Jakie CNC 4 czy 5 osi?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

adas
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adas » 15 kwie 2013, 22:50

Nie dosc, ze 5 osi to jeszcze odpowiedni soft.

Pozdrawiam
Adas

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: mitek » 15 kwie 2013, 22:58

5 jest zbędne ale 4 minimum.

Soft to raczej ręczne pisanie skryptów myślę że z tym dam rade :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

adas

Post napisał: adas » 15 kwie 2013, 23:09

A jak chcesz to zrobic w 4 osiach? Masz jakis dodatkowy agregat do obracania tych frontow czy obracasz glowice ?
Jak recznie pisac skrypty na frezowanie takich obrobek? :roll:
Pozdrawiam
Adas

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 kwie 2013, 07:28

Nie musisz obracać jest to zbędne.
Front ma kształt ćwiartki koła o promieniu R240 oraz na końcach jest po 30mm prosty odcinek.
Element zamontowany na maszynie jest już wygięty czyli tak naprawdę trzeba go obrobić od strony dekoracyjnej.
Trzeba objechać w koło czyli niezbędne są odchyły freza na plus i minus po 45* by uzyskać kąty dla przyciętej ćwiartki
Kolejną sprawą jest rowek dekoracyjny podobnie jak formatowanie tylko mniejszy.

Nie widzę tu potrzeby 5 osi
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Autor tematu
Producentdrzwi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Producentdrzwi » 16 kwie 2013, 11:05

Witam

Tak się złożyło, że znajomy też chce kupić 5 osiówkę i też szuka hehe. Trochę już więcej wiem aczkolwiek i tak nie wiem tyle ile bym chciał. On jest po jakiś tam wstępnych rozmowach i generalnie każdy zachwala swoje i oczywiście żaden ze sprzedawców nie chce się porównywać z inną marką :mrgreen: Tak z rozmowy wynikało, że jednak na Homaga najmniej jest narzekań. Chociaż jego znajomy ma homaga i też tam miał jakieś delikatne "przeboje".
U mnie temat jest :na spokojnie "więc będę się długo zastanawiał. Ceny 5 axis jak mi mówił bez osprzętu itd ok 90 - 100 tys euro a znając życie to pewnie poschodzą w końcu kryzys :mrgreen:

Z kimś tam rozmawiał co się orientuje w temacie ( nie sprzedawca tylko też producent czegoś tam) i powiedział mu, że jak CNC to tylko 5 osi ( mniej się zużywają te agregaty?), ale będę wiedział więcej za jakiś czas o co mu chodziło.

Znalazłem takie coś znacie tą firmę?

On mi coś wspominał o wadze maszyny ma to jakieś duże znaczenie? Gdzieś tam dzwonił do jakiejś polskiej firmy i mówił mu gościu że ich maszyna waży 13 ton, zapomniałem nazwy jak się z nim znowu skontaktuje to napisze co za firma.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 kwie 2013, 11:19

Dziś zaczęły się targi jedź i zobacz. Wydaje mi się że w tamtym roku były maszyny fanum.

Podstawa to określić cel a potem dobierać rodzaj maszyny. Po co brać maszynę 5 osiową jak robi się grawerki np?

Rodzaj mocowania... belki czy stół ... i tak dalej.

Kupowanie na wyrost to zbędna kasa a i osiami osłabia się maszynę która szybciej się zużywa.

Autor tematu
Producentdrzwi

Post napisał: Producentdrzwi » 16 kwie 2013, 15:09

Gadałem przez tel ze znajomym on jest na dremie i widział tą "fama" i mówi, że wygląda jak czołg, na tych filmikach to też właśnie tak ciężko wygląda i jestem ciekawy co to za firma.Więc jakby ktoś coś wiedział dajcie znać bo inne centra wyglądają przy tym dość "delikatnie" a się zastanawiam czy to jest istotne czy nie. ( aha i tańsi od innych nie są)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 kwie 2013, 17:13

Będę od czwartku na targach na pewno oglądnę :)

Autor tematu
Producentdrzwi

Post napisał: Producentdrzwi » 19 kwie 2013, 09:37

Ja niestety nie trafiłem na targi, ale ja mam czas więc powoli wszystkie maszyny jakoś pooglądam.
Znajomy widział Busellato i mówił, że chyba nie jest najgorzej z tym CNC , znacie CNC tej firmy?

adas

Post napisał: adas » 19 kwie 2013, 11:56

@Producentdrzwi
Najpierw sie okresl jakie obrobki chcesz robic, jakie wymiary tych elementow, jaki budzet i wtedy mozna rozmawiac. Skaczesz tak po roznych markach i co z tego wynika?

Odnosnie Fanum to widzialem ich stoisko, maszyna wygladala dosc solidnie, prezentowali centrum do krzesel(lub do innych obrobek elementow o duzych wymiarach). Niestety nie mialem czasu na rozmowe. Obok stala 3 osiowka (nie jestem pewien jakiej firmy) z mozliwoscia dodania obrotowego chwytaka, ktora mozna wykorzystac wlasnie do frezowania wygietych frontow.
Pozdrawiam
Adas

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”