Poszukuję młodych, wykształconych frajerów z wielkich miast!

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 kwie 2013, 21:02

Tym lepiej dla niego - zaoszczędzi 90 tysięcy, a będzie miał to samo, co i inni.

Tagi:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jacek-1210 » 04 kwie 2013, 22:39

MIKI, czy zdajesz sobie sprawę - nie wiem jak w przypadku Twojego znajomego, ale w większości przypadków te 90 tys. to jest sztucznie wykreowany przez państwo dług, bo państwo potrzebuje kasy. Wcześniej państwo masowo informowało ludzi że robią ok i prawidłowo, nawet samo poprzez własny organ wydawało PISEMNE instrukcje jak to prawidłowo robić, aż nagle państwo przełożyło wajhę i okazało się że nie, że to wszystko było w błędzie, ludzie, jesteście winni państwu po 100tys złotych !!!
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2013, 01:27

jacek-1210 pisze:. Wcześniej państwo masowo informowało ludzi że robią ok i prawidłowo
A co to jest to PAŃSTWO???? Czy to twór bezosobowy????
Ja tam wiem jedno, że i tak na kolejne wybory pójdzie większość z wiarą że teraz to będzie lepiej...... Hahahaha.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 kwie 2013, 07:16

Państwo popełniło błąd, i w tej chwili stara się go jakoś naprawić. Nasze państwo popełnia wiele błędów - ale to immanentna cecha wszystkich państw, nasze nie jest wyjątkiem.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jacek-1210 » 05 kwie 2013, 10:39

Poczułem się jak w PRL-u: konstruktywna krytyka i socjalizm z ludzką twarzą :smile:

Nie wiem MIKI, ale moim zdaniem, nawet jakby nie było tych odpraw i emerytur górniczych, to w tym kraju i tak byśmy płacili tysiaka na ZUS...
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 kwie 2013, 12:16

Nauka kosztuje - także nauka demokracji i kapitalizmu. A stara zasada mówi, że jak się nie ma srebra ani miedzi, to się płaci tym, na czym się siedzi. Bogaci i możni zawsze się uczą na koszt biednych i słabych.

Młody PRL-bis radośnie puszczał na wcześniejsze emerytury miliony ludzi, a pozostałym podnosił stawki składek - bo z czegoś te rosnące rzesze nierobów trzeba opłacać. I przekroczył wytrzymałość materiału - ludzie, którym przed włożeniem czegokolwiek do garnka kazano zapłacić na ZUS tysiąc złotych po prostu przestali to płacić.

A teraz państwo próbuje tę sytuację jakoś uporządkować.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2013, 15:13

MlKl pisze:A teraz państwo próbuje tę sytuację jakoś uporządkować.
Coś mi się wydaje że za bardzo wierzysz tym kłamcom.
MIKI podaj choć jedną dziedzinę którą to jak piszesz ''państwo'' doprowadziło do perfekcji. Tylko jedną!!!
Mam wrażenie że ten cały bałagan z zusem to tylko po to aby ludzi wystraszyć i przekabacić do placenia wszelkich składek na dodatkowe fundusze,ubezpieczenia, ofe i inne przekręty.
A tak gwoli ścisłości to największe nieroby to w polityce i wokół niej, bo nazywanie kogoś darmozjadem kto przepracował wiele lat w danym zawodzie, i przeszedł wcześniej na rentę nie jest tak do końca właściwe.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 kwie 2013, 17:51

A ja gdzieś napisałem, że nasze państwo jest perfekcyjne? Państwo jest dokładnie takie, jak ogół jego mieszkańców. Ani lepsze, ani gorsze. Przeciętny Polak kombinuje jak może, i państwo też.

A politycy zazwyczaj są poniżej przeciętnej, jeżeli idzie o walory moralne. Za tę robotę porządni się nie biorą.

Z punktu widzenia arytmetyki budżetowej nie ma znaczenia, z jakiego powodu ktoś jest nierobem - liczy się stosunek liczby rzeczywiście pracujących do nierobów.

Dokładniej to jest bardziej skomplikowane równanie, bo rzeczyiście wypracowujących zysk jest stosunkowo niewielu, i muszą zarobić na całą resztę. Ja tę resztę skrótowo nazywam nierobami, i zaliczam do nich również całą biurokrację, sądy, policję, polityków, kler, nawet Owsiaka.

Część z nich jest na swoich stanowiskach niezbędna - stanowią konieczny koszt produkcji. Ale cierpimy na przerost tych wszystkich pasożytów, i to nas ustawia na końcu stawki w wyścigu ekonomicznym.

Emerytowany agent Tomek jest pasożytem, podobnie emerytowany wcześnie górnik. Albo młody prokurator w stanie spoczynku.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2013, 18:07

MlKl pisze:A ja gdzieś napisałem, że nasze państwo jest perfekcyjne? Państwo jest dokładnie takie, jak ogół jego mieszkańców. Ani lepsze, ani gorsze. Przeciętny Polak kombinuje jak może, i państwo też.
To nie znaczy że trzeba to przyjmować takim jakim jest. A co ma zrobić przeciętny polak jak przez tyle lat rządów NIC nie jest doprowadzone do jakiegokolwiek ładu? A jedyne co może każdego spotkać to kara.
MlKl pisze: Emerytowany agent Tomek jest pasożytem, podobnie emerytowany wcześnie górnik. Albo młody prokurator w stanie spoczynku.
Wiesz MIKI, różnica jest pomiędzy górnikiem który w pyle i ukropie wystarczy tylko że przebywa a kimś kto nic nie stworzył a tylko chlubi się swoim stanowiskiem.
Ja z górnikiem bym się nie zamieniał i to za dużo większe pieniądze.I nie można mówić że ktoś kto w kopalni spędził pół życia ma zasuwać wydajnie mając lat 60, bez przesady. Skakać to może 20-latek i to tylko na początku pracy póżniej i jemu się znudzi.
Człowiek to nie maszyna i nie powinno się go tak traktować, chyba ze ktoś po prostu na to zasługuje.
Niech kolega posłucha tej rozmowy, sam początek jest może nie istotny, ale z tym dalszym dialogiem ja się zgadzam. :smile:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 kwie 2013, 18:59

Ja nie mówię o traktowaniu człowieka jak maszyny, a o systemie, który uprzywilejowuje niektórych kosztem innych. Nie mam nic przeciwko wcześniejszym emeryturom, jeżeli beneficjenci zostaną obciążeni adekwatną składką. Podobnie - składka kobiety powinna być trzy razy wyższa, niż składka mężczyzny. Kobieta żyje dłużej, a na emeryturę przechodzi wcześniej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”