Piła taśmowa

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Mex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Mex » 19 sty 2007, 16:20

kemot pisze:Napisz jak to jest u Ciebie predkosc tasmy i ile nia potniesz, jak szybko hydraulika dzwiga rame z tasma . skad bierzesz tasmy.

jeśli chodzi o prędkość taśmy to mam możliwość płynnej regulacji
praktycznie od zera do 120m/min ja tnę na 35m to w zupełności
wystarcza a taśma więcej wytrzymuje
jedną taśmą potnę jakieś 50 do 70 plasterków w pełnym materiale
o średnicy 480. Jedne cięcie trwa jakieś półtorej godziny można zejść
do godziny ale skraca się żywotność taśmy
co do szybkość podnoszenia ramy to nigdy tego nie mierzyłem
może kilka sekund
taśmy biorę z SWORD polecam

pozdrawiam MEX

Tagi:

kemot
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: kemot » 21 sty 2007, 10:35

Przejrzalem strone sworda , chyba to jakas konkretna firma . Do tej pory tasmy kupowalem w AWEXIM i RONTGEN. Awexim jest troche drozszy ale lepszy . Nie mam porownania bo tne wszystko i nic ,zadnych wiekszych parti , jedynie co to rurka fi 18 x 1.5 mm z kwasowki. moze 200 sz na raz. Jedynie co moge naprawde pochwalic to pile M 51 Marat podzialka 3-4 . Twardosc M51 ciolem tym wszystko moze z 3 miesiace, az wylamalem z polowe zebow , nie przyktecilem katownika 50 z kwasowki w imadle przystawilem tylko na szybko do oporu i reka docislem . Material wyrwalo obrucilo i tyle , teraz zawsze nawet bele co mocno krece imadlem. Pozniej jeszcze ta pila uciolem dwa swiznie hartowane fi 32 i jeszcze profile stalowe 100x100 zalane betonem 6 ciec pod katem 45 st na tej polowie zebow, co prawda pomalutku ale uciolo , tej tasmy jeszcze nie wyrzucilem. Mialem moze z pol roku tymu oferte wspolpracy na ciecie ale tematu nie drazylem myslalem ze to nie ma sensu finansowego ciecie walka fi 40-do fi 70 duze ilosci, placili nie pamietam ale cos ok 3 -4 zl . Temat nie dawno powrocil ale nie mam pojecia ile im powiedziec , mozesz napisac jak to wyglada z kasa za ciecie u Ciebie. Nie chce psuc cen a nie mam pojecia ile to warte.Wogole nie bralem kiedys pod uwage takich uslug.
Dzieki na razie czolem pozdrawiam

Autor tematu
Mex

Post napisał: Mex » 21 sty 2007, 15:41

kemot pisze: mozesz napisac jak to wyglada z kasa za ciecie u Ciebie. Nie chce psuc cen a nie mam pojecia ile to warte.Wogole nie bralem kiedys pod uwage takich uslug.
Dzieki na razie czolem pozdrawiam

U mnie wygląda to tak mam dwie piły pierwsza to ta duża druga to piła firmy Bomar
GD 230 ergonomic tnie do średnicy 230 mm ale nie polecam tej firmy niewiadomo czemu
taśmy pikają i to nie na spawach raz naliczyłem siedem takich pęknięć
kolega ma dwa identyczne takie modele i też nie jest zadowolony robi się to samo
chociaż on tnie głównie profile a ja pełne wałki od średnicy 20 mm do 200mm
powyżej tej średnicy tnie piła bramowa ta samoróbka
jeśli chodzi o taśmy i dostawców to zakup taśmy do dużej piły nie był problemem
co się założyło to zawsze się cięło chyba że taśma była źle zgrzana
przetestowałem kilkanaście firm i mogę powiedzieć z czystym sumieniem że najlepszy jest
SWORD a szczególnie jego taśmy AMADA hard nie pękają są lepsze od AWEXIM o trzydzieści procent
dopóki nie wiedziałem o swordzie najlepszymi taśmami jakie testowałem były taśmy z
aweximu ale one też pękały
Dalej ja tnę dużo jakieś 5 ton miesięcznie głównie wałki nawet ulepszone cieplnie do 300 HB
takie zamawiam z huty aby zaoszczędzić czas
taśmy jakie zamawiam chodzi mi o uzębienie podziałka duża piła 2/3 1/3
mała piła to 4/6 4/3 2/3 i tu trzeba pamiętać że nie tniemy jedną taśmą wszystkiego
tylko dobieramy uzębienie do średnicy rodzaju materiału czy pełnego materiału
lub profila czym mniejsza średnica materiału lub tniemy profil tym mniejsze uzębienie
są do tego specjalne tabele wiem że to trudne przy jednostkowej produkcji ale tak trzeba
inaczej to się mija z celem i będziemy co chwilę wymieniać taśmy ja czasem musze w czasie
jednej dniówki cztery razy zamieniać uzębienia póki nie zacząłem tego robić taśma nie wytrzymywała nawet dwóch dni teraz zamawiam 10 sztuk i mam spokój przez trzy miesiące
a tnę na dwie zmiany
Na kolegi miejscu to zaprosił bym przedstawiciela pomoże dobrać koledze taśmy
do kolegi potrzeb przeszkolą załogę poustawiają maszynę powiedzą którą rolkę
wymienić gdyby było coś źle przeprowadzą próby tak było ze mną
Jeśli chodzi o ceny to koledze za wiele nie pomogę bo przy moim obłożeniu
Nie świadczyłem usług kiedyś zlecałem cięcie i płaciłem od 89 do 122 zł za jedno cięcie
O średnicy 500mm ale jeśli kolega chce to mogę rozeznać temat popytać kolegów z
Innych zakładów

