Extruder

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: kak » 03 mar 2013, 20:55

Dzisiaj wyciąłem i skleiłem parę klocków do montowania silników Zetki.
W ten górny zacisk wałka wkleiłem kołek, i śrubą do drewna go zacisnę. Później wszystkie tak zrobiłem. Jakoś zrobienie otworu na nakrętkę nie bardzo mi pasowało.

Jak to kiedyś ruszy to wszystko z plastiku zrobię. Jednak łatwiej można upchać skomplikowane kształty na drukarce niż zrobić je ze sklejki. No i nie wszystko jest przemyślane do końca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Dagome » 13 mar 2013, 19:21

Co do ekstrudera, to ja osobiście przymierzam się do zbudowania modelu z dwoma rolkami dociskowymi.
Obrazek
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2013, 19:52

Dagome pisze:to ja osobiście przymierzam się do zbudowania modelu z dwoma rolkami dociskowymi.
Nie widzę większego sensu. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby wytłaczarka Wade'a przeskoczyła czy też zabrakło jej momentu. Jedynie co bym w obecnej zmienił, to zębatki na pasek, bo co by nie było, cichszy jest.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Dagome

Post napisał: Dagome » 13 mar 2013, 20:18

Zdarzają się przypadki, że nacięta śruba gubi ząbki na drucie dlatego są tendencje do używania naciętych rolek i większych rolek by trochę zwiększyć kąt opasania.
Poza tym to jest wytaczarka do bowdena i jedynym plastikiem w niej będzie kawałek teflonowej rurki jako prowadnica drutu przy rolkach i kawałek szybkozłączki pneumatycznej. Reszta w większości to stal :razz: .
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2013, 20:48

Dagome pisze: bowdena
Mam Wade'a z bowdenem. Z tego co zauważyłem, to największą role odgrywa długość rurki doprowadzającej. Zważywszy, że wytłaczarka może uzyskiwać prędkości powyżej 3m/min, to dodatkowe zębatki mogą wprowadzać opór, przez co filament może pękać wewnątrz.
Kreatura CNC

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 13 mar 2013, 21:02

Naprawdę ta zębatka na Wadesa kręci się na tyle szybko żeby halasować?

Ja też już zastanawiam się nad nowym extruderem, bo Wadesa nie dość że jest "strasznie szeroki", to i dostęp do śruby i głowicy nie jest zbyt łatwy.
Dużo trzeba rozkręcić żeby się dostać w tej konstrukcji która mi wyszła :-)
A z tego co czytam wynika że ząbki na śrubie i głowicę trzeba przeczyścić od czasu do czasu.

Moja brama jeździ na tulejkach z brązu w osi Z. One potrzebują trochę większego rozstawu, bo szybko potrafią się zaklinować.
No i mam te dziadowskie sprzęgła jak sprężynka, które niestety pasują i na oś silnika i na śrubę.
Chyba je zacisnę rurką termokórczliwą, bo jak śruby ośki Z będą na nich skakać, brama się może na tyle przegiąć, że tulejki się zablokują.
Nie chce mi się na razie przerabiać, ale mam już łożyska liniowe do niej.

Strasznie dużo mebli ludzie wyrzucają, i wśród nich znalazłem dwie bardzo proste płyty wiórowe z białym laminatem i z nich zrobiłem ramkę.
Nie obyło się bez błędów. W usztywnieniu ramki zapomniałem wyciąć na łeb śruby silnika wkręcanej od przodu i niechcący zacząłem wycinać kształt tej płyty za bramą po wewnętrznej stronie linii, zamiast od zewnątrz.
Ciekawe czy ktoś się przyczepi, że kształt spodu jest za bardzo podobny do jego, ale jakoś samo tak wyszło :-) Żeberka od spodu też chciałem dać, ale nie będę przesadzał :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2013, 21:35

kak pisze: A z tego co czytam wynika że ząbki na śrubie i głowicę trzeba przeczyścić od czasu do czasu.
A trzeba,trzeba. Mam już rutynę, pierwsze przy odpaleniu, sprężone powietrze aby przedmuchać wszystko co tam się zbiera.
A raz na dłuższy czas, opalam śrubę transportową palnikiem, co by wypalić syfki.

I mam nadzieję, że nie używa kolega śrubek metrycznych.

[youtube][/youtube]

Poza tym oglądałem Wade'a na pierwszej stronie... Brak w idler'ze prowadnika do filamentu. A jest on ważny, żeby równo prowadzić filament w ząbki.
Kreatura CNC

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 13 mar 2013, 22:12

Metryczne mam, fi 8mm. Ale nie widze w jaki sposób to może być powodem. Może wasze nakrętki się ruszają i blokują.
Na mojej pierwszej frezarce z MDFu jeździły rok czasu bez takich objawów - to i dotarte są :-)
Jakby co to mam trapezówki 16mm, ale nakrętka jest wielkości połowy silnika.

Tak, otwór w moim extruderze nie wyszedł mi, bo robiłem go wiertarką ręczną. Chyba będę musiał powiększyć otwór i jakąś rurkę tam wkleić.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 14 mar 2013, 08:15

kak pisze:Może wasze nakrętki się ruszają i blokują.
Maszynka wpada w drgania, bo to jednak druciak. Nakrętki w osi Z mają kasowanie luzu i sprężyny dociskające.

Warunki pracy są trochę inne, bo stół grzeje, głowica grzeje, śruby się rozgrzewają i metalowa nakrętka zaczyna się blokować. Generalnie tu śrubki do prostych też nie należą. Więcej wad niż zalet. Nakrętki z poliamidu by coś tu wskórały.
Kreatura CNC

Dagome

Post napisał: Dagome » 14 mar 2013, 20:40

syntetyczny pisze: Mam Wade'a z bowdenem. Z tego co zauważyłem, to największą role odgrywa długość rurki doprowadzającej. Zważywszy, że wytłaczarka może uzyskiwać prędkości powyżej 3m/min, to dodatkowe zębatki mogą wprowadzać opór, przez co filament może pękać wewnątrz.
Gdzie ty widzisz jakąkolwiek zębatkę? :roll:
Tam są dwie gładkie rolki dociskowe i jedno koło nacięte oraz para kół zębatych.
Może jakiś mały opór wprowadzi ale za to będzie miała większy uciąg :-P.

@kak,
ładna meblościanka90, może założyłbyś oddzielny temat? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”