To chyba faktycznie się nie rozumiemy. Ja napisałem, żeby się nie bawić w likwidowanie stożka dwusetkowego na metrze, bo to jest nie do uniknięcia na tokarce. Jeśli tego nie rozumiesz, to go likwiduj oprogramowaniem, tylko żebyś nie zmarnował więcej czasu na modyfikacje, które maszyna "odda" w innym kierunku.mateu5 pisze:Kolego ty mnie w ogóle nie rozumiesz. Ja nie napisałem że mam problem z utrzymaniem wymiaru czy jakością powierzchni. Z biciem itp tez nie ma problemu wiec się na pewno bardziej kalkuluje zrobić gotowy detal od razu na tokarce. Jedyny problem to ten stożek, po przekłamaniu maszyny w programie wszystko jest w porządku.
obrót układu współrzędnych o dany kąt Fanuc 21i TB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Przykładowy kod makropolecenia rozwiązujący Twój problem (przykład z Fanuca OI-mC, ale podejrzewam że u Ciebie też zadziała):
- deklarujesz zmienną np.
- wprowadzasz odpowiednie działanie aby obliczyć odchyłkę, w Twoim przypadku 3 setki na metr, czyli wykorzystujesz zadeklarowaną zmienną do obliczeń, i (najlepiej) wstawiasz ją pod inną zmienną
- następnie wynik dodajesz do pozycji X, do określenia pozycji Z możesz również wykorzystać zmienną, albo pobrać aktualną pozycję narzędzia. Łatwiejszy jest pierwszy sposób, ale musisz zmieniać dwie zmienne a nie jedną.
Jeśli przy określaniu pozycji Z również użył byś zmiennej, to wygląd fragmentu tego programu który obsłuży redukcję stożka będzie wyglądał tak
Jakby coś było niezrozumiałe to pisz, postaram się to dokładniej wytłumaczyć.
- deklarujesz zmienną np.
Kod: Zaznacz cały
#500 = 1500 (jest to długość przedmiotu (oś Z))
#501 = #500*[#0.03/1000]
Jeśli przy określaniu pozycji Z również użył byś zmiennej, to wygląd fragmentu tego programu który obsłuży redukcję stożka będzie wyglądał tak
#500 = 1500
#501 = #500*[#0.03/1000]
#502 = 100
#503 = #502+#501
G0 X#502 Z20
G1 Z0 F1000
G1 Z-#500 X#503 F100
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Być może macie racje, że ten stożek, producent maszyny dopuszcza. Może wy pracujecie w dużych firmach gdzie na tokarkach numerycznych toczy się w dużych tolerancjach po czym detal przechodzi na szlifierkę i z głowy. Ja niestety tak lekko nie mam, więc szukam sposobu żeby sobie ułatwić życie. Maszyna zawsze robi ten sam stożek, więc wystarczyło by wyliczyć kąt po jakim go robi i wpisać go gdzie trzeba (tak to wygląda na sinumeriku), I tu powracam do mojego pytania, czy jest możliwość pochylenia całego układu współrzędnych na fanucu ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Może zamiast bawić się w kasowanie stożka programem lepiej sprawdzić geometrię maszyny ???? Kolizje mają wielki wpływ na jakość późniejszych detali nie mówię że Ty przydzwoniłeś ale może któryś z Kolegów . A tak z ciekawości sprawdziłem swoją DTR i na długości 1m producent max uwzględnia 0.010 stożka.
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE