średnice kół zębatych - hobbymat
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Witam serdecznie, jestem nowym czytelnikiem tego forum.
Zakupiłem po cenie złomowej tokareczkę hobbymat MD65, cena była złomowa więc i tokarka niekompletna, w związku z tym bardzo bym prosił o pomoc.
Brakujące części to elementy nr. 1,2,3,4,5,6 z pierwszego rysunku i części nr. 8,9 oraz napinacz (zaznaczony na czerwono) z drugiego

Brakuje też pare kół zębatych i tu moja prośba o podanie wymiarów tych elementów, jeśli to możliwe a co do kół to o info gdzie ewentualnie mogę takie zdobyć.
Zakupiłem po cenie złomowej tokareczkę hobbymat MD65, cena była złomowa więc i tokarka niekompletna, w związku z tym bardzo bym prosił o pomoc.
Brakujące części to elementy nr. 1,2,3,4,5,6 z pierwszego rysunku i części nr. 8,9 oraz napinacz (zaznaczony na czerwono) z drugiego

Brakuje też pare kół zębatych i tu moja prośba o podanie wymiarów tych elementów, jeśli to możliwe a co do kół to o info gdzie ewentualnie mogę takie zdobyć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Część 1 każdy frezer zrobi. Otwór ma pasować do osi w tokarce, a dwa kanałki odpowiednio do części 2 i 21. Pozostałe części do zrobienia na tokarce, taniej wyniesie niż chodzić i szukać. Części 8 i 9 na tokarce, a kanałek w części 9 ma pasować do prowadnicy koła 5, które to koło warto przy okazji na kulkowym łożysku osadzić. Koła zębate są z tworzywa i takie wystarczą jak ich się specjalnie nie uszkodzi. Jak będą problemy to ząbki mogę nafrezować, tylko krążki trzeba dostarczyć. Szerokość koła trzeba zmierzyć, a średnica wychodzi z modułu i liczby zębów. Pozdrawiam
-
Przyjrzałem się dokładniej tym elementom i jakoś to wszystko ogarnę.
Irytuje mnie tylko problem kół zmianowych, z tabeli zamocowanej na tokarce wynika że potrzebne są koła 100/75/70/65/60/55/50/40/35 i to są koła oznaczone na rys. nr. 7 oraz koło o 30 zębach, jak mi się zdaje, na rysunku oznaczone nr. 5 te koła są zamienne, znam ich wymiary (mają tą samą średnicę wewnętrzną) Ale jest jeszcze koło oznaczone na rysunku nr. 3 niestety jego wymiarów nie znam a z rysunku wnioskuję że elementy nr. 6 i 4 są zamienne, w zależności jakiej pary kół używamy.
Zastanawiam się nad materiałem na te koła, może zrobić je z mosiądzu lub alu? jakoś ten plastik mi nie pasuje.
Dziękuję i pozdrawiam
Irytuje mnie tylko problem kół zmianowych, z tabeli zamocowanej na tokarce wynika że potrzebne są koła 100/75/70/65/60/55/50/40/35 i to są koła oznaczone na rys. nr. 7 oraz koło o 30 zębach, jak mi się zdaje, na rysunku oznaczone nr. 5 te koła są zamienne, znam ich wymiary (mają tą samą średnicę wewnętrzną) Ale jest jeszcze koło oznaczone na rysunku nr. 3 niestety jego wymiarów nie znam a z rysunku wnioskuję że elementy nr. 6 i 4 są zamienne, w zależności jakiej pary kół używamy.
Zastanawiam się nad materiałem na te koła, może zrobić je z mosiądzu lub alu? jakoś ten plastik mi nie pasuje.
Dziękuję i pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
wt pisze:Dobre tworzywo jest dobre, chyba że tworzywo nie jest dobre

Bez obrazy ale od razu przyszło mi do głowy: "gdy na świętego Hieronima jest deszcz albo go nima, to pod koniec listopada pada albo nie pada".

Ja radze ustalić moduł kół i kupić gotowe surowe koła stalowe i obrobić je do swoich potrzeb. Dobre ceny są tu .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Taka uroda tworzyw, że jest ich bardzo dużo. Wtedy wykonanie zadania z przedszkola: "przyjrzyj się obrazkowi i opowiedz co widziałeś", może sprawiać problemy. Mamy na przykład bakelit łatwo wykruszający się i mocniejszy turbaks, albo boralyte, czy różne rodzaje poliamidu. Koła z tworzywa są lekkie, nie niszczą się przy upadku, a ich wytrzymałość w pracy jest wystarczająca.
-