MF 70 niestety jest zaprojektowana tak, żeby się szybko zepsuć i żeby trudno było dorobić części zamienne.
Właśnie zepsuła mi się część o oznaczeniu 27110-52 (spindle nut), która jest wykonana z plastiku (sic!) zamiast z metalu. Śruba pociągowa ma gwint lewoskrętny o niestandardowym skoku i właśnie po tej śrubie jeździ ta część.
Wiecie może, gdzie mogę nabyć części zapasowe do tej frezarki?
Mini-frezarka do zastosowań modelarskich (DIY)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Przepraszam za odgrzebanie tego starego wątku, ale właśnie rozpoczynam taką sama drogę jak Kolega Piotr, czyli MF70+zelrp. Szkoda zakładać kolejny taki sam wątek, ten jest w miarę merytoryczny i niezaśmiecony.
Do rzeczy: MF70 już posiadam, zelrp zamówiony.
Kwestią dla mnie otwartą są silniki. Internet kipi od konstrukcji w oparciu o NEMA17, które chyba więcej jak 0,6 Nm nie posiadają. Często niestety brak dodatkowych informacji co to dokładnie za modele.
Tymczasem w tym wątku czytam jak to super działa z silnikiem 1,9 Nm, kolega arekm też rozważał nie mniejsze niż 0,9 Nm.
Czy taki Wantai 42BYGHW811 z allegro o sile 0,47 Nm w ogóle ma sens?
Moja maszynka będzie się zajmować głownie PCB i plastikiem, liznąć czasem alu też będę chciał, ale to będzie sporadyczne i wtedy na prędkości nie będzie mi zależało aż tak mocno.
Może któryś z kolegów z czasem zweryfikował swoje założenia i np. teraz wyzna, że potrzeba 2,5 Nm, albo nawet 0,3 Nm wystarczy
Do rzeczy: MF70 już posiadam, zelrp zamówiony.
Kwestią dla mnie otwartą są silniki. Internet kipi od konstrukcji w oparciu o NEMA17, które chyba więcej jak 0,6 Nm nie posiadają. Często niestety brak dodatkowych informacji co to dokładnie za modele.
Tymczasem w tym wątku czytam jak to super działa z silnikiem 1,9 Nm, kolega arekm też rozważał nie mniejsze niż 0,9 Nm.
Czy taki Wantai 42BYGHW811 z allegro o sile 0,47 Nm w ogóle ma sens?
Moja maszynka będzie się zajmować głownie PCB i plastikiem, liznąć czasem alu też będę chciał, ale to będzie sporadyczne i wtedy na prędkości nie będzie mi zależało aż tak mocno.
Może któryś z kolegów z czasem zweryfikował swoje założenia i np. teraz wyzna, że potrzeba 2,5 Nm, albo nawet 0,3 Nm wystarczy