krzywe splajny / przycinanie, wydłużanie, określanie punktu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
krzywe splajny / przycinanie, wydłużanie, określanie punktu
Witam
Proszę o pomoc.
Mam 3 krzywe
-półokrąg
-koło
-kwadrat
http://zapodaj.net/d3490280eba2c.jpg.html tak to wygląda
-chce użyć extrude o jakieś wartości np 5 i cały obiekt ma być wyciągniety czyli półokrąg i kwadrat a mały okrąg ma być otworem, jak to zrobić?
Wpierw trzeba przyciąć poziomą linię półokregu, jak to zrobić?
Resztę półokręgu trzeba połączyć z kwadratem, więc jak je połączyć?
AD2
Inne pytanie, jak w okręgu poprzez linie przeciąg okręg na pół?
Proszę o pomoc.
Mam 3 krzywe
-półokrąg
-koło
-kwadrat
http://zapodaj.net/d3490280eba2c.jpg.html tak to wygląda
-chce użyć extrude o jakieś wartości np 5 i cały obiekt ma być wyciągniety czyli półokrąg i kwadrat a mały okrąg ma być otworem, jak to zrobić?
Wpierw trzeba przyciąć poziomą linię półokregu, jak to zrobić?
Resztę półokręgu trzeba połączyć z kwadratem, więc jak je połączyć?
AD2
Inne pytanie, jak w okręgu poprzez linie przeciąg okręg na pół?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ma być połowa okręgu (łuk) i prosta? Jeśli tak to jest odpowiednia funkcja.
Czy dwie połówki okręgu? Jeśli tak to w jakim celu?
Piszesz w pierwszym poście o przycinaniu poziomej linii. Do wyciągnięcia nie trzeba jej przecinać. Wyjdzie bryła tylko włącz wykrywanie przecięć podczas wskazywania profilu.
Czy dwie połówki okręgu? Jeśli tak to w jakim celu?
Piszesz w pierwszym poście o przycinaniu poziomej linii. Do wyciągnięcia nie trzeba jej przecinać. Wyjdzie bryła tylko włącz wykrywanie przecięć podczas wskazywania profilu.
-
Widzę że funkcja pokazuje się przy extrude ale nie wiem jak jej użyć.\zibi pisze:Użyj ikony "STOP AT INTERSECTION". Nie musisz docinać w szkicu linii, wskazujesz w jednej operacji wyciągania dwa zamknięte łańcuchy linii. Wewnętrzny będzie otworem.
Graphart dzięki, na edycji szkicu to wiem że można usunąć, raczej chodziło mi o coś w stylu usuń linię styczną do dwóch innych linii. Coś coś takiego jest w mastercamie pod funkcją utnij/wydłuż(coś takiego) i masz tam dużo opcji przycinania, wydłużania itp
zibi nie szukaj w tym celu...
Uczę się podstaw co, gdzie i jak najszybciej, najkorzystniej dodać przedłużyć uciąć kopiować itd..
Pytania
Tworząc taki kwadrat i łuk w oddzielnych krzywych wychodzi na to że nie trzeba ich łączyć aby zrobić extrude ?- oczywiście jeśli się stykają (powiedzmy że pracowałem dużo w 3dmaxie tutaj trzeba vertexy(punkty) połączyć).
KOPIOWANIE
1 ) Kopiowanie tego samego elementu, teoretycznie można taki element z kopiować poprzez ctrl c i ctrl v, zauważyłem że muszę zrobić coś takiego jak folder grupa cech, bo inaczej obydwie krzywe oryginał i kopia się przesuwają.
2 ) Jest coś takiego jak przesuń obiekt i można w nim zaznaczyć "jako kopię", ustawiam najprościej ruch dynamicznie przesuwam oś do góry daje zastosuj, mając nadzieje że wyjdzie kopia i nic po za wyskakującym błędem, to po co to jest?
Przesuwanie
Chciałby też dowiedzieć się w jaki sposób przesuwa się krzywe i obiekty, bo funkcja przesuń obiekt z zaznaczeniem "oryginał" też coś nie za bardzo działa, tzn mam 4 krzywe z czego 2 chce przesunąć i mimo że zaznaczone tylko te 2 to k... przesuwają się wszystkie 4. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć fenomen działa tej funkcji?
I kolejne ciekawe pytanie,czym się rożnie splajny od krzywych?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 11:25 przez Berry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Zrobiłem filmik jak wykonać kopię obiektu (np śruby) - dwoma sposobami - poprzez kopiowanie geometrii oraz ctrl+C/ctrl+V - w tym drugim przypadku obiekty trzeba rozparametryzować przed kopiowaniem (jest na video).Berry pisze: 2 ) Jest coś takiego jak przesuń obiekt i można w nim zaznaczyć "jako kopię", ustawiam najprościej ruch dynamicznie przesuwam oś do góry daje zastosuj, mając nadzieje że wyjdzie kopia i nic, to po co to jest?
Na resztę pytań odpowiem jak wypiję kawę

[youtube][/youtube]
NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Kto wieBerry pisze:To wpadaj na kawę, do Żywca masz niedaleko

Trzymaj model z historią - podglądniesz sobie "jak to jest zrobione":
https://mega.co.nz/#!J1JlBKRR!bMmE8TcDt ... BAs64p0DAU

Ikonki:
odznacz ->

+ ustaw sobie tak:

NX CAM.
-
Dzięki 
Takie coś mam, próbuje jakąś uszczelkę stworzyć, zrobiłem krzywą , jak widać podświetlona na żółto , potem zrobiłem dwie styczne widać nr 3 i 4 teraz potrzebuje połączyć to wszystko, bo muszę zrobić dwa zaokrąglenia na tych stycznych. Próbowałem poprzez połącz w krzywych ale pokazuje jakiś bład.
Więc jak dociąć luk do stycznych?
Jak połączyć krzywe w jedną całość?
http://zapodaj.net/10978bb168fb9.jpg.html

Takie coś mam, próbuje jakąś uszczelkę stworzyć, zrobiłem krzywą , jak widać podświetlona na żółto , potem zrobiłem dwie styczne widać nr 3 i 4 teraz potrzebuje połączyć to wszystko, bo muszę zrobić dwa zaokrąglenia na tych stycznych. Próbowałem poprzez połącz w krzywych ale pokazuje jakiś bład.
Więc jak dociąć luk do stycznych?
Jak połączyć krzywe w jedną całość?
http://zapodaj.net/10978bb168fb9.jpg.html