Identyfikacja tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Da się pod warunkiem, że ma się odpowiednie kola zmianoweradeksr2 pisze:Czy na tej tokarce da sie toczyc gwint metryczne?
Na podstawie starych tematówradeksr2 pisze: Jak to rozgryzc?
https://www.cnc.info.pl/topics56poczatk ... t42367.htm
Tam są podane jeszcze inne.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
jeśli masz dużą ilość kół zmianowych nic nie stoi na przeszkodzie by robić gwinty metryczne "niemetryczną" tokarką . Nawet taki malutki ous ma koła na gwinty metryczne i calowe , tak samo angielskie tokarki posiadają możliwość toczenia gwintów metrycznych . Jako motocykliście wysyłam zdjęcie ściągacza koła magnesowego do małej japońskiej czterocylindrówki . Zajęło mi-amatorowi całą godzinę- gwint m33x1,5
- Załączniki
-
- ściągacz.jpg (107 KiB) Przejrzano 993 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
radeksr2 pisze:Tutaj wlasnie pojawia sie problem bo jeszcze po nią nie pojechalem i nie wiem co tam do niej dokladnie jest i jaki tez jest jej stan.Z dostawa do domu wyniesie mnie okolo 2200zl.
Tylko zastanawiam sie czy mozna ja zlapac widlakiem od spodu za loze normalnie czy jakos inaczej?
Tokarek nigdy nie podnosi się od dołu widlakiem ! Przeważnie mają wkręcane uchwyty a jak nie to pasem transportowym opasujesz ok 30-50cm od każdego boku i podnosisz jak "rybak karpia na wędce " . W firmie obok mojego miejsca zamieszkania kiedyś był transport maszyn z Francji - wszystko szło wyśmienicie dopóki nie trafiła się tokarka 5t - a widlak był 3 tonowy , chłopcy wpadli na pomysł by złapać w skrajnych końcach dwoma widlakami , samo opuszczenie wyszło rewelacyjnie , niestety brak synchronizacji gazu podczas jazdy spowodował przewrócenie tokarki na bok

Tak patrząc na chłodno odpuść sobie te 2200 za ten sprzęt , wygląd jest zniechęcający. Proponuję [ jesli jak piszesz jest to "po rodzinie " ] poczyścić ją u bratowej , uruchomić , posprawdzać przełożenia ... daj sobie miesiąc , jak nie znajdziesz jakieś poważniej awarii i się niczym innym nie zniechęcisz to wtedy martw się o transport .

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 21
No wlasnie w sobote sie do niej wybieram.. Ale tez nie jest to do konca tak ze u niej sobie to wyczyszcze bo mieszka 150km ode mnie
i nie mam za bardzo jak jej sprawdzic na dluzszej mecie.. Oni za nia chca 1500zl czyli okolice ceny zlomowej i mysle ze w tych pieniadzach nie znadje nic lepszego. Znajomy tokarz juz dziadzia ma podobna no i trzeba przyznac ze wszystko na niej zrobi i z bardzo duza dokladnoscia:)

-
- Posty w temacie: 1