jak zostać dobrym fachowcem?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 maja 2013, 22:39

no przynajmniej frezarka chodzi na g kodach, akurat frezuję ramkę dla klienta, tokarka poki co manualna, moze soe dorobie jescze jakiejś,ewentualnie sobie przerobie

dziadek tera kręci krokowcami hehe
żona pisze - wyłącz tę pieprzona maszyne, wiesz ktora godzina ?

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 17 maja 2013, 23:06

Z żona przez GG się komunikujesz, czy mailem z pokoju do pokoju? :P

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 17 maja 2013, 23:15

kamar pisze: Wot przewrotność losu - dziadek musiał rok przekonywać młodego fachowca że nie musowo kręcić korbkami :)
Ja akurat jestem przynajmniej z tych co słuchają, :smile: To że mam wizję świata taką aby wszystko sprawdzić a nie wierzyć tylko dlatego że ktoś coś tam powiedział to już tak mam i nie mam zamiaru tego zmieniać. :smile: Z resztą uważam że jest to najbardziej prawidłowa droga. Ale też potrafię przyznać się że gdzieś tam po drodze miałem nie do końca prawidłową tą swoja wizję to też jest fakt.Choć zamiaru pozbycia się maszyn z korbkami też nie mam. :smile:
Ale jest też jedna rzecz która tutaj daje niezaprzeczalną przewagę kolegi KAMARA i pomocników. :smile: Mam na myśli grzebanie w plikach Linux-owskich i dostrajania sobie tego pod własną wizję.gdyby nie to to obsługa maszyny z poziomu klawiatury byłaby co najmniej uciążliwa. Przykład, a chociażby spowolnienie posuwów przez klawisze 1,2,3. :smile:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: RomanJ4 » 17 maja 2013, 23:43

jasiu pisze:I tu, jak kulą w płot!

ot choćby jak nasze polskie TZC, które w latach siedemdziesiątych się pojawiły przecież

pojawiły.. jak oaza na pustyni.. sztuk pięć..
Ale dla nas, "z prowincji", to było tak jeszcze nierealne jak ośrodek NASA..
pozdrawiam,
Roman

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 maja 2013, 04:46

IMPULS3 pisze:[Choć zamiaru pozbycia się maszyn z korbkami też nie mam.:
Nie maszyn z korbkami tylko korbek z maszyn :) A to spora roznica
Człowiek ma podobno wolną wolę, ale czuje że moja załoga prędzej by sie pozwalniała niż wrociła do stanu poprzedniego. A w tym samym składzie wychodzili z korbek. :) No ale dzis to juz są operatorzy CNC a nie byle tokarze czy frezerzy :) Jak jesteśmy na wyjeżdzie i trzeba coś przefrezować na miejscowym manualu to się dotykają jak pies do jeża. Zresztą sam mam to samo.
Wolałbym zachować dla potomnych jednak kodeks Bodziewicza niż korbki :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 18 maja 2013, 08:35

MlKl pisze:Z żona przez GG się komunikujesz, czy mailem z pokoju do pokoju?
zazwyczaj przez gg i nie z pokoju do pokoju tylko z pokoju do biura które jest oddzielną czescia budynku, a obok w warsztaciku maszyna sobie gryzła żelastwo głowiczką dwuplytkową, stąd i co nieco słychać.
dzisiaj bedzie to samo, zbyt krótki termin dostalem na wykonanie ramy, wystarczy ze koles od plazmy nawali i musze napieprzac po nocach.

koledzy od ajana niech sie nade mną zlituja i pokażą swojemu klientowi jak się tnie prosto detale z blachy 16 ki, bo zaczyna mnie już wkurzac prostowanie bananów po "fachowcach"
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 18 maja 2013, 09:41

Linux i okolice mają tę zaletę, że nic tam tajne nie jest, i można wszystko dostosować do swoich potrzeb. Także w dziedzinie CNC. Fachowiec od obróbki manualnej też sobie maszynę dostosowuje do swoich potrzeb - poprzez dorabianie do niej kolejnych przydasiów.

Ja się zainteresowałem obróbką skrawaniem mając lat 50, wcześniej nie miałem z tym żadnego kontaktu. Linuxa i programowania nauczyłem się niewiele wcześniej. Słowem - wystarczy chcieć.

Dzisiejszy system edukacji masowo produkuje bezrobotnych. Szkoła oderwała się od życia. Nauczyciel realizuje programy, pisane przez kosmitów, poziom nauczania spadł tragicznie. Dziatwa w szkole rządzi - a nauczyciel ma tyle do powiedzenia, co Żyd za okupacji.

A potem taki absolwent zostaje rzucony na głęboką wodę prawdziwego życia, i albo nauczy się pływać, albo tonie. Szkoła nie daje mu nawet odrobiny wiedzy, w prawdziwym życiu niezbędnej.

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pprzemo88 » 18 maja 2013, 12:09

A potem taki absolwent zostaje rzucony na głęboką wodę prawdziwego życia, i albo nauczy się pływać, albo tonie. Szkoła nie daje mu nawet odrobiny wiedzy, w prawdziwym życiu niezbędnej.
Mylisz sie,bo dzisiejsze szkoly ucza cwaniactwa, postawy roszczeniowej i kombinowania a powiedzenie "nie oplaca sie robic za tyle i tyle" wlasnie jest dzieckiem dzisiejszej edukacji.
Czego uczy dzisiejsza szkola mozna uslyszec na rozmowach o prace zwlaszcza z absolwentami i zareczam kazdemu z was by szczeka opadla :mrgreen:
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 18 maja 2013, 15:49

Linux i okolice mają tę zaletę, że nic tam tajne nie jest, i można wszystko dostosować do swoich potrzeb.
Pewnie tak, ale przyznaję się uczciwie że ze swojej strony też nie angażuję się w tą tematykę tak jak powinienem. :wink:
Wynika to z kilku powodów w tym momencie może nieistotnych, choć jak się uporam z tym bałaganem jaki mam obecnie to może na jesieni przysiądę do tego zagadnienia solidniej, a na razie małe kroczki. :smile:
kamar pisze:Jak jesteśmy na wyjeżdzie i trzeba coś przefrezować na miejscowym manualu to się dotykają jak pies do jeża. Zresztą sam mam to samo.
A w TV mówią że jak się zdradza korzenie to nie jest dobrze... :smile:
bartuss1 pisze: tokarka poki co manualna, moze soe dorobie jescze jakiejś,ewentualnie sobie przerobie
No Bartuss normalnie jak na producenta maszyn CNC robisz sobie antyreklamę, zamiast pisać że bez CNC sie nic nie da... Musisz się zrehabilitować i poprawić tą zaniedbaną dziedzinę tokarstwa. Nawet ja zwykły rzemieślnik robie jakieś kroki ku tokarce CNC, więc działaj. :smile:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 maja 2013, 15:56

IMPULS3 pisze: A w TV mówią że jak się zdradza korzenie to nie jest dobrze... :smile:
:
TV się nie ogląda, w TV sie występuje :)
Nie pofruniesz jak Cię korzenie trzymają.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”