EpoxyGranit - 10x10x10cm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Widziałem na filmach i z ortodontą kiedyś rozmawiałem, że najpierw odgazowywują żywicę (lub inne) w podciśnieniu, żeby z tego powietrze usunąć, bąbelki robią sie duże, wypływają na powierzchnię i pękają a po wlaniu do foremki utwardza się w nadciśnieniu, co sciska pozostałe bąbelki i robią sie prawie niewidoczne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam.
wibracja - jak najbardziej .
zresztą z wibracją też nie tak prosto - wbrew pozorom .
robiłem dawano emu dla kumpla zajmującego się renowacją zabytków takie coś do formowania " sztucznego piaskowca " i z wibracją też było trochę zabawy.
szczególnie z częstotliwością .
pomaga " ustawić " się wypełniaczowi jak najlepiej .
ale nie usunie pęcherzyków powietrza .
to nie woda - za gęsty czynnik - żywica.
żywicą przesącza się skały ( lite ) granit , itp i tylko w podciśnieniu da się to zrobić skutecznie .
a następnie pociąć na próbki o grubości 1 - 2 mm ( do szlifu ) .
ale to tylko tak dla informacji - jak to kogoś interesuje.
reasumując - i wibracja i " próżnia " - to jest słuszna droga.
oczywiście jak mamy zamiar zrobić coś dobrego a nie " złupcoka " ( mówiąc po góralsku ) .
pozdrawiam.
wibracja - jak najbardziej .
zresztą z wibracją też nie tak prosto - wbrew pozorom .
robiłem dawano emu dla kumpla zajmującego się renowacją zabytków takie coś do formowania " sztucznego piaskowca " i z wibracją też było trochę zabawy.
szczególnie z częstotliwością .
pomaga " ustawić " się wypełniaczowi jak najlepiej .
ale nie usunie pęcherzyków powietrza .
to nie woda - za gęsty czynnik - żywica.
żywicą przesącza się skały ( lite ) granit , itp i tylko w podciśnieniu da się to zrobić skutecznie .
a następnie pociąć na próbki o grubości 1 - 2 mm ( do szlifu ) .
ale to tylko tak dla informacji - jak to kogoś interesuje.
reasumując - i wibracja i " próżnia " - to jest słuszna droga.
oczywiście jak mamy zamiar zrobić coś dobrego a nie " złupcoka " ( mówiąc po góralsku ) .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
IgorWojas -> Ok, wszystko jasne - wyraziłem się nieprecyzyjnie o tej żywicobetonie. Zamiast cementu oczywiscie będzie piasek kwarcowy w kilku gradacjach. Żywica to 6200 z amodu, jeszcze mi na maila nie odpowiedzieli, czy mają po 5litrów.
Nadciśnienie i itd - pukury/oprawca.
Jeśli chodzi o własne doświadczenia, to trochę odlewałem silikonów i żywic. Jeśli chodzi o silikony, których używam, mają czas sieciowania 24h. Odlewam je w małej komorze podciśnieniowej - dlaczego? Ponieważ są rzadkie i nawet niewielkie podciśnienie (kompresor mam lodówkowy

http://www.figurki.org/techniki-modelar ... ompa-prowa) wytwarza odpowiednie parcie i bąble z silikonu wychodzą same (nachodzi taki efekt gotowania/puchnięcia silikonu i po chwili jest ładnie odpowietrzona).
Jeśli chodzi o odlewanie żywic, to używałem żywic stosunkowo szybkich - 3/5 minut czas sieciowania. żywica zastygając robi się coraz gęstsza - w przypadku użycia podciśnienia - po prostu nie wyciągało mi wystarczająco szybko bąbli powietrza. W związku z tym używam nadciśnienia w przypadku odlewów żywic szybkich (technika opisana tutaj http://forum.figurki.org/index.php?topic=1251.0 - sam garnek do odlewów jest taki
).
Pompuję kilka atmosfer powietrza i... Efekt jest następujący: zero bąbli widocznych gołym okiem. Zakładam, że przy tym epoxygranicie efekt będzie taki sam. Kompresja powietrza spowoduje, że bąble powietrza w żywicy skompresują się i pusta przestrzeń zostanie wypełniona przez żywicę.
pukury -> Wibracja - tak, w planach mam budowę prostego wibratorka stołowego - nawet jakiś silnik + regulator obrotów w domu znalazłem - zobaczymy co z tego wyjdzie. Też mam wrażenie, że wibrator jest tutaj kluczowy.
Tyle na razie - na następny tydzień planowane pierwsze zakupy żywicy + próbne odlewy.
Nadciśnienie i itd - pukury/oprawca.
Jeśli chodzi o własne doświadczenia, to trochę odlewałem silikonów i żywic. Jeśli chodzi o silikony, których używam, mają czas sieciowania 24h. Odlewam je w małej komorze podciśnieniowej - dlaczego? Ponieważ są rzadkie i nawet niewielkie podciśnienie (kompresor mam lodówkowy

