PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 30 sty 2013, 20:08

Zienku, dobrze żeś mi przypomniał bo zapomniałem napisać o tym wcześniej.
To okienko CAM-a to w ogóle jakieś odszczepione jest , u mnie zawsze część jest schowana za górną częścią ekranu , albo dół zasłania pasek startu. Powinno się dawać je regulować H/V i żeby pamiętało swoją pozycje i kształt.

Cosimo mi zaraz bombę na chałupę spuści ,za ten koncert życzeń :razz:

Pozdrawiam , Michał. ;)

Tagi:

pi_ciu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pi_ciu » 30 sty 2013, 20:09

Czy istnieje możliwość zerowania osi z panelu ręcznego?
Podobne rozwiązanie zastosowano w panelu do sterownika SMC4D USB 2.0 (cncGraf):

http://boenigk-electronics.com/web/inde ... anel-rczny

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: wiesiuch » 31 sty 2013, 07:39

Wydaje mi się,że sterowanie z panelu jest zbędne,ponieważ z lawiatury steruje się o niebo lepiej i przede wszystkim bezpieczniej :wink:

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 24

Post napisał: piotr_olbrysz » 31 sty 2013, 07:45

pi_ciu pisze:Czy istnieje możliwość zerowania osi z panelu ręcznego?
Jeżeli ktoś jest gotowy zapłacić 439Euro , to zaraz biorę się do roboty.

Ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku że kupię klawiaturę bezprzewodową,
jedną albo dwie

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 31 sty 2013, 09:22

Czy istnieje możliwość zerowania osi z panelu ręcznego?
Nie. Jest START, STOP, PAUZA, jazda referencyjna i pomiar wysokości materiału.
A ja mam monitor o rozdzielczości FullHD i mam 1080piksli w pionie.
Korzystając na nim z PikoCAM chciałbym móc rozszerzyć okienko CAMa, tak, aby miejsce na listę konturów i grup mi się zrobiło dłuższe.
To okienko CAM-a to w ogóle jakieś odszczepione jest , u mnie zawsze część jest schowana za górną częścią ekranu , albo dół zasłania pasek startu. Powinno się dawać je regulować H/V i żeby pamiętało swoją pozycje i kształt.
Hmmm.... Nie wiem o co chodzi. Okienko cam-a automatycznie przyjmuje takie wymiary jak okno główne programu. Mój monitor też ma 1080pix w pionie i nie ma żadnych problemów. Mam wrażenie, że problem jest z pozycją okna głównego może spróbujcie tak: zmniejszyć okno główne tak aby całe było widoczne na ekranie a następnie nacisnąć maksymalizację okna – wszystko powinno ładnie wypełniać ekran.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 31 sty 2013, 09:37

wszystko powinno ładnie wypełniać ekran.
Powinno , ale okienko CAM-a wystaje poza okno główne programu i w żaden sposób nie chce się dopasować.

Obrazek
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 31 sty 2013, 09:51

cosimo pisze:
A ja mam monitor o rozdzielczości FullHD i mam 1080piksli w pionie.
Korzystając na nim z PikoCAM chciałbym móc rozszerzyć okienko CAMa, tak, aby miejsce na listę konturów i grup mi się zrobiło dłuższe.
Hmmm.... Nie wiem o co chodzi. Okienko cam-a automatycznie przyjmuje takie wymiary jak okno główne programu. Mój monitor też ma 1080pix w pionie i nie ma żadnych problemów. Mam wrażenie, że problem jest z pozycją okna głównego może spróbujcie tak: zmniejszyć okno główne tak aby całe było widoczne na ekranie a następnie nacisnąć maksymalizację okna – wszystko powinno ładnie wypełniać ekran.
OK - chciałem być sprytniejszy i mieć główne okno na małym ekranie laptopa, a CAMa przenieść na większy monitor (podpięty pod HDMI). Przeniesienie głównego okna i ponowne uruchomienie CAM'a rozwiązało ten problem.

Myślę, że ludzie korzystający z monitorów o mniejszej rozdzielczości byliby wdzięczni za możliwość przeniesienia części "guzikowo-ustawczej" obok listy konturów, a nie tylko pod nią. Czemu o tym piszę?

