Ploter CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Alvar4 » 30 mar 2013, 21:05

Prowadnice własnej konstrukcji są fajne ale nadają się raczej tylko do plazmy albo jakiegoś pisaka. Tam gdzie wymagane jest dobre prowadzenie narzędzia, dokładność, bezawaryjność i wytrzymałość to albo tanie wałki podparte albo szyny. Wierz mi, zaoszczędzisz sobie sporo pracy i pieniędzy.
Budowa własnych prowadnic i wózków do nich zajmuje mnóstwo czasu i nie gwarantuje że za pierwszym razem się wszystko uda dobrze spasować.
Zaraz wstawię link do mojej wydumki na spatenowanych prowadniczkach.
O, jest: https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... t34420.htm (kilka zdjęć już przepadło ale myślę, że coś tam widać).
Obecnie buduję plazmę na prowadnicach z łożysk i profili nierdzewnych i kosztuje to masę pracy i kombinowania. Następna maszyna będzie już na pewno na wałkach podpartych lub szynach.
Jeśli chcesz mieć na przykład 100 cm roboczych na osi to musisz do niego dodać szerokość wózka który się będzie po nim przesuwał. Czyli powiedzmy że masz wózek szeroki na 25 cm to wtedy łącznie musisz mieć prowadnice długości co najmniej 125 cm.

Obrazek

Tagi:

Autor tematu
KonradZ
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13

Post napisał: KonradZ » 02 kwie 2013, 14:16

Proszę mi powiedzieć, które rozwiązanie będzie lepsze do budowy ramy plotera:
1. Profile aluminiowe konstrukcyjne
2. Profile aluminiowe (zwykłe). Mam taki pomysł na łączenie profili aluminiowych, bloczki z aluminium lub ze stali sam jeszcze nie wiem otwory nagwintowane np. m6. Bloczek umieszczony byłby w profilu. Połączenie profil+blacha lub profil+profil.
Rysunek poglądowy o co mi chodzi:

[ Dodano: 2013-04-02, 14:19 ]
Tutaj jeszcze link:
http://www.machsupport.com/forum/index. ... ic=11041.0
O takiej konstrukcji myślę.
Pozdrawiam
Załączniki
cos.pdf
(62.02 KiB) Pobrany 195 razy

liquid
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: liquid » 02 kwie 2013, 16:38

Moim zdaniem warto jest z katalogów porównać wskaźniki dla profili oraz płaskowników, które zamierzasz użyć....i wybrać te sztywniejsze. Poza tym wydaje mi się, że dobra rama to podstawa całej maszyny, więc warto posiedzieć nad nią.

Dobrze jest zrobić sobie rysunki, ponieważ wtedy wiele rzeczy wychodzi i czasem okazuje się, że trzeba projektować maszynę od nowa.
Dla przykładu - koncepcja frezarki, którą teraz buduję zmieniała się wielokrotnie. Zrobiłem około 10 projektów. Na początku konstrukcja miała być z płaskowników aluminiowych, potem z profili alu, potem z blachy stalowej 15mm... Przez jakiś czas miała być z profili stalowych jednak ostatecznie stanęło na ramie z formatek aluminiowych:)

Zakładałem też zdecydowanie niższy budżet niż obecnie. Śruby miały być zwykłe M lub trapezowe - finalnie zdecydowałem się na chińskie kulowe.
Co do chińskich podzespołów - uważam, że w tej chwili nie ma lepszego i tańszego rozwiązania.
Co prawda każdy podzespół wpływa na dokładność maszyny ale podświadomie wydaje mi się, że rama odgrywa kluczową rolę;) Co komu z wózków i szyn jeśli rama kiepska?
...ale to moje zdanie i moja pierwsza frezarka.

Niebawem pewnie założę swój wątek z etapami budowy.
pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 09:37 przez liquid, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
KonradZ

Post napisał: KonradZ » 07 kwie 2013, 22:22

Proszę mi powiedzieć czy jest szansa ściągnąć rysunek DXF łożyska liniowego wraz z obudową fi 20+ prowadnica.
Planuję zrobić konstrukcję skręcaną z profilu aluminiowego (zwykłego) 80x80x4, front byłby z blachy aluminiowej 15mm. Co o tym sądzicie, jak będzie ze sztywnością konstrukcji?
Pozdrawiam

Autor tematu
KonradZ

Post napisał: KonradZ » 05 maja 2013, 12:23

Chciałbym się doradzić kolegów, proszę mi powiedzieć czy dobrym pomysłem jest zrobienie spawanej ramy z profili (bez wyżarzania i bez frezowania powierzchni pod prowadnice). Jaką jestem w stanie uzyskać potem dokładność. Tak myśle czy nie lepiej będzie zrobić konstrukcję tego typu zamiast cudować z profilami aluminiowymi. Z pospawaniem ramy nie byłoby pewnie problemu, a z wyżarzaniem i frezowaniem już tak dlatego myślę o konstrukcji tego typu.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 05 maja 2013, 19:42

KonradZ pisze:a z wyżarzaniem i frezowaniem już tak dlatego myślę o konstrukcji tego typu.
A myślisz ,że dlaczego wielu inwestuje w profile alu?
Bo są na tyle proste ,że się je skręca i nie trzeba nic z nimi dalej robić...

Jeśli nie chcesz mieć bananów to użyj profili ...

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 05 maja 2013, 22:15

0,5 mm różnicy dyskwalifikuje zastosowanie prowadnic liniowych, czy wałków podpartych. A pewnie żaden spawacz Ci nie zagwarantuje takiej dokładności tylko po spawaniu bez dalszej obróbki.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ursus_arctos » 06 maja 2013, 12:18

0.5mm właściwie dyskwalifikuje konstrukcję. Można zrobić coś z użyciem wałków wiszących przy użyciu podpór montowanych czołowo, bo można je ustawić w 2 kierunkach; jak się użyje odpowiednio cieńszych śrub to i milimetr można tak skorygować, ale będzie to lekka amatorszczyzna ;)

Autor tematu
KonradZ

Post napisał: KonradZ » 24 maja 2013, 21:31

Przemyślałem sprawe i moim faworytem będą profile aluminiowe konstrukcyjne.
Pole robocze chciałbym aby było 500x800.
Czy dobrym wyborem będzie rozmiar profilu 60x60?
Przeglądam internet i jest mnóstwo konstrukcji tego typu ale jak ktoś by podrzucił zdjęcie frezarki wartej uwagi. Jak wiadomo są różnej sztywności dlatego wolę zasięgnąć rady doświadoczonych zanim zaczne rysować jakiś kicz.
Pozdrawiam

Autor tematu
KonradZ

Post napisał: KonradZ » 29 maja 2013, 20:02

Proszę mi powiedzieć co sądzicie o konstrukcji tego typu, ale oczywiście zamiast szyn prowadnice podparte noi wrzeciono Kress

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”