PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 24
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 46
- Kontakt:
Sterownik Piko jako płytka ma bufor na kroki, tak więc jakiekolwiek opóźnienia nie wpływają na pracę sterownika bez względu na model systemu z rodziny Windows, czy architektury komputera.
Z Lapciaka też będzie śmigać aż miło.
Ja do swojej maszyny szykuję trupka bez monitora do szafy, a wyprowadzę monitor zewnętrzny.
Z Lapciaka też będzie śmigać aż miło.
Ja do swojej maszyny szykuję trupka bez monitora do szafy, a wyprowadzę monitor zewnętrzny.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 19
Witam.
Mam problem (albo i nie
) że próbuję otworzyć plik HPGL z programem do grawerowania płytki PCB. No i jak otwieram to wywala mi ostrzeżenie "Plik wykorzystuje więcej pisaków niż program może pokazać!". O co z tym chodzi?
Bo na podglądzie nie widzę, żeby czegoś brakowało. No i jeśli coś jest nie tak, to co zrobić, żeby maszyna poprawnie zadziałała?
Mam problem (albo i nie

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
W pliku musiały wystąpić pisaki o numerach większych od 30 – gdyż taki jest aktualny limit – o czym sam nawet zapomniałem. W następnej aktualizacji będzie już „no limit” .Mam problem (albo i nie ) że próbuję otworzyć plik HPGL z programem do grawerowania płytki PCB. No i jak otwieram to wywala mi ostrzeżenie "Plik wykorzystuje więcej pisaków niż program może pokazać!". O co z tym chodzi? …
A z innej beczki... Postanowiłem dopisać trochę przykładów dla skryptów – ale trochę innych w obsłudze. Mianowicie generują nie g-kod na gotowo, ale pseudo g-kod, który jest tylko półproduktem - szkicem, jaki następnie należy wyeksportować do cam-a ! (opcja w menu na liście g-kodu). Dzięki temu można zaoszczędzić masę obliczeń np. przy offsetach. Podział na grupy uzyskujemy nadając fragmentom różną wartość dla osi „Z”. Skrypty w załączniku. I jeszcze przypomnienie dla tych co się nie zorientowali: w okno parametrów skryptu wchodzimy klawiszem F8

- Załączniki
-
- Skrypty.zip
- (59.93 KiB) Pobrany 241 razy