Konieczna kazda madra podpowiedz:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
czy technolog cnc i cad/cam powinien wiedzieć wszystko o dynamice i wytrzymałości materiałow itd ?
moze wystarczy ze będzie wiedział gdzie tego szukac, jeśli będzie miał taki problem.
studentka pytała o model statyczny.
może kolega pitsa z 5 literami przed nazwiskiem będzie lepiej pamietał jak sie rozpatruje modele dynamiczne, bo mi ta wiedza wyparowała.
moze wystarczy ze będzie wiedział gdzie tego szukac, jeśli będzie miał taki problem.
studentka pytała o model statyczny.
może kolega pitsa z 5 literami przed nazwiskiem będzie lepiej pamietał jak sie rozpatruje modele dynamiczne, bo mi ta wiedza wyparowała.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 12:48 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 9
Drogi inżynierze Bartku
Belki statycznie wyznaczalne to takie które możliwe są do opisania siłami jakie na nie działąją. I nie jest ważne czy siła jest dyndającym ciężarem czy pochodzi od podskakującego ciężaru.
W odróżnieniu od statycznie niewyznaczalnych bo jakieś kratownice wydłużenia i inne cudaki...
Nie uczyli tego w wojsku???
Belki statycznie wyznaczalne to takie które możliwe są do opisania siłami jakie na nie działąją. I nie jest ważne czy siła jest dyndającym ciężarem czy pochodzi od podskakującego ciężaru.
W odróżnieniu od statycznie niewyznaczalnych bo jakieś kratownice wydłużenia i inne cudaki...
Nie uczyli tego w wojsku???
-
- Kontakt:
w wojsku nie uczyli bo szczesliwie okazało się ze jestem niezdatny do sluzby wojskowej z uwagi na gluchotę 
kurde czepił sie
zapomniałem dodac ze czekam na uwagi "reszty" którzy mnie nie lubią, coby mi dokopać z uwagi na moją niewiedzę

kurde czepił sie
zapomniałem dodac ze czekam na uwagi "reszty" którzy mnie nie lubią, coby mi dokopać z uwagi na moją niewiedzę
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 12:52 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
owszem, generalizujesz wszystkich inżów w jednym rządku, niewazne jakie mają specjalności, powinni wszystko wiedzieć i nie wolno im sie pomylić, bo zaraz tekst panie inż, pan się uważa za inzyniera ? to dlaczego pan tego a tamtego nie wie ...
a
skoro wiesz, to dlaczego nie naprowadzisz dziewczyny ?
przeciez nie musisz podawać na tacy gotowego rozwiązania, tylko wskazać drogę
a
skoro wiesz, to dlaczego nie naprowadzisz dziewczyny ?
przeciez nie musisz podawać na tacy gotowego rozwiązania, tylko wskazać drogę
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
I co, naciągnął?qqaz pisze: Już Miki na Macha chciał mnie naciągać,, wystarczy.
To teraz weź koleżankę ewelina24e za rączkę, pójdźcie na plac zabaw i obejrzyjcie jakąś huśtawkę, możecie się nawet na niej pohuśtaćtuxcnc pisze: Natomiast nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek liczył huśtawkę na cokolwiek.
Jest tyle działających konstrukcji, że jak powinna wyglądać huśtawka każdy widzi.

I jak już się pohuśtacie, to powiedz żeby sama zaprojektowała podobną lub identyczną huśtawkę (z wiedzą jaką ma obecnie). Proste? Dla niej na pewno nie.
A więc:
tutaj koleżanko masz wzory na obliczenie momentu zginającego belki obciążonej podpartej (kilka przykładów);
tutaj koleżanko masz wzory na obliczanie wychyleń;
a tutaj koleżanko przeczytaj o współczynniku wytrzymałości.
Do wszystkich wzorów podstaw dane (umiesz chyba podstawy matematyki?), wylicz koszty zbudowania huśtawki i masz zadanie zrobione.
W
-
- Kontakt:
z tymi wychyleniami to chyba nie o to chodziło, raczej o obciązenia wynikające z momentu pędu masy m podwieszonej na odcinku l ktory może wywrócić hustawkę, czyli pociagnąc cały układ ze sobą - wywnioskowałem przeglądając sobie zadania z dynamiki 
qqaz w odwrocie i będąc wyszkolonym w wojsku teraz to policzy
a wspolczynnik bezpieczenstwa to nie to samo co wsp wytrzymałosci na zginanie, tylko wartść umowna biorąca pod uwagę wspomniane wczesniej wspólczynniki wytrzymalości na : zginanie, skrecanie, scinanie itd.

qqaz w odwrocie i będąc wyszkolonym w wojsku teraz to policzy
a wspolczynnik bezpieczenstwa to nie to samo co wsp wytrzymałosci na zginanie, tylko wartść umowna biorąca pod uwagę wspomniane wczesniej wspólczynniki wytrzymalości na : zginanie, skrecanie, scinanie itd.