Kupiłem 15tki żeby było z czego zbierac w razie jakby troche szarpneło belke przy spawaniu. Roznica w cenie minimalna a mozna sobie problemow zaoszczędzić. Paczka z "klockami" poleci jutro, dzis kuriera zamowilem.gaspar pisze:i płaskowniki #12mm na przód.
Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
I HOP suporcik na siodło 
Jutro wstępnie ustawię wszystko z dokładnością do 0,5-1mm i wykonam wklejki pod przednie stopy. Potem zabawa z nakrętkami drobnozwojnymi...
Już teraz różnica odległości pomiędzy suportami od tyłu i od przodu wynosi około 2mm, a mam możliwość jej regulacji w zakresie do około 5mm więc wylewka zakończona POWODZENIEM. Wysokość również bez problemu do ustawienia, to już tylko żmudna całodniowa operacja na dwie osoby i czujnik zegarowy...
Teraz trochę uwagi muszę poświęcić temu czemuś co będzie się nazywało stołem roboczym
Całość jest dość duża, zajęła mi 60% pomieszczenia. Suporty siedzą sztywno na siodłach.

Jutro wstępnie ustawię wszystko z dokładnością do 0,5-1mm i wykonam wklejki pod przednie stopy. Potem zabawa z nakrętkami drobnozwojnymi...
Już teraz różnica odległości pomiędzy suportami od tyłu i od przodu wynosi około 2mm, a mam możliwość jej regulacji w zakresie do około 5mm więc wylewka zakończona POWODZENIEM. Wysokość również bez problemu do ustawienia, to już tylko żmudna całodniowa operacja na dwie osoby i czujnik zegarowy...
Teraz trochę uwagi muszę poświęcić temu czemuś co będzie się nazywało stołem roboczym

Całość jest dość duża, zajęła mi 60% pomieszczenia. Suporty siedzą sztywno na siodłach.

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, 21:36 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Znowu mały kroczek do przodu.
Wczoraj na składzie na który jeżdżę spadły mi z nieba nowe liniały traserskie o długości 2500mm. (a rozstaw mojej maszyny to 2510mm od zewnętrznych lic prowadnic!) Teraz ustawianie geometrii jest naprawdę proste
Nie wiem jak bym to zrobił bez takiego liniału.
Wywiercone są otwory na wklejki, niestety płynnej kotwy dzisiaj nie dostałem, wiec w poniedziałek je wkleję. (używam kotwy Fishera - jednoskładnikowej). Wiercenie w betonie B37 otworu fi 26mm (po wcześniej wywierconym pilocie fi 12mm) na głębokość 40cm trwało z 5 min / sztuka!
Jest cholernie twardy i się nie kruszy przy wierceniu a zamienia w pył.
Jako iż wszystko cały czas robię przy niej praktycznie sam musiałem sobie wymajstrować przyrządy do rozpychania korpusów i ich podnoszenia
Rurka, siłownik i już mamy rozwiązanie. W przyszłym tygodniu za pomocą liniału ustawię już korpus idealnie w płaszczyźnie.

Wczoraj na składzie na który jeżdżę spadły mi z nieba nowe liniały traserskie o długości 2500mm. (a rozstaw mojej maszyny to 2510mm od zewnętrznych lic prowadnic!) Teraz ustawianie geometrii jest naprawdę proste

Wywiercone są otwory na wklejki, niestety płynnej kotwy dzisiaj nie dostałem, wiec w poniedziałek je wkleję. (używam kotwy Fishera - jednoskładnikowej). Wiercenie w betonie B37 otworu fi 26mm (po wcześniej wywierconym pilocie fi 12mm) na głębokość 40cm trwało z 5 min / sztuka!
Jest cholernie twardy i się nie kruszy przy wierceniu a zamienia w pył.
Jako iż wszystko cały czas robię przy niej praktycznie sam musiałem sobie wymajstrować przyrządy do rozpychania korpusów i ich podnoszenia

Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 22:05 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
1) Kotwy zamocowane. Użyłem jednak dwuskładnikowej kotwy HILTI. Po 30-40 minutach można było osadzać przednią stopę z powrotem.
2) Pospawałem korpusy napinaczy śrub kulowych osi Y.
3) Dudi1203 powoli zbliża się do końca walki z bramą osi X. Odwrócona na bok tak jak na zdjęciu z zastrzałami przypomina kadłub tankowca
Oby niezatapialny...

2) Pospawałem korpusy napinaczy śrub kulowych osi Y.

3) Dudi1203 powoli zbliża się do końca walki z bramą osi X. Odwrócona na bok tak jak na zdjęciu z zastrzałami przypomina kadłub tankowca

-
- Kontakt:
I czepia się ten co to wszystko z profili robibartuss1 pisze:a co to za kratka między korpusami? chyba nie podstawa pod stoł ? bo sprawia wrażenie bagaznika do kaszlaka - albo mi sie wydaje albo jakieś cienkie te profile, 60 ki tak pi razy oko

-
- Kontakt:
No zobaczymy, przynajmniej u mnie filmy będą z dźwiękiembartuss1 pisze:i ta mina bezcenna

Ploter waży już około 1000kg, dojdzie mu jeszcze z belką i całą osią Z około 300kg.
Fundament o wadze 2400kg z B37 też lałem nie bez powodu.
Wagi stołu nie biorę wcale pod uwagę, bo nijak ona się ma do całej konstrukcji.
Dzisiaj ustawiłem płaszczyznę korpusów w dokładności do 0,05mm (na tyle mi pozwalały blaszki szczelinomierza wsuwane pod liniał). Wszystko w poziomie. Dla mnie jest idealnie. Korpusy również idą równolegle względem siebie. Cała operacja trwałą jakieś 2-3h więc wyszło szybciej niż się spodziewałem.