http://www.figurki.org/techniki-modelar ... ompa-prowa) wytwarza odpowiednie parcie i bąble z silikonu wychodzą same (nachodzi taki efekt gotowania/puchnięcia silikonu i po chwili jest ładnie odpowietrzona).
Jeśli chodzi o odlewanie żywic, to używałem żywic stosunkowo szybkich - 3/5 minut czas sieciowania. żywica zastygając robi się coraz gęstsza - w przypadku użycia podciśnienia - po prostu nie wyciągało mi wystarczająco szybko bąbli powietrza. W związku z tym używam nadciśnienia w przypadku odlewów żywic szybkich (technika opisana tutaj http://forum.figurki.org/index.php?topic=1251.0 - sam garnek do odlewów jest taki

Pompuję kilka atmosfer powietrza i... Efekt jest następujący: zero bąbli widocznych gołym okiem. Zakładam, że przy tym epoxygranicie efekt będzie taki sam. Kompresja powietrza spowoduje, że bąble powietrza w żywicy skompresują się i pusta przestrzeń zostanie wypełniona przez żywicę.
pukury -> Wibracja - tak, w planach mam budowę prostego wibratorka stołowego - nawet jakiś silnik + regulator obrotów w domu znalazłem - zobaczymy co z tego wyjdzie. Też mam wrażenie, że wibrator jest tutaj kluczowy.
Tyle na razie - na następny tydzień planowane pierwsze zakupy żywicy + próbne odlewy.
-
- Posty w temacie: 10
6200 to chyba najlepszy wybór, ciekawe co odpowiedzą?PiotrCz pisze:IgorWojas -> Żywica to 6200 z amodu, jeszcze mi na maila nie odpowiedzieli, czy mają po 5litrów.
Kiedy pytałem pod koniec 2007 najmniejsza ilość jaką chcieli sprowaszić to było 20 litrow ( wtedy z utwardzaczem był to koszt ok. 1200 zł. )
5 litrów chętnie bym kupił - do testów.
Ciekawy wątek

-
Gdyby oferta dotyczyła 6200 powiedziałbym TAK !!!, tych innych żywic nie znam wiec będę musiał troszkę poczytać. Jeśli dobrze pamiętam to z 5015 ktoś próbki odlewów na tym forum opisywał. Ciekawe czy cena którą podają to cena żywicy czy żywicy i utwardzacza ( kiedy kiedyś pytałem Ich o cenę 6200 - podali cenę w rozbiciu na żywicę i utwardzacz.PiotrCz pisze:INfo z Amodu jest następujące: 6200 dawno już nie mają i nie sprowadzają.
Proponują 5015 lub 2017, ale mają w opakowaniach 20kg - cena około 40złoty netto/kg.
Zbychu wziąłbyś ze mną na spółkę beczułkę 20kg? Może jeszcze ktoś z Was jest chętny? Idealnie byłoby się dobrać we cztery osoby...
Cóż, skoro pojawiła się szansa na wspólny zakup bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że uda się nam ją wykorzystać.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Witam,
wróciłem właśnie z lokalnego sklepu (w drodze do ozarowa mazowieckiego) z żywicą, gdzie spędziłem owocną godzinę rozmawiając o żywicach, wypełnieniach itd, Poradzili jakiś epidian - koszt około 20 pln/kg + utwardzacz - jutro podjadę i kupię. Zobaczymy co to będzie - napiszę jutro dokładniej co i jak. Mają też piasek w różnych gradacjach. Kupiłem też wcześniej korund na wypełnienie, ale jeszcze nie doszedł.
wróciłem właśnie z lokalnego sklepu (w drodze do ozarowa mazowieckiego) z żywicą, gdzie spędziłem owocną godzinę rozmawiając o żywicach, wypełnieniach itd, Poradzili jakiś epidian - koszt około 20 pln/kg + utwardzacz - jutro podjadę i kupię. Zobaczymy co to będzie - napiszę jutro dokładniej co i jak. Mają też piasek w różnych gradacjach. Kupiłem też wcześniej korund na wypełnienie, ale jeszcze nie doszedł.
-
Jakiś adres sklepu ?PiotrCz pisze:Witam,
Gdy bedzie wiadomo co to za epidian trzeba luknąć w kartę jego charakterystyki.
Z zastosowaniem epidianów do odlewania korpusów z polimerobetonu są dwa problemy:
- duża lepkość ( pododania dużej ilośći wypelniacza tworzy się zwykle gęsty kluch );
- duże egzotermiczność rekcji żelowania ( w dużej masie ilość powstającego ciepła może doprowadzić do gwałtownego zapłonu.