EpoxyGranit - 10x10x10cm

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kak » 29 gru 2012, 13:41

Widziałem na filmach i z ortodontą kiedyś rozmawiałem, że najpierw odgazowywują żywicę (lub inne) w podciśnieniu, żeby z tego powietrze usunąć, bąbelki robią sie duże, wypływają na powierzchnię i pękają a po wlaniu do foremki utwardza się w nadciśnieniu, co sciska pozostałe bąbelki i robią sie prawie niewidoczne.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 29 gru 2012, 13:45

witam.
wibracja - jak najbardziej .
zresztą z wibracją też nie tak prosto - wbrew pozorom .
robiłem dawano emu dla kumpla zajmującego się renowacją zabytków takie coś do formowania " sztucznego piaskowca " i z wibracją też było trochę zabawy.
szczególnie z częstotliwością .
pomaga " ustawić " się wypełniaczowi jak najlepiej .
ale nie usunie pęcherzyków powietrza .
to nie woda - za gęsty czynnik - żywica.
żywicą przesącza się skały ( lite ) granit , itp i tylko w podciśnieniu da się to zrobić skutecznie .
a następnie pociąć na próbki o grubości 1 - 2 mm ( do szlifu ) .
ale to tylko tak dla informacji - jak to kogoś interesuje.
reasumując - i wibracja i " próżnia " - to jest słuszna droga.
oczywiście jak mamy zamiar zrobić coś dobrego a nie " złupcoka " ( mówiąc po góralsku ) .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 30 gru 2012, 08:57

IgorWojas -> Ok, wszystko jasne - wyraziłem się nieprecyzyjnie o tej żywicobetonie. Zamiast cementu oczywiscie będzie piasek kwarcowy w kilku gradacjach. Żywica to 6200 z amodu, jeszcze mi na maila nie odpowiedzieli, czy mają po 5litrów.

Nadciśnienie i itd - pukury/oprawca.

Jeśli chodzi o własne doświadczenia, to trochę odlewałem silikonów i żywic. Jeśli chodzi o silikony, których używam, mają czas sieciowania 24h. Odlewam je w małej komorze podciśnieniowej - dlaczego? Ponieważ są rzadkie i nawet niewielkie podciśnienie (kompresor mam lodówkowy
Obrazek
http://www.figurki.org/techniki-modelar ... ompa-prowa) wytwarza odpowiednie parcie i bąble z silikonu wychodzą same (nachodzi taki efekt gotowania/puchnięcia silikonu i po chwili jest ładnie odpowietrzona).

Jeśli chodzi o odlewanie żywic, to używałem żywic stosunkowo szybkich - 3/5 minut czas sieciowania. żywica zastygając robi się coraz gęstsza - w przypadku użycia podciśnienia - po prostu nie wyciągało mi wystarczająco szybko bąbli powietrza. W związku z tym używam nadciśnienia w przypadku odlewów żywic szybkich (technika opisana tutaj http://forum.figurki.org/index.php?topic=1251.0 - sam garnek do odlewów jest taki
Obrazek ).
Pompuję kilka atmosfer powietrza i... Efekt jest następujący: zero bąbli widocznych gołym okiem. Zakładam, że przy tym epoxygranicie efekt będzie taki sam. Kompresja powietrza spowoduje, że bąble powietrza w żywicy skompresują się i pusta przestrzeń zostanie wypełniona przez żywicę.

pukury -> Wibracja - tak, w planach mam budowę prostego wibratorka stołowego - nawet jakiś silnik + regulator obrotów w domu znalazłem - zobaczymy co z tego wyjdzie. Też mam wrażenie, że wibrator jest tutaj kluczowy.

Tyle na razie - na następny tydzień planowane pierwsze zakupy żywicy + próbne odlewy.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Zbych07 » 30 gru 2012, 09:47

PiotrCz pisze:IgorWojas -> Żywica to 6200 z amodu, jeszcze mi na maila nie odpowiedzieli, czy mają po 5litrów.
6200 to chyba najlepszy wybór, ciekawe co odpowiedzą?
Kiedy pytałem pod koniec 2007 najmniejsza ilość jaką chcieli sprowaszić to było 20 litrow ( wtedy z utwardzaczem był to koszt ok. 1200 zł. )
5 litrów chętnie bym kupił - do testów.

Ciekawy wątek :grin:

Autor tematu
PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 30 gru 2012, 12:16

No zobaczymy, a w razie czego - jakby było tylko w 20kg opakowaniach - to jest ktoś chętny wziąć na spółkę?

P.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 30 gru 2012, 13:17

PiotrCz pisze:No zobaczymy, a w razie czego - jakby było tylko w 20kg opakowaniach - to jest ktoś chętny wziąć na spółkę?

P.

20 kg jak dla mnie to zbyt dużo, 10 lub mniej OK.
Ciekawe czy Amod wziąłby na siebie podzał na mniejsze porcje ? ( możliwości teczniczne mają ).

Autor tematu
PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 03 sty 2013, 13:46

INfo z Amodu jest następujące: 6200 dawno już nie mają i nie sprowadzają.

Proponują 5015 lub 2017, ale mają w opakowaniach 20kg - cena około 40złoty netto/kg.

Zbychu wziąłbyś ze mną na spółkę beczułkę 20kg? Może jeszcze ktoś z Was jest chętny? Idealnie byłoby się dobrać we cztery osoby...

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 03 sty 2013, 15:24

PiotrCz pisze:INfo z Amodu jest następujące: 6200 dawno już nie mają i nie sprowadzają.

Proponują 5015 lub 2017, ale mają w opakowaniach 20kg - cena około 40złoty netto/kg.

Zbychu wziąłbyś ze mną na spółkę beczułkę 20kg? Może jeszcze ktoś z Was jest chętny? Idealnie byłoby się dobrać we cztery osoby...
Gdyby oferta dotyczyła 6200 powiedziałbym TAK !!!, tych innych żywic nie znam wiec będę musiał troszkę poczytać. Jeśli dobrze pamiętam to z 5015 ktoś próbki odlewów na tym forum opisywał. Ciekawe czy cena którą podają to cena żywicy czy żywicy i utwardzacza ( kiedy kiedyś pytałem Ich o cenę 6200 - podali cenę w rozbiciu na żywicę i utwardzacz.

Cóż, skoro pojawiła się szansa na wspólny zakup bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że uda się nam ją wykorzystać.

:grin:

Autor tematu
PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 03 sty 2013, 16:23

Witam,

wróciłem właśnie z lokalnego sklepu (w drodze do ozarowa mazowieckiego) z żywicą, gdzie spędziłem owocną godzinę rozmawiając o żywicach, wypełnieniach itd, Poradzili jakiś epidian - koszt około 20 pln/kg + utwardzacz - jutro podjadę i kupię. Zobaczymy co to będzie - napiszę jutro dokładniej co i jak. Mają też piasek w różnych gradacjach. Kupiłem też wcześniej korund na wypełnienie, ale jeszcze nie doszedł.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 03 sty 2013, 18:15

PiotrCz pisze:Witam,

wróciłem właśnie z lokalnego sklepu (w drodze do ozarowa mazowieckiego) z żywicą, gdzie spędziłem owocną godzinę rozmawiając o żywicach, wypełnieniach itd, Poradzili jakiś epidian - koszt około 20 pln/kg + utwardzacz - jutro podjadę i kupię. Zobaczymy co to będzie - napiszę jutro dokładniej co i jak. Mają też piasek w różnych gradacjach. Kupiłem też wcześniej korund na wypełnienie, ale jeszcze nie doszedł.
Jakiś adres sklepu ?
Gdy bedzie wiadomo co to za epidian trzeba luknąć w kartę jego charakterystyki.

Z zastosowaniem epidianów do odlewania korpusów z polimerobetonu są dwa problemy:
- duża lepkość ( pododania dużej ilośći wypelniacza tworzy się zwykle gęsty kluch );
- duże egzotermiczność rekcji żelowania ( w dużej masie ilość powstającego ciepła może doprowadzić do gwałtownego zapłonu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”