Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Frezowane obustronnie, producent gwarantuje +-0,1mm dokładności z tym że to mowa o dokładnosci na całej płycie - oni frezują całe płyty i potem to tną na formatki wg zamówień. Także na takich małych kawałkach jest sporo lepiej. Ra powierzchni 0,4 no i materiał jest odprężony.
Tu dokładne info
http://gleich.de/pl/produkty/gal-pyta-a ... c250#sheet
Tu dokładne info
http://gleich.de/pl/produkty/gal-pyta-a ... c250#sheet
-
Oś Z w całej okazałości. Wykonane z formatek o grubości 20mm. Jedna prowadnica osadzona w pasowanym rowku, druga ma luz na jej ułożenie przy montażu.

Zespawane są równiez nogi do bramy. Wykonane sa z blach 20mm wycinanych na plaźmie. Teraz poszukuje jakiegos pieca zeby je chociaz troche odprezyc po spawaniu.

Zespawane są równiez nogi do bramy. Wykonane sa z blach 20mm wycinanych na plaźmie. Teraz poszukuje jakiegos pieca zeby je chociaz troche odprezyc po spawaniu.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 10:12 przez Dudi1203, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
-
Plyty sa frezowane. Co do kosztów wykonania:
-frezowanie gornej płyty pod silnik (gabaryt, otwor na silnik, rowki zeby sie ułożyło) 40zł
-formatka 500x200 (gabaryt, rowki pod prowadnice i rowki pod płyty wzmacniające) 80zł
-formatki 80x500 (tylko gabaryt) 30zł/2szt
-aluminium na te elementy to bylo 350zł
Czyli razem oś Z wyniosla 500zł, z tym że wszystkie otwory, gwinty i pogłębienia pod łebki robie we własnym zakresie a to też kupa pracy. Ale maszynka w obecnej konstrukcji pozwala to wykonac łatwo i przyjemnie.
Spawanie nóg bramy 140zł (8kg drutu)
Imadełko 390zł
-frezowanie gornej płyty pod silnik (gabaryt, otwor na silnik, rowki zeby sie ułożyło) 40zł
-formatka 500x200 (gabaryt, rowki pod prowadnice i rowki pod płyty wzmacniające) 80zł
-formatki 80x500 (tylko gabaryt) 30zł/2szt
-aluminium na te elementy to bylo 350zł
Czyli razem oś Z wyniosla 500zł, z tym że wszystkie otwory, gwinty i pogłębienia pod łebki robie we własnym zakresie a to też kupa pracy. Ale maszynka w obecnej konstrukcji pozwala to wykonac łatwo i przyjemnie.
Spawanie nóg bramy 140zł (8kg drutu)
Imadełko 390zł
-
- Posty w temacie: 6
-
Imadlo pochodzi od goscia z poddebic handlującego maszynami. Wiecej zdjec mi sie robic nie chce, ale podrzucam link do aukcji z identycznym http://allegro.pl/imadlo-maszynowe-prec ... 35297.html jak widac sa 3 miejsca ktore mozna chwycic łapami do stołu.
-
Panowie potrzebuje Waszej pomocy
Dorwalem serwa Yaskawa sgdm – 04ada plus silniki do tego.
Znalazłem takiego datasheeta http://www.esco.be/Download/Documents/Y ... sigma2.pdf
Kilka ciekawych info jest na stronie 25. I moje pytania:
1. Co potrzebuje do spięcia tego z machem, jakas plyta głowna/sterownik - co proponujecie
2. Czy obowiązkowy jest filtr przeciwzakłoceniowy ktory jest na schemacie podłaczenia
3. Co sądzicie o takim wyborze napędów, co doradzacie.
czekam na opinie, są dla mnie teraz bardzo ważne.
Dorwalem serwa Yaskawa sgdm – 04ada plus silniki do tego.
Znalazłem takiego datasheeta http://www.esco.be/Download/Documents/Y ... sigma2.pdf
Kilka ciekawych info jest na stronie 25. I moje pytania:
1. Co potrzebuje do spięcia tego z machem, jakas plyta głowna/sterownik - co proponujecie
2. Czy obowiązkowy jest filtr przeciwzakłoceniowy ktory jest na schemacie podłaczenia
3. Co sądzicie o takim wyborze napędów, co doradzacie.
czekam na opinie, są dla mnie teraz bardzo ważne.
-
- Posty w temacie: 1
3. Napędy z górnej półki, myślę że się bardzo dobrze sprawdzą.
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje inne pytania ale myślę
że warto przeszukać forum cnczone i tam się popytać.
Tak na szybko znalazłem:
http://www.cnczone.com/forums/servo_mot ... 0_rpm.html
Tu akurat gość opisuje swój problem, za to można dowiedzieć się że używa servopacka
SGDM, Smoothstepper i Mach 3
Ogólnie jest tam bardzo dużo tematów o Yaskaw'ie, nawet sam założyłem jeden
Z tego co pamiętam jest tam jeden temat o konfiguracji mach 3 z servopackiem co prawda SGDH ale też z seri Sigma II
Jak nic nie znajdziesz to po prostu załóż nowy temat, bardzo pomocni są tam użytkownicy.
Pozdrawiam,
Antek
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje inne pytania ale myślę
że warto przeszukać forum cnczone i tam się popytać.
Tak na szybko znalazłem:
http://www.cnczone.com/forums/servo_mot ... 0_rpm.html
Tu akurat gość opisuje swój problem, za to można dowiedzieć się że używa servopacka
SGDM, Smoothstepper i Mach 3
Ogólnie jest tam bardzo dużo tematów o Yaskaw'ie, nawet sam założyłem jeden

