Ustawianie wiertła w osi

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.

Piracik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: Piracik » 13 sty 2007, 19:20

np. NOGA bardzo dobre i mocno trzymaja
http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... rrency=PLN
tu masz przyklad

- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 13 sty 2007, 19:44

nie przesadzajmy :wink:
jest wiele dobrych firm a po tym linku wyżej nie widzę jakoś aby ta podstawa była jakaś super pancerna
Pomiary czujnikiem są pomiarami względnymi. Znaczy to tyle, że jeśli przy jednym pomiarze (powiedzmy w uproszczeniu: wzorcowaniu) uchwyt czujnika ugnie się o jakąś wartość to przy pomiarze drugim w takich samych warunkach (bez zmiany mocowania) ugnie się o wartość podobną. Siła ugięcia (wciśnięcia) końcówki czujnika (najczęściej ok 1,4-1,5N rzadko 2,7N) jest prawie stała w całym zakresie działania.
Projektowałem przyrządy z odczytem z czujnika również mikronowego. Niektóre były wręcz latające (wiotkie) :wink: bo inaczej się nie dało i...o dziwo działały
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Piracik

Post napisał: Piracik » 13 sty 2007, 19:53

nie mam dokladnie tej podstawy z reszta teraz dopiero zobaczylem ze na foto jest podstawa LUNA. dalem tego linka jedynie do obrazowego zobaczenia firmy

[ Dodano: 2007-01-14, 06:24 ]
upadły_mnich pisze:Znaczy to tyle, że jeśli przy jednym pomiarze (powiedzmy w uproszczeniu: wzorcowaniu) uchwyt czujnika ugnie się o jakąś wartość to przy pomiarze drugim w takich samych warunkach (bez zmiany mocowania) ugnie się o wartość podobną. Siła ugięcia (wciśnięcia) końcówki czujnika (najczęściej ok 1,4-1,5N rzadko 2,7N) jest prawie stała w całym zakresie działania.
Projektowałem przyrządy z odczytem z czujnika również mikronowego. Niektóre były wręcz latające (wiotkie) bo inaczej się nie dało i...o dziwo działały
troche sie chyba zapedziles przy przechwalkach :) co tu probujesz udowodnic podajac sile ugiecia czujnika? bo my tu jedynie rozwazamy jakosc podstaw firmy mitutoyo i innych... podstawa ktora podalem (nie mowie, ze to jedyna dobra na rynku ale akurat taka ja mam) jest dobra podstawa i wiem to z doswiadczenia a nie z tego co mi ktos opowiedzial. a sprawdzilem juz spora ilosc podstaw. znajdz mi inna podstawe, ktora ma sztywne ramie (co nie oznacza tak jak stwierdziles ze musi bys super pancerna i masywna, wrecz przeciwnie, te pancerne pod wlasnym ciezarem opadaja) i magnes trzymajacy tak, ze ciezko go reka oderwac bez wylaczania.
- Tokarki CNC -

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: gelo » 14 sty 2007, 08:52

Mikronowe czujniki? To jakie wy wiertla ustawiacie Fi2mm? Czy to maszyny do zegarkow? A nawet jezeli ustawisz os do mikrona to i tak przy wierceniu z glowicy ono zejdzie lekko z osi. Pozatym przynajmniej u mnie ustawia sie glowice ok 0,03mm powyzej osi wrzeciona zeby po nagrzaniu maszyny bylo w osi wrzeciona. Ale to tylko teoria bo kto z was moze zapewnic ze w zakladzie panuje zawsze 20stopni?. Wiec nie widze sensu ustawiania dokladniejszego niz +-0,01mm.
Mimo wsztsko proponuje wszystkim zainteresowanym przeprowadzenie testu: Najpierw pomiar czujnikiem z podstawy a potem czujnik zamocowany na jakims walku zamocowanym z kolei we wrzecionie.
Piracik twierdzi, ze nie ma zadnej roznicy. Ja ze jest. wiec statystyka wychodzi 50%- 50%.
Czekamy wiec na kolejne zgloszenia :)

pozdro
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Wodzu » 14 sty 2007, 14:36

Ja jestem po stronie Piracika, bo skoro nawet serwis tak robił to nie moze byc az tak zle. Na marginesie serwis mial czujnik dzwigienkowy elektroniczny do 0,0002mm wiec o czym my tutaj mowimy :mrgreen:
Dosc zaznaczyc ze sam czujnik byl osobno i mial wyprowadzony kabel do malego komputerka, na ktorym byl wyswietlacz i takie tam inne funkcje hehe :mrgreen:
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Piracik

