Budowa frezarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Dla miłośników "drzewnianych
" maszyn przykłady wyszukane w sieci.
Ta czerwona to MDF a następna ze sklejki.
Gdyby zakładać że tylko z metalu można to wiele osób nic by nie zrobiło, ze względu na koszty i dostępność do parku maszynowego.
Ja osobiście przymierzam się do zrobienia frezarki x2000 y 1100 z200 z głównie z MDF i wcale nie do zabawy (co wyjdzie to się zobaczy
) Niebawem przedstawię projekt na tym forum.

Ta czerwona to MDF a następna ze sklejki.
Gdyby zakładać że tylko z metalu można to wiele osób nic by nie zrobiło, ze względu na koszty i dostępność do parku maszynowego.
Ja osobiście przymierzam się do zrobienia frezarki x2000 y 1100 z200 z głównie z MDF i wcale nie do zabawy (co wyjdzie to się zobaczy

- Załączniki
-
- 400WoodMill07.jpg (22.64 KiB) Przejrzano 692 razy
-
- 800WoodMill05.jpg (45.25 KiB) Przejrzano 677 razy
-
- Almost_there.jpg (104.14 KiB) Przejrzano 755 razy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 14:31 przez lenherd, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Wszystko oki "Kostner", tylko wes poprawke , ze na poczatek ten kto nie ma maszyny , nie ma odrazu zamowien na 24 godziny na dobe:) , bo jesli odrazu wie ze bedzie takie mial zajecie maszyny to , oczywiscie zgadzam sie ze nie ma co bawic sie z MDFem , bo wtedy szkoda tylko czasu . Niemniej wtedy trzeba sie zastanowic czy warto sie uczyc budowy maszyny , czy nie warto odrazu poszukac wykonawcy.
Bo czas nauki i budowy ta jakies pol roku najmarniej. Szczegolnie , gdy ktos nie ma bladego pojecia o budowie maszyn. A pamietajmy ze miec maszyne to jeszcze nie wszystko . Jeszcze z miesiac trzeba poswiecic na nauke projektowania i obsluge , uwzgledniajac inne obowiazki. A co za tym idzie ze znowu wszystko sie wydluza:) Dlatego jesli ktos zaczyna przygode z maszyna to watpie by odrazu mial 24 / h zajecie.
Bo czas nauki i budowy ta jakies pol roku najmarniej. Szczegolnie , gdy ktos nie ma bladego pojecia o budowie maszyn. A pamietajmy ze miec maszyne to jeszcze nie wszystko . Jeszcze z miesiac trzeba poswiecic na nauke projektowania i obsluge , uwzgledniajac inne obowiazki. A co za tym idzie ze znowu wszystko sie wydluza:) Dlatego jesli ktos zaczyna przygode z maszyna to watpie by odrazu mial 24 / h zajecie.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Posty w temacie: 4
A swoją drogą ciekawe dlaczego jeszcze nikt nie opracował zestawów KIT dla początkujących.
Czy to nie jest jakiś potencjalny rynek zbytu?
[ Dodano: 2007-01-17, 14:38 ]
[ Dodano: 2007-01-17, 15:00 ]
Czy to nie jest jakiś potencjalny rynek zbytu?
[ Dodano: 2007-01-17, 14:38 ]
zwykłe profile wcale nie są dokładne a te specjalistyczne są drogie.kostner pisze:Masz racjeAle ja poprostu nie jestem zwolennikiem maszyn z MDF sklejki itd. Nie ta dokladnosc wykonania i w konsekwencji calej maszyny. Dlatego od razu proponuje Alu.
[ Dodano: 2007-01-17, 15:00 ]
spokojnie można robiąc maszynę drewnianą i sporych rozmiarów uzyskać dokładnośc 0,5mm. Zeby mieć +/- 5 mm dokładności to chyba prowadnice i śruby drewniane by musiały byćkostner pisze: Tak wiec swobodnie mozesz liczyc dokladnosc maszyny +/- 5 mm niestety.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
Troche konkretów :
- chciałbym uzyskać dokładność na poziomie poniżej 1 mm, najlepiej =<0,5
- pole pracy max. 1200 x 1000 x 300 mm, ale takie kawalki bede obrabial bardzo zadko albo wcale wiec moze zmniejsze pole pracy
- maszynka ma obrabiac plexi, pcv, płytki pcb i w skrajnych wypadkach alu ew. drewno
- budżet początkowy to 500 zł
- z budowa maszyny zamierzam zmieścic się w czasie 1 roku
- zdecydowałem sie na ruchomą bramę
Zamierzam dać podpórki pod prętami po których bedzie jeździć brama, żeby zminimalizować ugięcia, jakie proponujecie średnice prętów i śrub napędowych ?
