Ustawianie wiertła w osi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Wodzu,
przestrzegam przed uzywaniem czujnika na stopie magnetycznej. Zauwaz ze jak miezysz z gory to ciezar calego ustojstwa ciagnie owoz w dol, jak objezdzasz od odlu to dalej ustrojstwo ciagnie w dol. Z tego powodu na wysokosci popelniasz ( w zaleznosci o ramienia statywu) jakies 0,1mm(wiem z dosiwadczenia) bledu i wychodzi ci ze gniazdo jest za wysoko. Wiec do boku moze twoje gniazdo stoi w osi, ale jest za nisko.
Dla porownania proponuje wziac kawalek walka, ktory zamocujesz w uchwycie i wywiercic otwor i nagwintowac tak zeby sie dalo na sztywno zamocowac czujnik. Wtedy nie ma mowy o wplywie sil ciezkosci. Zrobz nowu pomiar a zobaczysz.
pozdro
przestrzegam przed uzywaniem czujnika na stopie magnetycznej. Zauwaz ze jak miezysz z gory to ciezar calego ustojstwa ciagnie owoz w dol, jak objezdzasz od odlu to dalej ustrojstwo ciagnie w dol. Z tego powodu na wysokosci popelniasz ( w zaleznosci o ramienia statywu) jakies 0,1mm(wiem z dosiwadczenia) bledu i wychodzi ci ze gniazdo jest za wysoko. Wiec do boku moze twoje gniazdo stoi w osi, ale jest za nisko.
Dla porownania proponuje wziac kawalek walka, ktory zamocujesz w uchwycie i wywiercic otwor i nagwintowac tak zeby sie dalo na sztywno zamocowac czujnik. Wtedy nie ma mowy o wplywie sil ciezkosci. Zrobz nowu pomiar a zobaczysz.
pozdro
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
gelo
Ja nie miałaem takiego problemu bo miałem porzadny magnesik i statyw (oryginał Mitutoyo). A jezeli chodzi o sposby to jest ich kilka, a tego uzywam bo jest najszybszy. Tokarka ma mozliwosc blokowania uchwytu i zawsze Mi wychodzilo tak samo.
Ale dzieki, jak bede mial okazje ustawiac gniazda to zrobie twoja metoda bo wydaje sie byc lepszejsza
[ Dodano: 2007-01-07, 16:14 ]
Tak na marginesie to ja juz nie pracuje w tej firmie, ale z tego co mi wiadomo to po moim odejsciu ktorys z tokarzy tak przypierniczyl w uchwyt ze teraz nie da sie ustawic juz zadnego gniazda, tzn. ustawisz jedno na 0, a po obrocie masz juz blad rzedu 0,1mm a po obrocie na przeciwne gniazdo blad jest juz 0,45mm czyli na uchwycie zrobil sie mimosrod, a to daje nam tylko jedno, ze powierzchnia ustalajaca caly rewolwer jest uszkodzona, ale coz to juz nie moj problem
Ja nie miałaem takiego problemu bo miałem porzadny magnesik i statyw (oryginał Mitutoyo). A jezeli chodzi o sposby to jest ich kilka, a tego uzywam bo jest najszybszy. Tokarka ma mozliwosc blokowania uchwytu i zawsze Mi wychodzilo tak samo.
Ale dzieki, jak bede mial okazje ustawiac gniazda to zrobie twoja metoda bo wydaje sie byc lepszejsza

[ Dodano: 2007-01-07, 16:14 ]
Tak na marginesie to ja juz nie pracuje w tej firmie, ale z tego co mi wiadomo to po moim odejsciu ktorys z tokarzy tak przypierniczyl w uchwyt ze teraz nie da sie ustawic juz zadnego gniazda, tzn. ustawisz jedno na 0, a po obrocie masz juz blad rzedu 0,1mm a po obrocie na przeciwne gniazdo blad jest juz 0,45mm czyli na uchwycie zrobil sie mimosrod, a to daje nam tylko jedno, ze powierzchnia ustalajaca caly rewolwer jest uszkodzona, ale coz to juz nie moj problem