Post napisał: Piracik » 14 sty 2007, 15:16

gelo pisze:Mikronowe czujniki? To jakie wy wiertla ustawiacie Fi2mm? Czy to maszyny do zegarkow? A nawet jezeli ustawisz os do mikrona to i tak przy wierceniu z glowicy ono zejdzie lekko z osi. Pozatym przynajmniej u mnie ustawia sie glowice ok 0,03mm powyzej osi wrzeciona zeby po nagrzaniu maszyny bylo w osi wrzeciona. Ale to tylko teoria bo kto z was moze zapewnic ze w zakladzie panuje zawsze 20stopni?. Wiec nie widze sensu ustawiania dokladniejszego niz +-0,01mm.
Mimo wsztsko proponuje wszystkim zainteresowanym przeprowadzenie testu: Najpierw pomiar czujnikiem z podstawy a potem czujnik zamocowany na jakims walku zamocowanym z kolei we wrzecionie.
wiertlo fi2mm??? takie duze? :) hehe jutro zrobie foto wiertla jakie ja uzywam... a wiec tak: ustawienie glowicy w maszynach fabrycznych z tolerancja +-0,01mm jest w tych czasach niedopuszczalne! co dodatkowo to nigdy nie ustawia sie osi na zimnej maszynie, prawidlowa temperatura maszyny to 36,6 stopnia i na takiej robi sie wszystkie prace regulacyjne, ustawcze jak i wykonuje sie dokladna obrobke.dobra maszyne bez wzgledu na temperature otoczenia sama potrafi sterowac swoja temperatura przyspieszajac lub zwalniajac prace wentyjacji lub przy chlodzeniu ciecza wlaczajac lub wylaczajac nawiew na chlodnicy. propozycje pomiaru jaka proponujesz juz dawno wykonywalem, kiedys nawet poswiecilem jedna szczeke aby przyspawac do niej ramie na ktorym byl czujnik (sztywnosc byla chyba bardziej niz 100%) i nie bylo roznicy w pomiarze. przy wiertlach jakie ja uzywam odchylka od osi 0,1mm to jest wiecej nic polowa srednicy wiertla, to tak jakbys mial przesuniecie 5mm od osi i wiercil wiertlem 10mm. dasz rade?
- Tokarki CNC -

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 17 sty 2007, 07:10

No jezeli mowimy o maszynach do zegarkow to oczywiscie tolerancje 0,01 to sa juz metry w skali makro. :razz:

Ja mialem na mysli raczej takie maszyny przy jakiej stoisz na swojej fotce. No bo chyba nie mocujesz tam wie rtla 0.2mm :twisted:

pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 18 sty 2007, 00:15

piracik nie przesadzaj z temperatura maszyny do dziesiatych stopnia i szytwnoscia ponad 100%.
w jakims watku ktos pokazywal fotke takiego wiertla w zestawieniu z zapalka.
POZDRAWIAM

Piracik

Post napisał: Piracik » 18 sty 2007, 16:39

gelo pisze:No jezeli mowimy o maszynach do zegarkow to oczywiscie tolerancje 0,01 to sa juz metry w skali makro. :razz:

Ja mialem na mysli raczej takie maszyny przy jakiej stoisz na swojej fotce. No bo chyba nie mocujesz tam wie rtla 0.2mm :twisted:

pozdrawiam
wlasnie o to chodzi, ze ja to wszystko robie na takiej zwyklej maszynie na ktorej normalnie toczy sie walki fi50 :) dorzucam foto wiertla jakie tam zakladam, a wierce nim w detalach ktore sa wieksze nic caly zegarek :razz:

[ Dodano: 2007-01-18, 16:41 ]
piracik nie przesadzaj z temperatura maszyny do dziesiatych stopnia i szytwnoscia ponad 100%.
jak chcesz ustawiac maszyne gdy masz niestabilna temperature? a sztywnosc powyzej 100 procent byla jedynie przenosnia jesli nie zrozumiales... bo takowa rzecz jasna nie istnieje...
Załączniki
DSC04082.jpg
wiertlo fi0,17
DSC04082.jpg (33.23 KiB) Przejrzano 629 razy
- Tokarki CNC -

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 19 sty 2007, 00:32

Piracik pisze:Cytat:

jak chcesz ustawiac maszyne gdy masz niestabilna temperature?
napewno na hali produkcyjnej masz temperature ustabilizowana do 0.1 C :wink:

jesli gdzies wyczytales ze temp. do ustawianai maszyny ma byc 36.6 to moze podasz ile jeszcze na ta temperature bylo tolerancji i na czym miala byc taka temperatura. czy na kazdym kawaleczku maszyny, na srubie czy temp. oleju i w ktorym miejscu maszyny. gwarantuje ci ze temperatura bedzie chodzic na calej maszynie jak tylko ja uruchomisz i zaczniesz pracowac i to znacznie wiecej jak dziesiate stopnia. a poza tym jak sie ma regulacja maszyny w laboratorium przy 36.6C a potem postawienie maszyny na hali gdzie temperatura jest jaka jest i z lata na zimie buja sie o parenascie stopni? na takie maszyny ktore maja chlodzenie/grzanie olejem sruby a nawet cale korpusy to przecietnego warsztatu nie stac lub byloby niemadre przeinwesowywanie w maszyne jesli i tak ma robic np. zlaczki do wezy ogrodowych.
nawet jesli juz mamy taka maszyne to i tak nie ma szans zapewnic stabilnosci temp. do 0.1C w kazdym kawalku maszyny podczas pracy.
POZDRAWIAM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”