Zakupiłem wałki podparte Ø20 wraz z podporami od firmy POLTECH. Podczas próby montażu do sfrezowanej powierzchni stołu, stwierdziłem iż podpory dostępne w POLTECHU nie są proste, wręcz skręcone w śmigło. Różnica w płaszczyznach montażowych na długości 1 m wynosi do 2,5 mm w 2 podporach co eliminuje je do wykorzystania w budowie Plotera CNC. Z dokumentacji technicznej wyżej wymienionych podpór wynika, iż podpory montuje się poprzez śruby M5 do podłoża. Śruby te nie są w stanie naciągnąć tak wygiętych podpór do sfrezowanej powierzchni stołu.
Dzwoniłem z reklamacją do firmy w celu rozwiązania problemu, rozmówca stwierdził, że nie mogę rościć sobie praw do reklamacji, ponieważ docinając podporę na żądaną długość ingerowałem w geometrię całej podpory - co jest dla mnie ABSURDEM. Wg rysunku i opisu tolerancja geometrii wynosi +/- 0,02 mm.

Przy zakupie i doborze materiałów do budowy mojej pierwszej frezarki dokonałem wstępnej kalkulacji dostępnych artykułów na naszym rynku i wybrałem najbardziej korzystne cenowo rozwiązanie. Jednak najtańsze w tym przypadku okazało się nie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ teraz muszę kupić podpory gdzie indziej, ponieść dwukrotne koszta.
Na koniec zwracam się z prośbą do forumowiczów o podanie namiaru na firmę, która nie sprzedaje takich bubli i rzetelnie podchodzi do klienta.