Frezarka DIY źle wierta
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 9
Winna na pewno nie jest samej frezarki przesunięcie to ona ma około 0,1-0,2mm ale to normalne. Błędy to są takie że np. punkt 140x130 znajduje się 120x130. Sprawdzając kod w NCPLOT wszystko jest jak należy więc błąd powstała gdzieś w softwerze. Gdy skończyła prace wiertło wróciło na swoje początkowe miejsce. Zastanawia mnie to ustawienie częstotliwości czy to ma jakiś wpływ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Po takiej ilości ruchów, jak wykonuje, to praktycznie niemożliwe, żeby wielokrotnie zgubiła kroki, a potem wróciła dokładnie w punkt 0,0,0. Oznacza to, że program jest nieteges.
Jeśli masz G-code, to ściągnij Piko, załaduj g-code i obejrzyj program w CAM, masz tam miarkę, pozatym pewnie bardzo dobrz znasz płytkę i będziesz wiedział, co jest na swoim miejscu a co nie.
Sprawdzisz w ten sposób swój g-code na innym programie, więc wykluczysz błąd kodu.
Jeśli masz G-code, to ściągnij Piko, załaduj g-code i obejrzyj program w CAM, masz tam miarkę, pozatym pewnie bardzo dobrz znasz płytkę i będziesz wiedział, co jest na swoim miejscu a co nie.
Sprawdzisz w ten sposób swój g-code na innym programie, więc wykluczysz błąd kodu.
-
Dzięki za odpowiedź "Zienek"
Jakie inne programy polecacie do obsługi frezarki prócz MACHA i PIKO (chodzi mi o doświadczenia z nimi, jaka jest obsługa...)
Do "syntetyczny"
Napisałem że wiertam na razie kartkę papieru więc o ślizganiu na razie nie ma mowy.
Jak już wszystko będzie dobrze działało to elementem roboczym będą narzędzia z weglika kupione z aledrogo.
Oto zdjęcia mojej frezarki. Na razie jest w fazie testów więc jeszcze trzeba nad nią popracować.
Proszę się nie czepiać w stylu jak ten silnik jest zamontowany czy inne drobiazgi.
To ma mi służyć do wiertania PCB!!! a nie do jakiś profesjonalnych zastosowań gdzie precyzja ma wynosić 0,01mm.

Jakie inne programy polecacie do obsługi frezarki prócz MACHA i PIKO (chodzi mi o doświadczenia z nimi, jaka jest obsługa...)
Do "syntetyczny"
Napisałem że wiertam na razie kartkę papieru więc o ślizganiu na razie nie ma mowy.
Jak już wszystko będzie dobrze działało to elementem roboczym będą narzędzia z weglika kupione z aledrogo.
Oto zdjęcia mojej frezarki. Na razie jest w fazie testów więc jeszcze trzeba nad nią popracować.
Proszę się nie czepiać w stylu jak ten silnik jest zamontowany czy inne drobiazgi.
To ma mi służyć do wiertania PCB!!! a nie do jakiś profesjonalnych zastosowań gdzie precyzja ma wynosić 0,01mm.

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Myślę, że nikt się nie będzie czepiał. Osobiście bardzo mi się podobają konstrukcje zbudowane z tego co było pod ręką - to świadczy o pomysłowości i kunszcie tworzenia "z niczego" samego Konstruktora. Jeśli do tego maszyna działa i wykonuje pracę do której została zdłubana to dla mnie rewelka. A forum jest właśnie po to, żeby rozwiązywać ewentualne problemy, te małe i te duże. W temacie nie pomogę bo to co Ty masz już za sobą jest dopiero przede mną ale koledzy napewno nie zostawią Cię z problemem. Pozdrawiambeyma pisze:Proszę się nie czepiać w stylu jak ten silnik jest zamontowany czy inne drobiazgi. To ma mi służyć do wiertania PCB!!! a nie do jakiś profesjonalnych zastosowań gdzie precyzja ma wynosić 0,01mm.

