Odrdzewianie elektrolityczne i elektrochemiczne stali.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Kupiłem zardzewiałe a teraz już wygląda jak nowe!clubber84 pisze:Aż można pomyśleć, że nie odrdzewiałeś go, tylko kupiłeś?
Teraz parametry: prąd ok 10A, napięcie 12V. Roztwór dobierany eksperymentalnie. Soda oczyszczona spożywcza z dodatkiem płynu na kamień i rdzę W5. Czas ok. 4 godziny. Piszę wszystko w przybliżeniu bo wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będę o tym pisał.
[ Dodano: 2013-03-06, 20:29 ]
lukasz.radomski - z tym chromem to faktycznie trzeba sprawdzić.
A stosowanie małego prądu tłumaczę sobie tym, że nie ma wtedy szans na uzyskanie wżerów czy zmatowienia powierzchni. U mnie na wrzecionie miałem kilka amperów i powierzchnie szlifowane wyszły błyszczące.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Gdzies czytalem, ze z aluminium jest problem, i nie pamietam czy jako elktroda, czy jako element do czyszczenia.
Utlenia sie szybko. Prawdopodobnie tez powstaje duzo wodoru i robi bum.
aaa.
Pamietam, jak ciąłem na drucie aluminium jakies grube, i tego wodoru się sporo robiło. Przynajmniej wesoło było
Utlenia sie szybko. Prawdopodobnie tez powstaje duzo wodoru i robi bum.
aaa.
Pamietam, jak ciąłem na drucie aluminium jakies grube, i tego wodoru się sporo robiło. Przynajmniej wesoło było

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Wojteo CK - te zaciski to na pewno jest aluminium. Jutro zrobię próbę oczyszczania aluminium. Może nawet uda mi się znaleźć taki sam zacisk. Kiedyś zrobiłem próbę samego moczenia aluminium w podobnym roztworze i powierzchnia wyszła błyszcząca. Elektroliza powinna zintensyfikować ten proces. Po tym co napisał kol. maz widzę, że trzeba uważać. Użyję bardzo małego przedmiotu i małego prądu, żeby wydzielanie było jak najmniejsze. Poza tym wiadomo, że aluminium nie znosi zasad i po zakończeniu na pewno trzeba bardzo dobrze wypłukać i wyczyścić.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2013, 21:09 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jakiś czas temu spotkałem się z taką metodą czyszczenia z rdzy i w podobny sposób, autorem był Starszy Pan z Australii i w fenomenalny i prosty sposób to robił, w taki sposób jak Bydgost to przedstawił żałuje że nie zapisałem linku do tamtej stronki napewno trochę wniósł bym do tematu.
A tak poza tym to ostatnio czyściłem kilka el. w odrdzewiaczu efekt wyszedł czarny nie to co tu przedstawione.
A tak poza tym to ostatnio czyściłem kilka el. w odrdzewiaczu efekt wyszedł czarny nie to co tu przedstawione.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Zacisk który pokazałem możliwe że jest z aluminium. W swoim samochodzie na pewno mam żeliwny( w każdym bądź razie na pewno nie aluminiowy). Aluminiowe zaciski to raczej a autach sportowych i luksusowych a ja ani jednego ani drugiego nie posiadam 

Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Kol. BYDGOST, czyszczenie aluminium nazywa się elektrochemicznym polerowaniem (i chyba wiem dlaczego).
Parametry tego procesu opisane są tutaj.
Prawdopodobnie z użyciem specjalnego środka do mieszanki kwasowej lub zasadowej.
Także jakby co, to podaj swoje parametry czyszczenia.
W
Parametry tego procesu opisane są tutaj.
Prawdopodobnie z użyciem specjalnego środka do mieszanki kwasowej lub zasadowej.
Także jakby co, to podaj swoje parametry czyszczenia.
W
Ostatnio zmieniony 06 mar 2013, 20:54 przez clubber84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukadyop - A co to był za odrdzewiacz? Myślę, że można użyć dowolnego jako roztwór z wodą do tego prąd i efekt będzie na pewno.
A co do tego linku z Australii to nie martw się, Na pewno się znajdzie.
[ Dodano: 2013-03-06, 21:04 ]
A co do tego linku z Australii to nie martw się, Na pewno się znajdzie.
[ Dodano: 2013-03-06, 21:04 ]
Dziękuję za materiały. Prawdę mówiąc w tak szeroko pojętą chemię nie chcę wchodzić. Pamiętam, że w bydgoskim Spomaszu wykonywali dzieże z aluminium i na koniec trawili je w zasadzie sodowej. Powierzchnia po tym była jednolita i czysta. Decydującą rolę odgrywało płukanie, żeby na powierzchni nie została zasada. Może roztworem sody i prądem też coś się uzyska, przynajmniej dla potrzeb, nazwijmy to domowych.clubber84 pisze:Kol. BYDGOST, czyszczenie aluminium nazywa się elektrochemicznym polerowaniem
Ostatnio zmieniony 06 mar 2013, 21:06 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.