W momencie, kiedy dxf zawiera dużo konturów do różnych operacji - sortowanie ich do poszczególnych grup jest utrapieniem.

Załóżmy, że grupa "WSZYSTKIE KONTURY DO POSORTOWANIA" zawiera jeszcze 3 kontury nie posortowane. Jeden do "OTWOR NA M5", jeden do "WYCIĘCIE DETALU" i jeden do "OTWÓR NA GWINTOWANIE M5".

Problem 1:
Okienko z listą konturów ma za małą pojemność.

Problem 2:
Rozwinięcie listy "WSZYSTKIE KONTURY DO POSORTOWANIA" powoduje, że nie widzę już ostatniej grupy "WYCIĘCIE DETALU", będę musiał do przerzucania przewijać listę.

Problem 3:
Wrzucenie detalu do grupy "OTWÓR NA M5" spowoduje rozwinięcie tej gałęzi drzewka, przez co kolejne grypu z dołu listy mogą stać się niewidoczne.

Propozycja 1: (dot problemu 1 oraz 2)
Możliwość przeniesienia sekcji "guzikowo ustawczej" obok listy konturów tak, aby pole na elementy listy miało wysokość od góry do dołu ekranu.

Propozycja 2: (dot problemu 3)
Wrzucenie konturu na zamkniętą grupę nie powoduje rozwinięcia tej grupy. Przy takim rozwiązaniu mogę mieć zamknięte wszystkie grupy docelowe, które w takiej postaci będą się mieścić z konturami do posortowania. Jak już wszystkie poprzerzucam do odpowiednich grup. To mogę rozwijać po jednej grupie docelowej i wewnątrz niej sortować kolejność poszczególnych konturów.

Pozdrawiam,
Zienek

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 31 sty 2013, 11:11

Powinno , ale okienko CAM-a wystaje poza okno główne programu i w żaden sposób nie chce się dopasować.
Sajgon, tak się otworzyło to okno po naciśnięciu guzika „PikoCam” czy przesuwałeś je myszką? ;-)
Załóżmy, że grupa "WSZYSTKIE KONTURY DO POSORTOWANIA" zawiera jeszcze 3 kontury nie posortowane. Jeden do "OTWOR NA M5", jeden do "WYCIĘCIE DETALU" i jeden do "OTWÓR NA GWINTOWANIE M5".
Nie lepiej korzystać z mechanizmu „Oznacz” i „Przenieś oznaczone” ? Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to opcja "Dodaj do oznaczonych" - aby można oznaczanie w kilku etapach robić, ale generalnie ameryki się tu już nie odkryje.

pi_ciu
Posty w temacie: 2

Post napisał: pi_ciu » 31 sty 2013, 11:24

Wszystko jasne, dzięki za wszystkie sugestie :wink:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 31 sty 2013, 12:18

cosimo pisze:
Nie lepiej korzystać z mechanizmu „Oznacz” i „Przenieś oznaczone” ? Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to opcja "Dodaj do oznaczonych" - aby można oznaczanie w kilku etapach robić, ale generalnie ameryki się tu już nie odkryje.
OK. Załapałem, jak to działa :) Jest OK.

Choć takim naturalnym rozwiązaniem byłoby, że jeśli podświetlę np 5 elementów, to mogę zrobić Drag&Drop, tak jak to ma miejsce przy pojedyńczym konturze.

Zaznaczam parę konturów (Korzystając z myszki i klawisza Shift lub Ctrl).
Klikając i trzymając jeden z podświetlonych konturów mogę przeciągnąć i upuścić kursor myszki :
a) na nazwie grupy - wtedy podświetlone elementy lądują na końcu grupy jako ostatnie kontury. Grupa, jeśli jest zwinięta, to się nie rozwija.
b) na konkretnym konturze rozwiniętej grupy - wtedy elementy lądują wciśnięte przed konturem, na który został upuszczony zestaw uprzednio podświetlonych konturów.

Czyli operacja Drag&Drop działa nie tylko dla pojedyńczego konturu, ale także dla wszystkich konturów, które zostały uprzednio podświetlone.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”