Tokarka CNC do drewna.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 09:27

qqaz pisze:[
Hmmm??? :wink:
.
Jakby nie to samo :) Oś obrotowa z przełożeniem 1;3 a sruba z 5mm skokiem i jej wrażliwością na dygnięcie. Po zamianie osi obrotowej na podzielnicę 1:40 uchynięcia nie zmierzysz.

Tagi:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: qqaz » 29 gru 2012, 09:39

kamar pisze: uchynięcia nie zmierzysz.
bo jest przełożenie a nie dlatego że nie ma skoku na starcie.
W tokarce takiego przełożenie nie ma więc zmierzyć się da.
Chyba że do podzielnicy wstawiłeś innego, bardziej koślawego Linuxa a w tokarce stosowany jest ten "wypasiony" Który nie podskakuje.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 09:41

qqaz pisze:[
W tokarce takiego przełożenie nie ma
.
Że co ???

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 29 gru 2012, 09:51

Ogólnie wśród programistów panuje niechęć do sporządzania dokumentacji tworzonego programu, nie mówiąc juz o aktualizacji takowej. Podobnie jest z tworzeniem user friendly interface. Programiście się wydaje, że jak on wie, to i każdy się domyśli.

Cześć i chwała programistom od LinuxCNC za stworzenie dziesiątków przykładowych configów. Ale warto zadbać, żeby te configi miały ręce i nogi. Gdyby config od tokarki od początku zawierał linijkę startującą ją w G7, kamar by swoich maszyn nie skonfigurował ze skalowaniem osi X w 0,5 mm.

Podobnie jest z tą tabelą narzędzi. Brak dwóch literek w configu powoduje jej całkowitą bezużyteczność, i trudno się domyślić, to to tylko błąd konfiguracji. Oczywiście - można se to wyczytać w manualu. Ale ja akurat w danym momencie nie potrzebowałem tego na tyle, żeby aż szukać. Sprawdziłem, że nie działa, i o tym napisałem.

Ja nie jestem ślepo zapatrzony w Linuxa, ani nie uważam LinuxCNC za najlepszy pod słońcem program do obsługi CNC. Niemniej moje uwagi nie mają na celu zdeprecjonowania go, a jedynie wskazują, co należy poprawić. I są to kwestie, które muszą wykonać zarządzający projektem, bo nikt za nich tego nie zrobi.

Czasem wyszczególnienie potrzeby jest niezbędne, by kto inny nad problemem się pochylił. Tak jak z podcięciami za czopem na wale.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 10:02

MlKl pisze:. Ale ja akurat w danym momencie nie potrzebowałem tego na tyle, żeby aż szukać. Sprawdziłem, że nie działa, i o tym napisałem.
.
Cholera, jak polityk. Dużo słów na usprawiedliwienie. Moje orły też tak mają. A to wilk w materiale a to program przyśpieszył nagle :) i sie złamało. I nie sprawdziłeś ze nie działa, tylko założyłeś że nie działa. Sprawdzić Ci się nie chciało :)
Jeden napisał że był trotyl, to już go nie ma w gazecie :) a i gazety chyba tez.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 29 gru 2012, 10:15

Nie szukałem rozwiązania problemu, stwierdziłem, że problem istnieje. Tyś szukał rozwiązania swojego problemu nie tam, gdzie należy. Oba były tego samego pochodzenia - słabo udokumentowany wadliwy przykładowy plik konfiguracyjny.

Ja nie wiedziałem, jak związać kilka zakładek w całość, ty nie wiedziałeś, jak je zapisać i odtworzyć. Wynika to również z kiepskiego udokumentowania, i małej intuicyjności interfejsu.

Oczywiście - można brać to co dają z dobrodziejstwem inwentarza, ale ja mam zwyczaj chociaż zwrócić uwagę na niedoróbki, jeżeli pomóc ich poprawić nie umiem. A jak umiem, to sam poprawiam, i dzielę się poprawkami z resztą użytkowników.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 12:04

MlKl pisze:. Gdyby config od tokarki od początku zawierał linijkę startującą ją w G7, kamar by swoich maszyn nie skonfigurował ze skalowaniem osi X w 0,5 mm.
.
Czyżbys już zapomniał że taka konfiguracja miała nam dać możliwość przyzwoitrzej roboty do czasu rozwiązania systemowego które i tak musieliśmy zrobić sami :) I to nie było w zamierzchłych czasach tylko wiosną tego roku. A co się ta karawana musiała naopędzać to widać w wątku https://www.cnc.info.pl/topics54/linuxc ... 747,20.htm :)
Gdyby nie moje wygodnictwo do dziś byś toczył na promieniach i nawet nie wiedział że mozna inaczej.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 29 gru 2012, 12:31

Gdyby nie posty qqaz-a do dziś nie wiedziałbym też, że config jest skopany jeśli chodzi o konfigurację tabeli narzędzi.

Nie myli się tylko ten, co nic nie robi. Nie mam pretensji do twórców LinuxCNC o to, że się pomylili. Nie potrafię samodzielnie wytłumaczyć im, co trzeba poprawić i dlaczego. Dlatego piszę o tym tutaj, w nadziei, że ktoś inny to w strawnej formie poda dalej. Taki już urok współczesnej wieży Babel. My mamy trudność z porozumieniem się, choć gadamy jednym językiem teoretycznie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 12:42

MlKl pisze:Gdyb że config jest skopany jeśli chodzi o konfigurację tabeli narzędzi.
.
Faktycznie ciężko sie porozumieć, możesz pokazać zródło tego skopanego configu ?
Na trzech tokarkach i czterech symulatorach mam prawidłowy a nie bawiłem sie tym bo nie bylo potrzebne. Moze jeszcze ktoś sprawadzi u siebie bo w cuda to ja nie wierze.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: qqaz » 29 gru 2012, 12:48

kamar pisze:Na trzech tokarkach i czterech symulatorach mam prawidłowy a nie bawiłem sie tym bo nie bylo potrzebne
Tylko jedno pytanie
Czy w trakcie pracy po zmianie narzędzia wprowadzasz jakakolwiek korektę? Na tokarce czy frezarce.
Bo dla jednego narzędzia nie ma znaczenia czy posługiwać się mamy ofsetem programowym G54,55,56,,,,czy korekcją narzędzia względem bazy - to i tak ten sam licznik programowy. Stąd może ujść uwadze czym się tak w rzeczywistości koryguje. A wtedy jest miejsce dla uwag Mikiego

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”