Czy ja pisałem nie spawać, ja pisałem skręcić. Też lubię spawać i widziałem jak spawany materiał wstaje ze stołu.Rafikp pisze:Jak konstrukcja spawana (dużo lepsza)
Maszyna stalowa z profili o polu 400x300x130
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 19
Grubość profili ma tu drugorzędne znaczenie. Profile połączone krótkimi kawałkami równolegle do siebie będą się wyginać, bo pracują jak kawałki zwykłej blachy.
Przyznam, że nie rozumiem. Czy chodzi o to że rama powinna wyglądać tak jak ta zaprezentowana projekt projekt 2.pdf z mojego pierwszego postu? Większość maszyn na forum wygląda tak że składa się z 4 profili ustawionych równolegle do siebie. Dwóch większych pod nogami oraz dwóch mniejszych pod prowadnicami wałków. Dodatkowo połączonych grubymi blachami z przodu i z tyłu.Dowolna ramka zrobiona z profili będzie bez porównania sztywniejsza i taki jest cel używania profili.
Też planuje wspawać od czoła i z tyłu płaskownik.
Dodam że nie ja będę spawał bo nie mam doświadczenia oddam komuś kto się na tym zna i ma sprzęt. Zakładam że profil się trochę powygina więc dla tego planowałem grubsze płaskowniki.
Nie trzymam się kurczowo mojego projektu jestem otwarty na sugestie. Niestety w Rzeszowie i okolicach nie ma żadnej hurtowni sprzedającej grubsze profile o tych wymiarach na normalnych zasadach.
-
- Posty w temacie: 1
Nie znasz tej zasady bo tu na forum ostatnio to sami kurde jaśnie oświeceni znawcy tematu sie pojawili ,glownie Ci co poskładali sobie drewniaka albo przeczytali kilka postów i zobaczyli filmiki na jutubie i już wszystko wiedzą. Tacy wlaśnie doświadczeni koledzy pomagają innym i świecą swoimi doświadczonymi poradami.bartuss1 pisze:nie znam tej zasady, myslałem ze od tego jest moment bezwladnosci przekroju, moduł younga danego materiału i kilka wzorków na skręcanie, rozciaganie zginanie czy ugiecie belek, czyli zwyczajnie dobieramy profil do okreslonego zadania ...MarcinxD pisze:Generalnie jest zasada im więcej ścianki tym lepiej
A starym robolom sie czesto pisac sie nie chce , tylko czytają i sie śmieją z głupot co niektórzy wypisują .
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
wita.
bo czasami się pomóc nie da .
jak ktoś pisze że wbije wałki młotkiem do sklejki a usłyszy że tak się " nie powinno " robić to się jeży.
jak piszesz że metry spawów ciągną ( każdy w swoją stronę ) i czytasz żebyś nie przesadzał , itp - to i pisać się nie chce .
poza tym wiele rzeczy nie da się napisać.
pozdrawiam.
bo czasami się pomóc nie da .
jak ktoś pisze że wbije wałki młotkiem do sklejki a usłyszy że tak się " nie powinno " robić to się jeży.
jak piszesz że metry spawów ciągną ( każdy w swoją stronę ) i czytasz żebyś nie przesadzał , itp - to i pisać się nie chce .
poza tym wiele rzeczy nie da się napisać.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Ja w elektronice używam podobnego opisu:pukury pisze:witam.
to był tylko taki niewinny przykład -
w mechanice to tak , jak byś w elektronice wszystko robił na pająka - działa ? - ano działa !
ale jakieś takie nie takie .
pozdrawiam
Jak coś jest elegancko zrobione i nie działa to każdy powie "no cóż, zawsze może się popsuć to tylko elektronika."
A jak coś jest powiązane na sznurki to powiedzą " to cud ze działa "
a jak młotek jest aluminiowy to co się stanie wałkomursus_arctos pisze:Ty się nie czepiaj wbijania wałków do sklejki młotkiem
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wracając do konstrukcji Kolegi teraz podoba mi się znacznie bardziej i będzie znacznie sztywniejsza. Gdyby jeszcze profile połączyć nie na zakład, a po ich przycięciu na końcach pod kątem 45 stopni to by było jeszcze ładniej i mocniej, ale trochę się czepiam. Dla pracowitych i dokładnych można zaślepić otwarte końce profili zewnętrznych, bo tak to będzie trzeba z nich wymiatac szczoteczką.