Małe CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 mar 2013, 19:36

Widziałem ten filmik jakoś mi umknęło mi jak nakręca nakrętkę. Wątek też znam.
Na końcu wątku jest

Cała maszyna 7000 -bez elektroniki i silników
Dwa bloki napedowe 3500zł
Imak z koncówkami i podstawą 1000zł

Dolicz elektronikę i silniki zobaczysz ile wyjdzie.
A obsługa takiej tokarki jest prosta jak metr sznurka w kieszeni :)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 19:52 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 2 razy.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 19:39

IMPULS3 pisze: bo jak sie boi elektroniki to lepiej kupić gotową od Marcompa77 a reszta to podłączenie kilku wtyczek i komputera.
:oops:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 17 mar 2013, 19:54

grzes_rupinski1 pisze:Dolicz elektronikę i silniki zobaczysz ile wyjdzie.
Dla mnie to jest bardzo drogo i dlatego nie kupię.
Dla kogoś kto nie ma wiedzy albo maszyn to może być bardzo tanio, bo parę gratów dokręci i będzie działało, a alternatywą jest miesiąc dłubania pilnikiem i niepewny wynik.
Cena jest w tym przypadku rzeczą absolutnie względną.

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 19:59

To chyba czegoś nie łapię. Pozwolicie że zacytuję opis z aukcji
"Na sprzedaż tokarka po konwersji na CNC,długosc toczenia 50cm .Przeróbka maszyny wykonana jest bardzo profesjonalnie, konstrukcja posłuży lata-łożyska w razie zużycia bardzo łatwo można wymienić.Stan PERFEKCYJNY.Maszyna mało używana.W razie zainteresowania mam parę filmów i zdjęć.Przedmiotem sprzedaży jest tokarka bez silników oraz sterowania.Ktore za ok 2000 trzeba skompletować samemu(dostepne na allegro) wszystkie łożyska KOYO -stożkowe na obu śrubach kulowych Bloki napędowe obu osi mają redukcję x2 co daje 2 x większy moment obrotowy-paski i koła HTD śruby kulowe 20x5 -oś Z 16x5 -oś X Imak szybkozmienny szerokość 78mmx78mm plus 9 koncówek wymiennych Dokładność 0.02 Zaprawszam do testów.Sprzedaje ją bo kupiłem większą i ta nie jest mi już potrzebna. Cena to 7000 Kontakt poprzez pytanie do sprzedajacego "

Więc jak to rozumieć, czy opis z aledrogo jest niekompletny, bo inny opis jest w temacie o tym sprzęcie. Ja z opisu rozumiem że trzeba dokupić silniki oraz sterowanie cokolwiek to znaczy

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 13

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 mar 2013, 20:00

tuxcnc pisze:
grzes_rupinski1 pisze:Dolicz elektronikę i silniki zobaczysz ile wyjdzie.
Dla mnie to jest bardzo drogo i dlatego nie kupię.
Dla kogoś kto nie ma wiedzy albo maszyn to może być bardzo tanio, bo parę gratów dokręci i będzie działało, a alternatywą jest miesiąc dłubania pilnikiem i niepewny wynik.
Cena jest w tym przypadku rzeczą absolutnie względną.

.
Tylko budżet za mały :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 20:06

tak zauważcie tylko że oferty różnią się od siebie.
I w tym momencie rodzi mi się znowu pytanie czy za powiedzmy 12-14tyś kupić małą zabawkę czy próbować przerabiać to co mam, tylko niestety nie wiem czy fundusze takie starczą na zapłacenie komuś za przeróbkę, i nawet nie bardzo wiem gdzie o nią pytać, a @kamar już zapowiedział że drogo byłoby u niego gdyby nawet miał czas. Tylko ile drożej niż mój fundusz 5tyś, 10tyś czy 20tyś

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 17 mar 2013, 20:08

Barjavel pisze:Ja z opisu rozumiem że trzeba dokupić silniki oraz sterowanie cokolwiek to znaczy
Sprawa jest dosyć prosta.
Tokarka była kompletna, jak widać na filmie, ale gość dorwał jakąś większą do przeróbki, więc z tej wykręcił wszystko co ma mu się przydać do nowej.
Zapewne kupującemu udostępni wykaz zdemontowanych części, a może zgodzi się zmontować wszystko z powrotem, za inną cenę oczywiście.
Tu nie ma co gdybać, tylko się trzeba gościa zapytać.

.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 20:08

Barjavel pisze:To chyba czegoś nie łapię.
Co tu jest do łapania ? Kupujesz tokareczkę z zalożonym śrubami kulowymi i mocowaniem silków. Reszta przed Tobą :) A ze widać nie bardzo sie orientujesz jak to działa to jeszcze daleka droga do uruchomienia. Masz dwa wyjścia. Kupić kompletną, działającą z gwarancją szkolenia albo czytać forum dokładniej . Wtedy będziesz wiedział że Solid to nie jest program do sterowania tokarka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 20:18

kamar pisze:
Barjavel pisze:To chyba czegoś nie łapię.
Co tu jest do łapania ? Kupujesz tokareczkę z zalożonym śrubami kulowymi i mocowaniem silków. Reszta przed Tobą :) A ze widać nie bardzo sie orientujesz jak to działa to jeszcze daleka droga do uruchomienia. Masz dwa wyjścia. Kupić kompletną, działającą z gwarancją szkolenia albo czytać forum dokładniej . Wtedy będziesz wiedział że Solid to nie jest program do sterowania tokarka.
ano jest bo z dwóch różnych opisów wynikają dwie różne rzeczy i inne koszta, dokupienie silników to jedno a dokupywanie bloków za 3,5tyś i do tego reszty to drugie . Oczywiście że brakuję mi wiedzy i piszę o tym od początku i dlatego też pytam, a jeśli chodzi o solida to jest coś takiego solidcam "nakładka do solida" i z tego co się orientuję to służy właśnie do sterowania urządzeniami CNC, a że młody i głupi jeszcze to się może mylę. A wspomniałem też o ZW3D to też zły program?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 20:29

Niżej na tym forum masz dwa dzialy :
programy sterujące i programy cad-cam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”