A czy kolega może zrobić fotkę swojej maszyny bo jestem bardzo ciekaw
Kolegi konstrukcji

PS

Tu aktualnie się męczę https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1706&start=45

POMOCY jak lepiej rozmieścić sterowniki
Aha czy ktoś z kolegów ma pomysł na fajne przełączniki sterownicze na pulpit

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Piotrjub » 21 sty 2007, 17:55

Piłę Bomaru ergonomic 320.250 DGS kupiłem w lipcu 2005 roku. Na początku przerobiłem w niej jakąś pierdułkę, założyłem falownik i od tamtego momentu chodzi bez problemu.
Kolega kupił piłę z Głowna nie był zadowolony, inny miał właśnie taki model jak ja kupiłem
i ją polecał, stąd mój zakup tego modelu.
A jak nastawiacie siłę naprężenia taśmy w swoich maszynach może to jest przyczyna.
Załączniki
PICT3072.jpg
PICT3072.jpg (80.57 KiB) Przejrzano 2684 razy

Autor tematu
Mex

Post napisał: Mex » 21 sty 2007, 18:46

Piotrjub pisze:A jak nastawiacie siłę naprężenia taśmy w swoich maszynach może to jest przyczyna.

Ja do ustawiania siły naciągu taśmy stosuje specjalny przyrząd Tensomat
Będę w pracy to zrobię lepsze fotki
Załączniki
d2.jpg
d2.jpg (4.77 KiB) Przejrzano 6956 razy

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Piotrjub » 21 sty 2007, 21:46

a jaka siła naciągu

kemot

Post napisał: kemot » 21 sty 2007, 22:32

Zdjecia oczywiscie zrobie i sprobuje je tu jakos wsadzic jeszcze tego nie robilem , moze mi sie uda , a jak nie to bede pytal.Jesli chodzi o naciag tasmy to sruba M20 lozysko oporowe i zestaw plaskownikow zrobionych z resora , bardzo fajnie to pracuje. Jak pamietam to bylo moje 3 rozwiazanie z poprzednich nie bylem zadowolony a teraz nie mam zadnych problemow z pekaniem tasm.Przy pierwszym rozwiazaniu gdy naciag byl sztywny to mi jedna tasma pekla a teraz nic. Aktualnie zapieta mam pile Roentgena cos ok 4-6 podzialka M42 kupilem na poczatku chyba z 5 roznych sztuk do prob , bo ciolem mosiadz 100x30 pod katem 90 st a potem 60st i ta tasma MO szedl fajnie , nawet tego nie frezowalem. Pozniej to zostalo nie chcialo mi sie wymieniac i ciolem jak u mnie wszystko i nic , i widze ze jest duzo slabsza od aweximu ale nadal ja mecze i tnie.Ale to tez napewno sprawa doboru i problem chcialo by sie ciac wszystko na jednej tasmie. Jaka mam sile naciagu tasmy nie wiem, sruba M20 krece przy ramieniu ok 15 cm nie az tak mocno , pojecie wzgledne, nie mam czujnika . Na poczatku kiedys chcialem kupic , wtedy jak mi szczelila tasma ale po zmodernizowaniu naciagu widze ze mi to nie jest potrzebne. Moze jutro powalcze ze zdjeciami zobacze jak to pojdzie, aha i jeszcze jedno jakbys Mogl dowiedziec sie o te ceny ciecia nie spieszy sie , to bede wdzieczny. Narazie czolem pozdrawiam

[ Dodano: 2007-01-25, 22:17 ]
A popatrzcie co ja zrobilem z "kupy zlomu i kawalka czolgu"Obrazek

[ Dodano: 2007-01-25, 22:22 ]
Prosze napiszcie jak tu wklejacie zdjecia, preferowalbym w miare proste rozwiazanie. Z gory wielkie dzieki.

Autor tematu
Mex

Post napisał: Mex » 27 sty 2007, 11:46

Kemot

No no moje gratulacje fajna maszynka
jak bym nie wiedział że ją zmajstrowałeś
to bym pomyślał że kupiłeś
powinieneś ją nazwać Tygrys na cześć
tego czołgu :grin:

[ Dodano: 2007-01-27, 11:54 ]
kemot pisze:.

Prosze napiszcie jak tu wklejacie zdjecia, preferowalbym w miare proste rozwiazanie. Z gory wielkie dzieki.

Niech kolega poczyta to jest tam wszystko wyjaśnione

https://www.cnc.info.pl/faq.php?sid=406 ... 25e376e33e

kemot

Post napisał: kemot » 30 sty 2007, 22:21

ObrazekObrazekObrazekObrazek

[ Dodano: 2007-01-30, 22:45 ]
Ale sie nakombinowałem i tak wyszło. Jeszcze moze popróbuje . Nazwa tygrys nawet mi sie podoba ale zaraz po Twoim poscie nasuneła mi sie inna nazwa pofachu " Pantera". W końcu wszystkie maszyny w warsztacie to "laski" tokarka ,frezarka czy wiertarka a "tygrys" czyłby sie jak w haremie.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: wieslawbarek » 10 lut 2007, 21:37

Tez mam taka maszynke ale maja rzeczywiscie wyglada jak ze zlomu tasma bimetal Fenas 3000/28 max.ciecie fi320 plaskownik420/100 posuw grawitacyjny [amortyzator z samochodu] niestety nie zalaczam zdjecia bo go nie mamczym zrobic,ale najszybciej dla mnie to wychodzi ciecie na tokarce np. walek 160 tne do srednicy 60 reszte na pile[plytkiLMFXczas ciecia na tokarce 5 min]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”