Ustawianie wiertła w osi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
nie przesadzajmy
jest wiele dobrych firm a po tym linku wyżej nie widzę jakoś aby ta podstawa była jakaś super pancerna
Pomiary czujnikiem są pomiarami względnymi. Znaczy to tyle, że jeśli przy jednym pomiarze (powiedzmy w uproszczeniu: wzorcowaniu) uchwyt czujnika ugnie się o jakąś wartość to przy pomiarze drugim w takich samych warunkach (bez zmiany mocowania) ugnie się o wartość podobną. Siła ugięcia (wciśnięcia) końcówki czujnika (najczęściej ok 1,4-1,5N rzadko 2,7N) jest prawie stała w całym zakresie działania.
Projektowałem przyrządy z odczytem z czujnika również mikronowego. Niektóre były wręcz latające (wiotkie)
bo inaczej się nie dało i...o dziwo działały

jest wiele dobrych firm a po tym linku wyżej nie widzę jakoś aby ta podstawa była jakaś super pancerna
Pomiary czujnikiem są pomiarami względnymi. Znaczy to tyle, że jeśli przy jednym pomiarze (powiedzmy w uproszczeniu: wzorcowaniu) uchwyt czujnika ugnie się o jakąś wartość to przy pomiarze drugim w takich samych warunkach (bez zmiany mocowania) ugnie się o wartość podobną. Siła ugięcia (wciśnięcia) końcówki czujnika (najczęściej ok 1,4-1,5N rzadko 2,7N) jest prawie stała w całym zakresie działania.
Projektowałem przyrządy z odczytem z czujnika również mikronowego. Niektóre były wręcz latające (wiotkie)

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 22
nie mam dokladnie tej podstawy z reszta teraz dopiero zobaczylem ze na foto jest podstawa LUNA. dalem tego linka jedynie do obrazowego zobaczenia firmy
[ Dodano: 2007-01-14, 06:24 ]
co tu probujesz udowodnic podajac sile ugiecia czujnika? bo my tu jedynie rozwazamy jakosc podstaw firmy mitutoyo i innych... podstawa ktora podalem (nie mowie, ze to jedyna dobra na rynku ale akurat taka ja mam) jest dobra podstawa i wiem to z doswiadczenia a nie z tego co mi ktos opowiedzial. a sprawdzilem juz spora ilosc podstaw. znajdz mi inna podstawe, ktora ma sztywne ramie (co nie oznacza tak jak stwierdziles ze musi bys super pancerna i masywna, wrecz przeciwnie, te pancerne pod wlasnym ciezarem opadaja) i magnes trzymajacy tak, ze ciezko go reka oderwac bez wylaczania.
[ Dodano: 2007-01-14, 06:24 ]
troche sie chyba zapedziles przy przechwalkachupadły_mnich pisze:Znaczy to tyle, że jeśli przy jednym pomiarze (powiedzmy w uproszczeniu: wzorcowaniu) uchwyt czujnika ugnie się o jakąś wartość to przy pomiarze drugim w takich samych warunkach (bez zmiany mocowania) ugnie się o wartość podobną. Siła ugięcia (wciśnięcia) końcówki czujnika (najczęściej ok 1,4-1,5N rzadko 2,7N) jest prawie stała w całym zakresie działania.
Projektowałem przyrządy z odczytem z czujnika również mikronowego. Niektóre były wręcz latające (wiotkie) bo inaczej się nie dało i...o dziwo działały

- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Mikronowe czujniki? To jakie wy wiertla ustawiacie Fi2mm? Czy to maszyny do zegarkow? A nawet jezeli ustawisz os do mikrona to i tak przy wierceniu z glowicy ono zejdzie lekko z osi. Pozatym przynajmniej u mnie ustawia sie glowice ok 0,03mm powyzej osi wrzeciona zeby po nagrzaniu maszyny bylo w osi wrzeciona. Ale to tylko teoria bo kto z was moze zapewnic ze w zakladzie panuje zawsze 20stopni?. Wiec nie widze sensu ustawiania dokladniejszego niz +-0,01mm.
Mimo wsztsko proponuje wszystkim zainteresowanym przeprowadzenie testu: Najpierw pomiar czujnikiem z podstawy a potem czujnik zamocowany na jakims walku zamocowanym z kolei we wrzecionie.
Piracik twierdzi, ze nie ma zadnej roznicy. Ja ze jest. wiec statystyka wychodzi 50%- 50%.
Czekamy wiec na kolejne zgloszenia
pozdro
Mimo wsztsko proponuje wszystkim zainteresowanym przeprowadzenie testu: Najpierw pomiar czujnikiem z podstawy a potem czujnik zamocowany na jakims walku zamocowanym z kolei we wrzecionie.
Piracik twierdzi, ze nie ma zadnej roznicy. Ja ze jest. wiec statystyka wychodzi 50%- 50%.
Czekamy wiec na kolejne zgloszenia

