Budżetowa Frezarka ze sklejki do PCB

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 27 lut 2013, 11:24

DOHC pisze:W takim razie kupie 12 takich łożysk w oprawach z kasowaniem luzu jak z linku z poprzedniego posta + 2x2m wałka podpartego 20 mm . OŚ X- 1 m , OŚ Y- 0,6-0,7 m i OŚ Z ~0,3-0,4 m . Podział wałka dla osi Y i Z zależy od tego jak są wiercone i przykręcane wałki do podpór. Powiedzcie jak szeroko trzeba rozstawić łożyska dla poszczególnych podpór żeby to miało ręce i nogi ??

pozdrawiam
Pod warunkiem że będzie to odbiór osobisty. Przy długości detalu 2m koszt przesyłki :shock: ... może nieco zadziwić.

Tagi:

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 96

Post napisał: DOHC » 01 mar 2013, 12:48

Panowie co do konstrukcji decyzje podjęte teraz trzeba pomyśleć o elektronice.

Chciałem to uruchomić na tym wynalazku http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 36272.html

Zanim zapadła decyzja zmiany prowadnic szufladowych na wałki podparte kupiłem te silniki do których linki podsyłałem i chciałbym na nich uruchomić maszynę.

Jaki zasilacz do takiego zestawu ?? Czy taki będzie OK ?

http://www.mikrokontrolery.org/projekty ... ezarki-cnc

Prowadnice i łożyska to ładnych pare zł i bede musiał poczekać jakiś miesiąc z ich zakupem ale elektronikę mógłbym kompletować i uruchamiać. Podpowiedzcie proszę.

Pozdrawiam

EDIT może wiecie jak to jest z zakupami z Chin , z tego co widzę te 3-4 osiowe czerwone chińczyki tam są po 50-60 dolców z darmową przesyłką. Jak często w praktyce zdarza się że paczka trafi na cło ?

Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 02 mar 2013, 23:00

Jeszcze jeden temat mnie intryguje, jakie wrzeciono. Czy takie coś nie było by ok?
http://allegro.pl/dwt-gs-06-27-szlifier ... 94292.html
czy lepiej coś takiego :
http://allegro.pl/xxl-frezarka-gornowrz ... 36537.html

Bardziej odpowiadało by mi to pierwsze chociaż słabsze bo jak by wystąpiła konieczność zmiany na coś mocniejszego to w moim garażu szlifierka prosta bedzie dużo bardziej użyteczna niż frezarka. Da rade to DWT rzeźbić w alu ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: ursus_arctos » 02 mar 2013, 23:27

Jest jeszcze kwestia tego, że taką frezarkę trzeba nieco poprzerabiać, aby się dało ją zaczepić do maszyny - no i jest WIELKA. DWT ma chyba uchwyt 43mm, czyli taki, jak na przykład Kress.
BTW - jeżeli chcesz mieć montaż wrzeciona na jednej tylko powierzchni, to musisz zrobić go z płyty aluminiowej 25mm i przykręcić również do czegoś metalowego - chyba, że będziesz miał zastrzały - wtedy od biedy możesz i do drewna przypiąć, ale nadal uchwyt musi być metalowy i gruby.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 03 mar 2013, 11:58

Myślałem o tym że na dole zamocowałbym w uchwycie wyfrezowanym ze sklejki a góre zrobiłbym tak sprytnie jak ktoś z tego forum (nie pamiętam która to maszyna) czyli odbiłbym w poxipolu a potem sciągnął jakąś blaszką .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 03 mar 2013, 14:21

Tym sprytnym osobnikiem byłem ja :) Co do odbijania w poxipolu - przypomnę, że konieczna jest warstwa pozwalająca na łatwe rozdzielenie - np. zwykły woreczek foliowy LDPE świetnie działa.
Metoda jest przyzwoita o tyle, że wrzeciono rzeczywiście można sztywno osadzić nawet w bardzo lichej konstrukcji (jak u mnie, hehe). Żeby wszystko ładnie pasowało, to najlepiej by było otwór pod wrzeciono roztoczyć na wiertarce stołowej narzędziem o właściwej średnicy (flycutter?). Ja frezowałem uchwyt pod kressa dziadowskim proxxonem i nie wyszło to najlepiej - jednak ugięcie konstrukcji zrobiło swoje i otwór wyszedł jakieś 0.2mm mniejszy, musiałem szlifować.
Wewnętrzne powierzenie tego elementu warto "ulepszyć" nasączając je klejem cyjanoakrylowym. Dzięki temu stają się twardsze i mniej się wyrabiają.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 03 mar 2013, 14:58

No właśnie mi sie kojarzyło że to chyba Twoja konstrukcja :). O worku oczywiście wiem :). Samo mocowanie to nie jest problem bo nawet jak to spieprze to można łatwo poprawić. Ogólnie myślę że z przypływem kasy i czasu wózki X i Z zrobiłbym z grubych formatek z alu PA6. Myśle że to by było wystarczające do konstrukcji stalowej.

A powtórzę jeszcze pytanie co do zakupów z Chin, na oko wychodzi stówę taniej niż z allegro. Chyba że się cło przydarzy.

Może wiecie skąd załatwić wtyczki do tych silników? Pewnie się nie uda tego załątwić dlatego mam zamiar dobrać do tego jakieś wsuwki oblutować , zabezpieczyć koszulkami i zalać glue gunem.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 03 mar 2013, 16:59

witam.
pewnie że przylutuj - z wsuwkami może być problem.
no i jeden styk mniej - jak polutujesz .
wieczorkiem zrobię fotki jak to zrobiłem - sprawdza się doskonale.
od razu możesz wyprowadzić z 30 cm przewodów i jest do czego lutować kable zasilające .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 04 mar 2013, 12:49

A wiecie coś na temat tych zasilaczy? Najlepiej jakiś schemat to bym sobie go sam wyprodukował.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 04 mar 2013, 13:45

Dlaczego nie chińczyk impulsowy? Koszt 100-150zł, a masz stabilne napięcie i zabezpieczenie przed przeciążeniem. Mój zasilacz zaliczył już wiele zwarć i obciążeń hamującym serwem DC i jakoś nic mu nie dolega po tych ekscesach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”