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 22
jaki masz system na tej maszynie i jak ustawiles os X na (jaka to glowica?) ?:) bo nie wierze, ze trafiles przy recznym ustawianiu glowicy na czujniku mikronowym. zero w osi X ZAWSZE ustawia sie programowo i jeszcze w zyciu sie nie spotkalem z kims kto by to zrobil recznie. przy ustalaniu polozenia glowicy w innych plaszczyznach, od X zawsze ucieka.Wodzu pisze: sam rozbieralem cala glowice narzedziowa i ustawialem ja juz czujnikiem o dzialkach 0,001mm, tym sposobem tokarz ma u mnie dlug wdziecznosci, bo po poprzedniej awarii to musial zaplacic za caly serwis mszyny ze swojej kieszeni.
Udalo sie nawet lepiej niz serwisowi.
mam rade: oddaj ta podstawe na zlom, moze przynajmiej pare groszy za nia dostaniesz. sam osobiscie nie raz ustawialem glowice i nawet w czujniku mikronowym nie ma prawa ruszac sie tak jak napisales.gelo pisze:przestrzegam przed uzywaniem czujnika na stopie magnetycznej. Zauwaz ze jak miezysz z gory to ciezar calego ustojstwa ciagnie owoz w dol, jak objezdzasz od odlu to dalej ustrojstwo ciagnie w dol. Z tego powodu na wysokosci popelniasz ( w zaleznosci o ramienia statywu) jakies 0,1mm(wiem z dosiwadczenia) bledu i wychodzi ci ze gniazdo jest za wysoko. Wiec do boku moze twoje gniazdo stoi w osi, ale jest za nisko.
[ Dodano: 2007-01-07, 19:52 ]
a tak na powaznie to w glowicach rewolwerowych mocuje sie zamiast oprawki vdi z wiertlem specjalne proste trzpienie ustawcze na ktorych ustawia sie glowice w pozycji 0
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
Piracik z tymi glowicami to teraz sie bawia bo za hu.. nie moga ustawic tej tokarki.
Ja to robilem na famocie Gildemaister nef 600. No moze masz racje, wskazoweczka cos tam pykala i wcale nie mowie ze to bylo latwe i tak zmienialem w maszynie wartosci bazy. Jak wczesniej wspomnialem to serwis tez tak robil wiec cala procedure moglem podpatrzec z rak fachowco. Maszynka byl swiezynka moze ze 4 miesiace jak opuscila bramy fabryki. Saterowanie to Shop Turn Sinnumerik 840, wiec byla caklkiem sprawna tylko leko musnieta. Robilo sie to tak ze luzowalo sie sruby a dwie zostawialo lekko przykrecone i tak ustawialo czujnikiem punktowym
. W X to zupelnie inna bajka bo tutaj to juz nawet serwis mial problemy zeby to porzadnie ustawic na wszystkich gniazdach i tak jakos to ladnie wyszlo.
Dolaczam sie rowniez do rady aby gelo oddal podstawe na zlom i zamowil nowa
[ Dodano: 2007-01-07, 21:07 ]
Jak na razie widzialem tylko jedna czesc ktora by byla zrobiona z tolerancja wspolosiowosci do 0,002mm. Bylo to kolo zamachowe do silnika gokarta. W zasadzie byl to kawalek walka okragleg z jednej strony nakielek a z drugiej otwor i przetoczone (nie szlifowane, co bylo duzym zaskoczeniem) z taka bajerancka dokladnoscia.
A oni chcieli zeby dotoczyc im takie tylko mniejsze. HHEHEHE
Z tak walnieta tokarka to tylko mozna bylo probowac 
Ja to robilem na famocie Gildemaister nef 600. No moze masz racje, wskazoweczka cos tam pykala i wcale nie mowie ze to bylo latwe i tak zmienialem w maszynie wartosci bazy. Jak wczesniej wspomnialem to serwis tez tak robil wiec cala procedure moglem podpatrzec z rak fachowco. Maszynka byl swiezynka moze ze 4 miesiace jak opuscila bramy fabryki. Saterowanie to Shop Turn Sinnumerik 840, wiec byla caklkiem sprawna tylko leko musnieta. Robilo sie to tak ze luzowalo sie sruby a dwie zostawialo lekko przykrecone i tak ustawialo czujnikiem punktowym

Dolaczam sie rowniez do rady aby gelo oddal podstawe na zlom i zamowil nowa

[ Dodano: 2007-01-07, 21:07 ]
Jak na razie widzialem tylko jedna czesc ktora by byla zrobiona z tolerancja wspolosiowosci do 0,002mm. Bylo to kolo zamachowe do silnika gokarta. W zasadzie byl to kawalek walka okragleg z jednej strony nakielek a z drugiej otwor i przetoczone (nie szlifowane, co bylo duzym zaskoczeniem) z taka bajerancka dokladnoscia.
A oni chcieli zeby dotoczyc im takie tylko mniejsze. HHEHEHE

-
os X jest prostsza do ustawienia niz pozostale przesuniecia glowicyWodzu pisze:W X to zupelnie inna bajka bo tutaj to juz nawet serwis mial problemy zeby to porzadnie ustawic na wszystkich gniazdach i tak jakos to ladnie wyszlo.