Budowa maszyny z aluminium wychodzi mi troche za drogo jak na pierwsza maszynke.
Znalazłem gościa który może mi pospawać konstrukcje z profili zamkniętych kwadratowch lub prostokątnich, jakie radzicie dać, o jakich wymiarach ? Niestety koles nie ma żadnych mozliwości hartowania tej konstrukcji, ale mysle że bez tego by sie obeszlo.
MDF może bez problemu obrabiac sam w domu poniewaz posiadam maszyny do obrobki drewna i tym podobnych, czy możecie podac namiary na jakąś firme która w rozsądnych cenach dotnie płyty MDF na wymiar według projektu ?
Czy jeśli zrobie porządnie konstrukcje z MDF to dam rade uzyskać dokładnosć o której pisałem ?
Sam nie jestem zwolennikiem konstrukcji z MDF, ale niestety nie mam możliwości obróbki metalu.
Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób wyrzaza się konsztukcje stalowe, potrzebny do tego jest jakis specjalny piec, temperatura ?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi !
- chciałbym uzyskać dokładność na poziomie poniżej 1 mm, najlepiej =<0,5
- pole pracy max. 1200 x 1000 x 300 mm, ale takie kawalki bede obrabial bardzo zadko albo wcale wiec moze zmniejsze pole pracy
- maszynka ma obrabiac plexi, pcv, płytki pcb i w skrajnych wypadkach alu ew. drewno
- budżet początkowy to 500 zł
- z budowa maszyny zamierzam zmieścic się w czasie 1 roku
- zdecydowałem sie na ruchomą bramę
Zamierzam dać podpórki pod prętami po których bedzie jeździć brama, żeby zminimalizować ugięcia, jakie proponujecie średnice prętów i śrub napędowych ?
Budowa maszyny z aluminium wychodzi mi troche za drogo jak na pierwsza maszynke.
Znalazłem gościa który może mi pospawać konstrukcje z profili zamkniętych kwadratowch lub prostokątnich, jakie radzicie dać, o jakich wymiarach ? Niestety koles nie ma żadnych mozliwości hartowania tej konstrukcji, ale mysle że bez tego by sie obeszlo.
MDF może bez problemu obrabiac sam w domu poniewaz posiadam maszyny do obrobki drewna i tym podobnych, czy możecie podac namiary na jakąś firme która w rozsądnych cenach dotnie płyty MDF na wymiar według projektu ?
Czy jeśli zrobie porządnie konstrukcje z MDF to dam rade uzyskać dokładnosć o której pisałem ?
Sam nie jestem zwolennikiem konstrukcji z MDF, ale niestety nie mam możliwości obróbki metalu.
Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób wyrzaza się konsztukcje stalowe, potrzebny do tego jest jakis specjalny piec, temperatura ?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi !
-
- Kontakt:
500 zl?? to deko malo. Starczy ci raptem na formatke MDFu 22 mm za jakies 220 zl.
Kazde ciecie w hurtowni to okolo 3zl - 4 zl . A ciec podstawowych pewnie bedzie ponad 10.
Do tego troche stali pod blat i koniec funduszy:((
Co do twoich wymagan to nie ma problemu tylko kasy brak.
Walki fi 20 podparte to swiat i ludzie dla ciebie.
Sama elektronika z silnikami to koszt najmarniej z 1000 zl . Moze mniej ale traci strasznie na jakosci.
Kazde ciecie w hurtowni to okolo 3zl - 4 zl . A ciec podstawowych pewnie bedzie ponad 10.
Do tego troche stali pod blat i koniec funduszy:((
Co do twoich wymagan to nie ma problemu tylko kasy brak.
Walki fi 20 podparte to swiat i ludzie dla ciebie.
Sama elektronika z silnikami to koszt najmarniej z 1000 zl . Moze mniej ale traci strasznie na jakosci.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Kontakt:
A3986 na tym ukladzie buduj sobie sterownik. Duze mozliwosci i mikrokrok 1/16.
A co do schematow i plytek popytaj markomp77 .
Facet napewno chetnie Ci pomoze:)
Albo jak ci sie nie spieszy zacznij zbierac na sterowniki UHU , to jest przyszlosc
i ogromne mozliwosci daje maszynie.
A co do schematow i plytek popytaj markomp77 .
Facet napewno chetnie Ci pomoze:)
Albo jak ci sie nie spieszy zacznij zbierac na sterowniki UHU , to jest przyszlosc

www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl