O co mi chodzi. Mianowicie o to czy jest możliwe aby PicoCAM sam automatycznie zmieniał punkty wejścia w kontur aby nie dochodziło do sytuacji jak na foto2 i foto4, tylko tworzył od razu po ustawieniu kierunku konturów (foto1) i wybraniu odpowiedniej opcji ładne ścieżki narzędzia? Dojście do rozwiązania problemu zajęło mi dłuższą chwile, poleciało kilka niecenzuralnych słów przy tym ale jak widać znalazłem sposób na to. Tylko co w chwili, gdy będzie więcej konturów....
Nie jest możliwe, gdyż skąd program miał by wiedzieć o co chodzi? Jeżeli jakiś kontur w całości znajduje się w innym konturze to sprawa jest jasna, natomiast gdy kontury się przecinają to nie da się powiedzieć który jest zewnętrzny a który wewnętrzny. Dlatego przyjąłem taką metodę, że jeżeli punkt wejścia jest w obrębie innego konturu to traktowany jest jako wewnętrzny (i tu dobrze wyczaiłeś

Dlatego w aktualnej wersji można to zmieniać tylko punktem wejścia. Jednak następnym razem dodam opcję wyłączenia automatycznego kierunkowania konturów i po prostu będzie można ręcznie kierunki ustawić w takiej sytuacji.
Panowie, zainstalowałem najnowsze Piko i mam najważniejsze pytanie. Gdzie jest "włącz/wyłącz do obróbki"?
Nie ma.

Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że jesteście tak przywiązani do tego

Udostępnię następnym razem – ale tylko dla grup, wyłącznie pojedynczych konturów według mnie nie ma większego sensu (w końcu zawsze można z nich zrobić osobną grupę).
Ja wróciłem do starszej wersji w nowej brakuje mi miedzy innymi zmiany konturów zew- wew .Jak to robicie w nowej wersji.
Nowa wersja automatycznie zmienia kierunki konturów zależnie od tego co klikniesz: offset czy pocket. Przycisk zmiany kierunku pojedynczego konturu na wiele się nie przydaje. Chociaż w następnej wersji (jak pisałem wcześniej) będzie możliwość wyłączenia automatycznego kierunkowania. I jeszcze jedna uwaga: przy tworzeniu ścieżek brane są pod uwagę wszystkie zaznaczone elementy nawet jeśli są w różnych grupach! Tak więc np. pocket może mieć wyspę, która jest z innej grupy (w starszej wersji tylko elementy z tej samej grupy mogły być wyspami)