- Tokarki CNC -
-
Mi sie prosciej ustawialo os Y bo mam niezle wyczucie w rece
Os X to byla trudniejsz bajka bo po kazdej korekcji osi y na nowo ustawialem X.
Moze sie pomylilem i lepiej bylo ustawic X i do niej ustawiac Y ale na jedno wyszlo
Nazwiska nie znam ale na imie miał Piotr taki Grubszy z Poznania.
[ Dodano: 2007-01-07, 21:58 ]
Tez fajna: http://www.gildemeister.com/en,turning, ... ument&ma=1
[ Dodano: 2007-01-07, 22:08 ]
A na tym zdjeciu jak wyglada caly rewolwer tylko w mniejszej NEF 400: http://www.gildemeister.com/en,turning,nef400
Na srodku jest kawalek wystajacego walka a dookola niego 8 śrub NEF 600 ma wiecej.
Luzuje sie te suby i w bardzo niewielkim zakresie mozna przesuwac caly rewolwer.

Os X to byla trudniejsz bajka bo po kazdej korekcji osi y na nowo ustawialem X.
Moze sie pomylilem i lepiej bylo ustawic X i do niej ustawiac Y ale na jedno wyszlo

Nazwiska nie znam ale na imie miał Piotr taki Grubszy z Poznania.
[ Dodano: 2007-01-07, 21:58 ]
Tez fajna: http://www.gildemeister.com/en,turning, ... ument&ma=1
[ Dodano: 2007-01-07, 22:08 ]
A na tym zdjeciu jak wyglada caly rewolwer tylko w mniejszej NEF 400: http://www.gildemeister.com/en,turning,nef400
Na srodku jest kawalek wystajacego walka a dookola niego 8 śrub NEF 600 ma wiecej.
Luzuje sie te suby i w bardzo niewielkim zakresie mozna przesuwac caly rewolwer.
-
ciesz sie, ze miales do ustawienia jedynie talerz glowicy a nie cala glowice na syporcie osi X
wtedy jest dopiero zabawy jak trzeba zgrac ustawienie glowicy w poziomie i obrot talerza
w maszynie CTX400 kiedys jak ustawialem cala glowice to sie dopiero bawilem, pekla przy odkrecaniu jedna ze srub i wymienilem ja na inna (oryginalna miala twoardosc 12,9 a ja dalem 10,9). co ja sie wtedy nameczylem aby ustawic glowice. dopiero po jakims czasie pomyslalem dlaczego caly czas mi ucieka przy dokrecaniu. a winna byla wlasnie ta sruba
dawala inne naprezenia przy dokrecaniu i za nic nie moglem ustawic glowicy. a zaznaczam, ze u mnie glowice musza byc dobrze usyawione bo wiercimy otwory wiertlami od 0,17mm do 0,5mm
wiec jak ktos tu mowil ze ustawia na oko to proponuje jemu sprobowac na takim wiertelku 

- Tokarki CNC -
-
- Kontakt:
Z tym oddaniem na zlom to troche przsadziliscie
JA tez uzywam dobrego sprzetu
Chocby to bylo mitutojo albo co innego - wszystko co ma ramie to sie uginac musi - a taka podstawa z czujnikiem swoj ciezar ma.. Przeciez mowimy tu o setkach ( co tam mikrony...)!
Jak przylozysz czujnik to ci cos pokazac musi... ale dopiero sprawdzenie inna metoda potwierdza, ze ta pierwsza nie zawiera bledu. Proponuje przy okazji sprobowac...
Jak wyjdzie na moje to po flaszce od kazdego....
. Wypic mozemu juz razem...
Jak na wasze to po flaszce dla kazdego. Wpic mozecie juz sami...
Pozdrawiam

Chocby to bylo mitutojo albo co innego - wszystko co ma ramie to sie uginac musi - a taka podstawa z czujnikiem swoj ciezar ma.. Przeciez mowimy tu o setkach ( co tam mikrony...)!
Jak przylozysz czujnik to ci cos pokazac musi... ale dopiero sprawdzenie inna metoda potwierdza, ze ta pierwsza nie zawiera bledu. Proponuje przy okazji sprobowac...
Jak wyjdzie na moje to po flaszce od kazdego....

Jak na wasze to po flaszce dla kazdego. Wpic mozecie juz sami...

Pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
sprawdzalem juz roznymi metodami, nigdy nie ustawiam glowic czujnikiem setkowym! zawsze tylko i wylacznie mikronowym. dobra podstawa (mitutoyo to przereklamowany szajs) nie ma prawa sie poddac. sprawdzalem to mocyjac po ustawianiu glowicy podstawa z czujnikiem zakladajac na stale do uchwytu kawalek preta z otworem i wkreconym na stale czujnikiem (sztywnosc byla 100%) i tez nic nie wykazalo.
- Tokarki CNC -
-
- Posty w temacie: 4