pozdro
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Ja jestem po stronie Piracika, bo skoro nawet serwis tak robił to nie moze byc az tak zle. Na marginesie serwis mial czujnik dzwigienkowy elektroniczny do 0,0002mm wiec o czym my tutaj mowimy
Dosc zaznaczyc ze sam czujnik byl osobno i mial wyprowadzony kabel do malego komputerka, na ktorym byl wyswietlacz i takie tam inne funkcje hehe

Dosc zaznaczyc ze sam czujnik byl osobno i mial wyprowadzony kabel do malego komputerka, na ktorym byl wyswietlacz i takie tam inne funkcje hehe

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
wiertlo fi2mm??? takie duze?gelo pisze:Mikronowe czujniki? To jakie wy wiertla ustawiacie Fi2mm? Czy to maszyny do zegarkow? A nawet jezeli ustawisz os do mikrona to i tak przy wierceniu z glowicy ono zejdzie lekko z osi. Pozatym przynajmniej u mnie ustawia sie glowice ok 0,03mm powyzej osi wrzeciona zeby po nagrzaniu maszyny bylo w osi wrzeciona. Ale to tylko teoria bo kto z was moze zapewnic ze w zakladzie panuje zawsze 20stopni?. Wiec nie widze sensu ustawiania dokladniejszego niz +-0,01mm.

- Tokarki CNC -
-
- Posty w temacie: 4
-
wlasnie o to chodzi, ze ja to wszystko robie na takiej zwyklej maszynie na ktorej normalnie toczy sie walki fi50gelo pisze:No jezeli mowimy o maszynach do zegarkow to oczywiscie tolerancje 0,01 to sa juz metry w skali makro.![]()
Ja mialem na mysli raczej takie maszyny przy jakiej stoisz na swojej fotce. No bo chyba nie mocujesz tam wie rtla 0.2mm
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-01-18, 16:41 ]
jak chcesz ustawiac maszyne gdy masz niestabilna temperature? a sztywnosc powyzej 100 procent byla jedynie przenosnia jesli nie zrozumiales... bo takowa rzecz jasna nie istnieje...piracik nie przesadzaj z temperatura maszyny do dziesiatych stopnia i szytwnoscia ponad 100%.
- Załączniki
-
- wiertlo fi0,17
- DSC04082.jpg (33.23 KiB) Przejrzano 629 razy
- Tokarki CNC -
-
- Posty w temacie: 4
napewno na hali produkcyjnej masz temperature ustabilizowana do 0.1 CPiracik pisze:Cytat:
piracik nie przesadzaj z temperatura maszyny do dziesiatych stopnia i szytwnoscia ponad 100%.
jak chcesz ustawiac maszyne gdy masz niestabilna temperature?

jesli gdzies wyczytales ze temp. do ustawianai maszyny ma byc 36.6 to moze podasz ile jeszcze na ta temperature bylo tolerancji i na czym miala byc taka temperatura. czy na kazdym kawaleczku maszyny, na srubie czy temp. oleju i w ktorym miejscu maszyny. gwarantuje ci ze temperatura bedzie chodzic na calej maszynie jak tylko ja uruchomisz i zaczniesz pracowac i to znacznie wiecej jak dziesiate stopnia. a poza tym jak sie ma regulacja maszyny w laboratorium przy 36.6C a potem postawienie maszyny na hali gdzie temperatura jest jaka jest i z lata na zimie buja sie o parenascie stopni? na takie maszyny ktore maja chlodzenie/grzanie olejem sruby a nawet cale korpusy to przecietnego warsztatu nie stac lub byloby niemadre przeinwesowywanie w maszyne jesli i tak ma robic np. zlaczki do wezy ogrodowych.
nawet jesli juz mamy taka maszyne to i tak nie ma szans zapewnic stabilnosci temp. do 0.1C w kazdym kawalku maszyny podczas pracy.
POZDRAWIAM