Z tego co pamiętam jest tam jeden temat o konfiguracji mach 3 z servopackiem co prawda SGDH ale też z seri Sigma II
Jak nic nie znajdziesz to po prostu załóż nowy temat, bardzo pomocni są tam użytkownicy.
Pozdrawiam,
Antek
-
Dzieki za odpowiedź. Zgadza sie ze napedy z górnej połki, takie jest załozenie ze ma byc raz a solidnie. Pojawia sie jeszcze pytanie o synchronizację dwoch silnikow ze sobą - mam 2 sruby do napędu bramy i na 90% bede je sprzężał własnie elektronicznie. Tu tez nieocenione będa rady kolegów jak sie do tego zabrać, ale z tym jeszcze troche moge poczekac. Na razie musze wiedzieć "na co sie rzucam" decydujac sie na takie napedy. A nie mam wiele czasu bo okolo 2 dni na zapoznanie sie z tym i decyzję - cena jest dość okazyjna i jak nie ja to sądzę, że dość szybko na to amatora znajdą.
W międzyczasie owierciłem krzyżak, maszynka w obecnej konfiguracji jest nieoceniona do takiej pracy. Wózeczki pasują idealnie. Jesli pogoda w miare pozwoli to w przyszłym tygodniu będe sie brał za owiercanie belki x pod prowadnice oraz montaz prowadnic. Będzie co robić
W międzyczasie z "odpadków" powstaje mala tokarka CNC, podrzuce zdjęcia jak skończę. W piątek powinienem mieć gotowe wszystkie korpusy, zostanie skręcić do kupy
W międzyczasie owierciłem krzyżak, maszynka w obecnej konfiguracji jest nieoceniona do takiej pracy. Wózeczki pasują idealnie. Jesli pogoda w miare pozwoli to w przyszłym tygodniu będe sie brał za owiercanie belki x pod prowadnice oraz montaz prowadnic. Będzie co robić

W międzyczasie z "odpadków" powstaje mala tokarka CNC, podrzuce zdjęcia jak skończę. W piątek powinienem mieć gotowe wszystkie korpusy, zostanie skręcić do kupy