Małe CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
w teorii, zalezy jak masz napęd zrobiony, przy wlączaniu silnik dostaje strzała, a jak mam jedną oś na listwie zebatej to niestety musze fatygowac się do krańcowek, tylko gdzies tam kiedyś slyszalem ze wy ich nie uzywacie, albo zwyczajnie fizycznie ich tam nie ma
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
To i ja dorzucę swoje 3 grosze....Ano nie ma i jakos sie robi
Krańcówki są potrzebne tylko jęśli operator nie wie do końca co robi...
Dla większości maszyn wystarczy prosty sterownik i silniki i da się jechać i zarabiać...
Następna sprawa ,że dobrze wyliczone krokówki nie zgubią kroku.
O ile jeszcze są dobrze ustawione...
Ten kto pisze ,że gubią mu kroki to albo ma za słabe silniki , za słabe zasilanie , albo źle ustawioną polaryzację kroku co powoduje przy każdej zmianie kierunku uchyb o 1 krok...
A jak ma wszystko ok a dalej mu nie pasi coś w krokowcach to jest du** i niech przepłaca...
Ja tam wolę mieć 10 maszyn na krokowcach niż 2 na serwach...
-
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
to jest kwestia przylacza vcc+ i vcc- sterownika do płytki sterującej, do sterownika z ethernetem CS przyłączało się to o ile pamietam na odwrót
z brakiem prądu tez niedawno mieliśmy zagwozdkę, Marek wsadził dodatkowe 2 trafa i problem zniknął, problem wystepował na sterownikach MAC2278 gubiły kroki bez przerwy, albo przycinały, wymienialismy transoptory na optobobach i dalej to samo, a tu zwyczajnie było za mało prądu, żeby to wczesniej wiedział
z brakiem prądu tez niedawno mieliśmy zagwozdkę, Marek wsadził dodatkowe 2 trafa i problem zniknął, problem wystepował na sterownikach MAC2278 gubiły kroki bez przerwy, albo przycinały, wymienialismy transoptory na optobobach i dalej to samo, a tu zwyczajnie było za mało prądu, żeby to wczesniej wiedział
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 8
Jak to, to mnie nie dotyczy.bartuss1 pisze:to jest kwestia przylacza vcc+ i vcc- sterownika do płytki sterującej, do sterownika z ethernetem CS

A to tak zawsze, gdyby wiedzieć, a już najgorzej to ja haczyk jest na czymś prostym....bartuss1 pisze: a tu zwyczajnie było za mało prądu, żeby to wczesniej wiedział