Małe CNC

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 14:39

Barjavel pisze:[ czytamy co piszą ludzie a potem komentujemy :razz: :razz: :razz:
Czytamy, czytamy :) - ta z linku jest tylko podrobiona, bez sterowania i silników :) Bez zdolności sie nie obejdzie. A przydadzą sie tez do obsługi :)

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2013, 15:42

hehe
kamar powiedz lepiej ze ci sie nie chce, stąd ładujesz cenę zaporową
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 15:46

bartuss1 pisze:, stąd ładujesz cenę zaporową
A gdzieś ją wyczytał :)
Obowiązku pracy to już chyba nie ma ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 16:05

kamar pisze:
Barjavel pisze:[ czytamy co piszą ludzie a potem komentujemy :razz: :razz: :razz:
Czytamy, czytamy :) - ta z linku jest tylko podrobiona, bez sterowania i silników :) Bez zdolności sie nie obejdzie. A przydadzą sie tez do obsługi :)
http://allegro.pl/tokarka-cnc-nutol-tec ... 32232.html
w opisie napisane że bez silników i bez sterowania.
Rozumiem że montaż silników nie wymaga jakiś kosmicznych zdolności, bez terowania nie oznacza też że go nigdy tam nie było, więc jest przygotowane tylko do montażu, tak to rozumiem, a w wątku o budowie są filmiki działającej maszyny robiącej nawet gwint.

Brak zdolności o którym pisałem dotyczy bardziej brak maszyn na których trzeba by było pewnie dorobić kilka elementów, spraw mechanicznych się nie obawiam, a i pobrudzić się nie boję.
Skoro bez szkoły, doświadczenia daje radę toczyć hobbystycznie na tumie którego posiadam, to chyba jakieś pojęcie mam, a i uczyć się czegoś nowego nie boję. Lubię nowe wyzwania ale też jestem realistą i nie będę brał się z motyką na słońce. Przeróbka od A do Z tokarki na CNC wymaga więcej jak podstawowej wiedzy ze znajomości maszyn, więc się za to nie biorę, przynajmniej na razie

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 16:26

Poczytaj ten wątek https://www.cnc.info.pl/topics56/liftin ... t33469.htm
a zobaczysz że mechaniczna przeróbka to wymiana śrub i dotoczenie paru dystansów.
Cała zabawa to sterowanie, enkoder i program. Wiesz już co ma tym sterować ?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2013, 17:16

kamar pisze:A gdzieś ją wyczytał
między wierszami hehe

no zara zaczaną się przepychanki z machem i emcem :P
w augustowie coś ostatnio słyszalem na temat tych serw hybrydowych, coś chyba jak eziserwo, koszt znośny w porownaniu do czystych serwonapedów
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 mar 2013, 17:33

Ciekawe dlaczego na ten gwint nie nakręcił nakrętki :) . Jak masz tum i wiertarkę stołową to dasz radę i 7 tys bez imaka części chyba nie wyniosą.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 mar 2013, 18:41

bartuss1 pisze: coś chyba jak eziserwo, koszt znośny w porownaniu do czystych serwonapedów
W takiej tokarce to serwo potrzebne jak Mikiego świni siodło :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: IMPULS3 » 17 mar 2013, 18:45

Ja też się wtrącę....
Osobiście gdybym miał przerabiać nowe chińskie czy stare polskie albo jakiekolwiek inne to zdecydowanie to stare. Przede wszystkim ze względu na masywne wykonanie w porównaniu do chińskich. A i sama jakość części to też inna liga.
Tu jak założyciel tematu nie musi mieć dwu tokarek, manualnej i CNC to zacząłbym od szukania zakładu który zrobi szlify i powie za ile. I to powinien być punkt wyjścia....
A ta z linka, bez jaj ale jak ktoś mocuje silniki rurkami i to sprzedaje jako maszyne do pracy to bez komentarza. Tak to można sobie hobbistycznie a i to na jakiś czas a nie do zawodowej i dokładnej pracy i jeszcze z dokładnościami setkowymi, ciekawe....
Jak kolega ma jeszcze frezareczkę to już by było super i bez przesady ale cała przeróbka to dorobienie kilku mocowań i tyle, bo jak sie boi elektroniki to lepiej kupić gotową od Marcompa77 a reszta to podłączenie kilku wtyczek i komputera.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barjavel
Posty w temacie: 21

Post napisał: Barjavel » 17 mar 2013, 19:25

@grześ znowu nie mówimy o tym samym, chodziło mi o nacinanie gwintu przez maszynkę którą linkował luxcnc, a to filmik jak nacina i nakręca nakrętkę
tutaj wątek https://www.cnc.info.pl/topics89/nutol-cnc-vt43061.htm
a tu filmik z wątku
[youtube][/youtube]

Panowie, nie założyłem wątku z myślą o samodzielnej przeróbce a o kupnie już przerobionej, między czsasie zaświtało że może przerobić tą co mam na CNC co nie znaczy że sam to zrobię.
Frezarki nie posiadam, jedynie wiertarkę kolumnową, ale bez stołu krzyżowego. Umiejętności manualnych może mi nie brakuję tylko wiedzy na temat budowy i przeróbek takich maszyn.
Dlatego pytałem o miejsce lub osoby które podjęły by się takiej przeróbki lub odpłatnie poprowadziły by mnie jak i co mam robić. Oczywiście dużą zaletą było by gdyby taka osoba mieszkała w warszawie lub okolicach abym mógł np. podjechać, zapytać wytłumaczyć. Chyba że nie zmieszczę się z funduszami za graty i czyjąś robociznę. Tak jak pisałem roboty się nie boję ale nie wiem czy sobie poradzę bo nie jest to takie chop siup. Jak pisał @kamar mechanika jeszcze jest do przeskoczenia ale z elektroniką to nie mam zielonego pojęcia i nie chodzi mi o obsługe komputera. Chciałbym aby maszyna chciała komunikować się z SolidWorksem bo sam program znam na tyle co było mi potrzeba wyrysować lub ZW3D choć tego dopiero się uczę

@IMPULS3 - ta chińska cnc tak jak już pisałem nie wchodzi już absolutnie w grę, frezarki nie posiadam, a elektroniki "się boję". dlatego też właśnie nie rozważałem samodzielnej przeróbki. A cóż to za maszynka o której piszesz?? bo nie mogę znaleźć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”