Problem z wywołaniem narzędzi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Książki tylko Fanuc nie po polsku. Google też już przeszukałem.
Mariusz a jak sprawdzić w maszynie ID - gdzie jest ta lista narzędzi? (z Fanuc-iem dopiero zaczynam pracować).
PiRo_man
Tam też sprawdziłem (SYSTEM>PMC>PMCPRM>DATA>G.DATA) ale nie mogłem tego rozgryźć. Jutro jeszcze z tym powalcze
Z góry dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem
Mariusz a jak sprawdzić w maszynie ID - gdzie jest ta lista narzędzi? (z Fanuc-iem dopiero zaczynam pracować).
PiRo_man
Tam też sprawdziłem (SYSTEM>PMC>PMCPRM>DATA>G.DATA) ale nie mogłem tego rozgryźć. Jutro jeszcze z tym powalcze
Z góry dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem czemu pomyliło mi się że to tokarka
jakoś słabo czytałem post.
Tak czy inaczej na ekranie który pokazałeś numer narzędzia jest 4-cyfrowy. Wydaje mi się że jest to numer i kompensacja, tak jak wcześniej pisałem. I widać, że nie przyjmuje ci narzędzia 3, tylko kompensację nr 3. Spróbuj sprawdzić te ID, czyli przypisanie narzędzi do "kubków". Próbowałeś robić jakieś inne manewry?

Tak czy inaczej na ekranie który pokazałeś numer narzędzia jest 4-cyfrowy. Wydaje mi się że jest to numer i kompensacja, tak jak wcześniej pisałem. I widać, że nie przyjmuje ci narzędzia 3, tylko kompensację nr 3. Spróbuj sprawdzić te ID, czyli przypisanie narzędzi do "kubków". Próbowałeś robić jakieś inne manewry?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie mam pojęcia jak do tej listy narzędzi dotrzeć.guwer pisze:Książki tylko Fanuc nie po polsku. Google też już przeszukałem.
Mariusz a jak sprawdzić w maszynie ID - gdzie jest ta lista narzędzi? (z Fanuc-iem dopiero zaczynam pracować)....
P.s.
..... a nie prościej zadzwonić do Serwisu ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki