Witam
Posiadamy minimilla i ma zamontowane sondy i teraz mam pytanie czy mozna "zmusic" sodne do pomiaru i zapisu wyniku w jakims pliku na zasadzie czegos takiego:
lub
pzdr Adam
sonda czy jest taka moziliwosc
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Standardowo wyniki pomiarów sondami masz pod makrami. Musiałbyś w trakcie pomiaru kopiować makra i je obrabiać. Generalnie jest to możliwe. Wymaga to jednak trochę pracy
. Tak przy okazji. Jeżeli dowiesz się, że HAAS bądź Renishaw poszli krok dalej jest obecnie stworzona dodatkowa aplikacja to daj znać
.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
trochę duża kulka jak na takie pomiary. ogólnie da się jednak trzeba by napisać program który zapisuje dane do zmiennych a później wywala na port RS (przy takich pomiarach nie wystarczyłoby zmiennych możliwych do zapisania).
myślę, że max co można zrobić bez tracenia miesiąca pracy to pomiary tylko w osi Z co jakiś krok i stworzenie z tego chmury punktów. Mniej dokładne jak pomiary z filmików ale dużo prostsze do napisania (kiedyś już nawet coś takiego pisałem i zajmuje około 20-30 minut razem z zabezpieczeniami).
Schemat programu:
- pomiar w osi Z
- zapisanie wartości "Z" mierzonej bazy do zmiennej
- DPRINT na port RS
- ruch w osi (np. X) o zadany skok (większy skok = mniejsza dokładność)
- M99
wartości X i Y znasz bo są od siebie oddalone o znany skok. Na koniec zostaje obróbka danych np w EXCEL'u i import do programu CAM + splajn między punktami lub powierzchnia z chmury punktów.
myślę, że max co można zrobić bez tracenia miesiąca pracy to pomiary tylko w osi Z co jakiś krok i stworzenie z tego chmury punktów. Mniej dokładne jak pomiary z filmików ale dużo prostsze do napisania (kiedyś już nawet coś takiego pisałem i zajmuje około 20-30 minut razem z zabezpieczeniami).
Schemat programu:
- pomiar w osi Z
- DPRINT na port RS
- M99
wartości X i Y znasz bo są od siebie oddalone o znany skok. Na koniec zostaje obróbka danych np w EXCEL'u i import do programu CAM + splajn między punktami lub powierzchnia z chmury punktów.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jeżeli maszyna ma aktywny pakiet "makra"(dodatkowa opcja da zakupu)-=JaNeK=- pisze: Schemat programu:
- pomiar w osi Z
- DPRINT na port RS
- M99.
to można taki pomiar zrobić na maszynie nawet bez fabrycznej sondy.
Potrzebna prosta konstrukcyjnie sonda, podobna do tych używanych do
pomiaru długości narzędzia ale mocowana w wrzecionie.
Pomiar wyglądałby tak
- przejazd na bezpiecznym "Z" na pozycję pomiaru w "X i Y"
- ruch pomiarowy w Z , po dotknięciu:zatrzymanie ruchu i sonda wysyła sygnał
na przekażnik programowalny kod: M21 do 28
- skopiowanie z "zmiennych systemowych" pozycji XYZ do zmiennych
użytkownika
- zapis DPRINT do RS następnego punktu XYZ itd.