-
Dzięki za pochlebny komentarz 
Początkowo miałem ją zbudować profesjonalnie to znaczy na wałkach Fi 12 jednak brak kasy spowodował cięcia w budowie. Łożyska jak i obudowy do łożysk dostałem za dwa piwa z pewnej fabryki gdzie pracowałem.
Kiedyś na pewno zbuduje lepszą ale póki co to to mi na razie wystarcza. Jak tylko się ciepło zrobi (stopnieje śnieg) zacznę odwiedzać szroty w poszukiwani lepszych silników co napewno przyśpieszy pracę. Te które zastosowałem kosztowały mnie 3zł za trzy sztuki.
Kosztorys:
silniki 3zł
silnik na wrzeciono 1zł (ze szrotu) (ma około 7tyś obrotów przy 24V)
prowadnice 23zł (sklep)
profile 10zł (ze szrotu)
śrubki nakrętki 15zł
sterownik 25zł (części z demontażu)
szpilki i nakrętki 10zł
i około 3 tygodni pracy bezcenne
Nie zastosowałem krańcówek bo nie było takiej potrzeby, pole i tak jest większe od płytek które będzie wiertało.

Początkowo miałem ją zbudować profesjonalnie to znaczy na wałkach Fi 12 jednak brak kasy spowodował cięcia w budowie. Łożyska jak i obudowy do łożysk dostałem za dwa piwa z pewnej fabryki gdzie pracowałem.
Kiedyś na pewno zbuduje lepszą ale póki co to to mi na razie wystarcza. Jak tylko się ciepło zrobi (stopnieje śnieg) zacznę odwiedzać szroty w poszukiwani lepszych silników co napewno przyśpieszy pracę. Te które zastosowałem kosztowały mnie 3zł za trzy sztuki.
Kosztorys:
silniki 3zł
silnik na wrzeciono 1zł (ze szrotu) (ma około 7tyś obrotów przy 24V)
prowadnice 23zł (sklep)
profile 10zł (ze szrotu)
śrubki nakrętki 15zł
sterownik 25zł (części z demontażu)
szpilki i nakrętki 10zł
i około 3 tygodni pracy bezcenne
Nie zastosowałem krańcówek bo nie było takiej potrzeby, pole i tak jest większe od płytek które będzie wiertało.
-
- Posty w temacie: 5
Ludziska, po prostu nie mogę tego czytać. Nie ma słowa "wiertać"; jest "wiercić"
Wiercić
tryb oznajmujący, czas teraźniejszy
ja wiercę
ty wiercisz
on/ona/ono wierci
my wiercimy
wy wiercicie
oni wiercą
tryb oznajmujący, czas przeszły
ja wierciłem
ty wierciłeś
on wiercił / ona wierciła / ono wierciło
my wierciliśmy
wy wierciliście
oni wiercili
tryb przypuszczający:
wierciłby, wierciłaby, wierciłoby
tryb rozkazujący
wierć
rzeczownik odczasownikowy (nazwa czynności)
wiercenie.
Wiercić
tryb oznajmujący, czas teraźniejszy
ja wiercę
ty wiercisz
on/ona/ono wierci
my wiercimy
wy wiercicie
oni wiercą
tryb oznajmujący, czas przeszły
ja wierciłem
ty wierciłeś
on wiercił / ona wierciła / ono wierciło
my wierciliśmy
wy wierciliście
oni wiercili
tryb przypuszczający:
wierciłby, wierciłaby, wierciłoby
tryb rozkazujący
wierć
rzeczownik odczasownikowy (nazwa czynności)
wiercenie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Na maszynie z serwami lub porządnymi silnikami
a nie domowej wiertarce pcb - jak nie potrzebna jest taka prędkość to się ustawia >>tryb powolno-bezpieczny<< i się zostawia
Widać ustawienia były z nadwyżką ostrożności dobrane że wyszło 5h
Ja miałem kiedyś problemy z windowsem - musiałem zablokować każdy niepotrzebny proces aby nie spowalniał i nie zakłócał przesyłu LPT - włączenie wygaszacza dla lpt jest zabójcze u mnie
Polecam piko - jest po usb i sprawnie działa - ma bufor danych więc opóźnienia nie występują.
Lecz aby pikoCNC działało musisz mieć dedykowany sterownik i osobne sterowniki do silników

Ja miałem kiedyś problemy z windowsem - musiałem zablokować każdy niepotrzebny proces aby nie spowalniał i nie zakłócał przesyłu LPT - włączenie wygaszacza dla lpt jest zabójcze u mnie

Polecam piko - jest po usb i sprawnie działa - ma bufor danych więc opóźnienia nie występują.
Lecz aby pikoCNC działało musisz mieć dedykowany sterownik i osobne sterowniki do silników
-
- Posty w temacie: 5