Mini-frezarka do zastosowań modelarskich (DIY)

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

TheVoid
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: TheVoid » 01 mar 2013, 23:36

MF 70 niestety jest zaprojektowana tak, żeby się szybko zepsuć i żeby trudno było dorobić części zamienne.
Właśnie zepsuła mi się część o oznaczeniu 27110-52 (spindle nut), która jest wykonana z plastiku (sic!) zamiast z metalu. Śruba pociągowa ma gwint lewoskrętny o niestandardowym skoku i właśnie po tej śrubie jeździ ta część.
Wiecie może, gdzie mogę nabyć części zapasowe do tej frezarki?

Tagi:

arekm
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: arekm » 02 mar 2013, 00:26

W langelukaszuk.pl można kupić części serwisowe - ceny niestety drogie. Trzeba pisać na maila, podsyłają pdfa z ponumerowanymi częściami i się wybiera.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013, 08:59 przez arekm, łącznie zmieniany 1 raz.

TheVoid

Post napisał: TheVoid » 02 mar 2013, 04:00

arekm pisze:W langelukaszuk.pl można kupić części serwisowe - ceny niestety drogie.
Ech, nie znalazłem tam tej części, ale dzięki.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: grg12 » 02 mar 2013, 09:04

Spróbuj zadzwonić i zapytać - nawet jeśli nie mają tej części w katalogu mogą ja zamówić od producenta. Albo skontaktuj się bezpośrednio z proxxonem. Ludzie różne rzeczy piszą na temat ich produktów (szczególnie ceny) ale jeszcze nie widziałem żeby ktoś się skarżył na serwis

TheVoid

Post napisał: TheVoid » 10 mar 2013, 21:04

Dzięki, panowie :smile: Wygląda na to, że ściągną mi tę część. 14 zł to może nie majątek, ale i tak ta część powinna być z metalu (no chyba że chodzi o zarabianie na częściach).

Awatar użytkownika

Triodos
Posty w temacie: 1

Post napisał: Triodos » 14 paź 2014, 12:22

Przepraszam za odgrzebanie tego starego wątku, ale właśnie rozpoczynam taką sama drogę jak Kolega Piotr, czyli MF70+zelrp. Szkoda zakładać kolejny taki sam wątek, ten jest w miarę merytoryczny i niezaśmiecony.

Do rzeczy: MF70 już posiadam, zelrp zamówiony.
Kwestią dla mnie otwartą są silniki. Internet kipi od konstrukcji w oparciu o NEMA17, które chyba więcej jak 0,6 Nm nie posiadają. Często niestety brak dodatkowych informacji co to dokładnie za modele.
Tymczasem w tym wątku czytam jak to super działa z silnikiem 1,9 Nm, kolega arekm też rozważał nie mniejsze niż 0,9 Nm.

Czy taki Wantai 42BYGHW811 z allegro o sile 0,47 Nm w ogóle ma sens?
Moja maszynka będzie się zajmować głownie PCB i plastikiem, liznąć czasem alu też będę chciał, ale to będzie sporadyczne i wtedy na prędkości nie będzie mi zależało aż tak mocno.

Może któryś z kolegów z czasem zweryfikował swoje założenia i np. teraz wyzna, że potrzeba 2,5 Nm, albo nawet 0,3 Nm wystarczy :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”