbudowac replike ale to nie znaczy ze musze wytoczyc i nagwintowac kzda najmniejsza srubke. Jezeli zaczne to chcialbym sie cieszyc efektem jak najszybciej a tak w tym przypadku zrobienie samej karoserii zajmie kuuuuuupe czasu. :) Pozatym to ma wygladac a wykonane pila lancuchowa chyba nie bedzie ...:)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

Inf-el
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 02 lut 2007, 16:23

Na początku piłą łańcuchową, na końcu pastą polerską.

Przymierzałem się kiedyś do zrobienia deski windsurfingowej
jednak były problemy z dostaniem grubych, twardych płyt styropianowych
(ponoć gdzieś w Polsce można kupić) i kupiłem sobie gotową za 500 zł od znajomego.
Ale cały czas mnie korci żeby sobie jakąś nietypową wyfrezować (jak bym dostał te płyty)
bo moja maszyna sobie poradzi.

Mam tylko nadzieję, że kolega dominik473 się nie zrazi i coś zrobi.
I się pochwali.
Może niech zacznie od kasku motocyklowego, czy czegoś równie realnego na początek ? :wink:

cap4
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: cap4 » 20 kwie 2007, 16:39

To terz moze sie przydac
http://video.google.com/videoplay?docid ... pr=goog-sl

[ Dodano: 2007-04-20, 16:39 ]
To tez moze sie przydac
http://video.google.com/videoplay?docid ... pr=goog-sl
sq3llq

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 25 kwie 2008, 00:36

Są trzy sposoby miom skromnym zdaniem:
karoseria z żywic i włókien:
sposób 1
Cadowskie przekroje- wręgi - potem wycięte to ze sklejki, wypełnione styropianem, prawie do końca, reszta pianką poliuretanową, potem obcinanie, szlifowanie, dorabianie szczegółów szpachlowanie, poprawianie, szpachlowanie, szlifowanie, żelkot - formy i z form elementy karoserii
sposób 2
modele 3d poszczególnych części karoserii odchudzone o grubość karoserii docelowej, firma automet - frezarka 5osi - kasa - modele ze styropianu (kiedyś mi robili model - bardzo ładnie wyszło) - szpachla - żelkot - żywica+włókno - szlifowanie - gotowe elementy.
sposób 3
karoseria z alu
wręgi jak w sposobie pierwszym, blacha z alu, narzędzia blacharskie, koło angielskie, młotek pneumatyczny, ręczne nożyce stempelkowe, tig dc, każdą część robisz ze spawanych kawałków. W ten sposób kiedyś robiłem formę do rotomoldingu, blacha głębokotłoczna, stalowa 1,5mm.poniżej fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 27 sie 2008, 14:32

Obejzyj sobie ten projekt http://www.su27.de/seite1.htm - ja wlasnie chcialbym ulatwic sobe zycie zrobieniem frezarki do takich celów.

Ja tez bym wolal wypelnic puste pola pomiedzy wregami styropianem, zaszpachlowac i polozyc wlókno szklane - i pewnie poszpachlowac jeszcze pare razy - dosyc pracochlonne sa takie projekty.

Ja chcialem pare lat temu wymodelowac 3 metrowe skrzydlo do szybowca RC. 8 miesiecy wieczorami szlifowalem i szpachlowalen a i tak nie wyszlo takie jak chcialem.

Adam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”