połączenie gwintowe -jak się zabrać

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
kristavo92
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10

Post napisał: kristavo92 » 19 kwie 2012, 19:34

Dzięki wielkie :D .wiesz nie chodzi o to że nic nie zrobiłem ,lecz o poprawną odp w razie jak co ,bo wolałbym mieć dobrze a te zadania niektóre ok ,ale reszta niekoniecznie bo tak bywa jak prowadzący kiepski .Inna sprawa co trzeba zdać to trzeba a reszte można już samemu bez stresu.Fajnie że choć ktoś wie jak to zrobić :)

Tagi:

Autor tematu
kristavo92

połączenie gwintowe

Post napisał: kristavo92 » 28 gru 2012, 23:15

Witam ponownie.Mam problem z kolejnym rysunkiem dot tematu sprzed roku.Otóż nie wiem jak interpretować to połączenie gwintowe.Wiem co w co wchodzi ale jak zakreskować to gorzej i jak to rozumieć.Proszę o jakieś sugestie.Dodam,że nie czuję tych połączeń i tak choć wiem,że dla niektórych to pewnie banał :).Oto zadanie:Obrazek.Z góry dziękuję za wszelkie pomoce.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: dudis69 » 29 gru 2012, 07:59

kristavo92, czyżbyś nie zdał do następnej klasy. :mrgreen:
kristavo92 pisze:Dodam,że nie czuję tych połączeń i tak choć wiem,że dla niektórych to pewnie banał

Myślę że HMWD okazał się bardzo pomocny rok temu, więc i teraz powinien zabrać głos. Pewnie sobie je wkręca..., dlatego tak świetnie czuje te połączenia. :mrgreen:
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
kristavo92

Post napisał: kristavo92 » 29 gru 2012, 12:36

Witam.No pewnie tak haha .Ja na 2 roku ale z tego poprawiam przedmiot tj. projekt.jakby ktoś juz połączył proszę o jakies informacje :).

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 29 gru 2012, 13:05

kristavo92 pisze:Witam.No pewnie tak haha .Ja na 2 roku ale z tego poprawiam przedmiot tj. projekt.jakby ktoś juz połączył proszę o jakies informacje :).
To teraz już wiadomo, dlaczego powtarzasz przedmiot:
1. Powtarzasz dlatego, iż masz duuuże problemy z poprawnym pisaniem w ojczystym języku (ciekawe, piszesz z przeglądarki Mozilli, a tam jak byk, od razu podkreśla Ci błędy... no cóż).
2. Powtarzasz dlatego, ponieważ wyręczyłeś się kolegami na forum, a na egzaminie oblałeś rysunki, bo tego SAM NIE UMIAŁEŚ ZROBIĆ.

I jeśli w taki sposób będziemy pomagać przyszłym technikom/inżynierom, to Ci przyszli technicy/inżynierowie będą walić takie błędy w konstrukcjach, że głowa mała.
Dajcie im odnośniki do wszelkich pomocy naukowych, nie róbcie tego za nich!

Ja odsyłam Cię do książki Dobrzańskiego - "Rysunek techniczny maszynowy" - rozdział 5 i rozdział 10.
Tyle.

W

Autor tematu
kristavo92

Post napisał: kristavo92 » 29 gru 2012, 20:27

Witam .Może wydaję się ,że poprawiam z lenistwa i braku jakiejkolwiek wiedzy,jednak prawda wygląda zupełnie inaczej.Na studiach których jestem ćwiczenia projektowe są co dwa tygodnie.Dodam ,że na 2 roku jest trochę przedmiotów sporo ciężkich jak mechanika techniczna,wytrzymałość ,Obróbka skrawaniem >Na 1 roku było sporo czasu ,ale wiadomo nowy przedmiot to ciężko trochę,Na dodatek miałem z młodym świeżo po studiach mgr inż. ,który ogólnie projektu nie miał na swoim kierunku.Konsultowałem się jak każdy ,ale on ciągle coś inaczej widział (widać było nie rozumiał tych połączeń) i jak poprawiło się to ,jeszcze źle i tak aż do końca semestru.Ogólnie pod koniec się uwziął i tyle bo miałem według jego poprawek zrobione .Potem podparłem się tym z forum ,ale on nie zaliczył z powodu drobiazgów ramka i niby że to jednak źle są te rysunki.Teraz tez mam z młodym ,ale ten więcej się orientuje.Nie mam czasu chodzić w tym sem ciągle do Niego więc temu proszę o jakąś pomoc.Rok temu mało kto to rozumiał teraz podobnie.Czyli reasumując te połączenia są jednak ciężkie .Po drugie książka nic nie da bofo i tak w zeszłym roku nic nie wyjaśniła nikomu.Proszę tylko o jakieś przykładowe rozwiązania mogą być zbliżonych.Wstawię swoje rozwiązanie jeśli o to chodzi wiadomo :). Jeśli chodzi o inżynierów,to lepiej popatrz na system nauczania i jak mało jest ćwiczeń i jak są one traktowane obecnie ,a jak kiedyś ,a poza tym to na tym etapie jest się nikim raczej mając podstawy dopiero ,więc nie wymagaj za wiele .Poza tym,mam obecnie ciężki semestr a na Polibudzie się nie zalicza przynajmniej u mnie od tak jak to się wydaję ,ale po co te dywagacje.Inżynier w końcu to nie tylko studia ,ale praktyki szkolenia staże, ogólnie przede mną jeszcze sporo nauki ,więc zastanów się czy warto kogoś krytykować,bo nie każdy to geniusz (przedmioty techniczne,po liceum xD)jak może Ty ,bez urazy.Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki i zrozumienie :D. Pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 29 gru 2012, 20:44

W takim razie wystarczającym naprowadzeniem będzie to:
- ostatni kolegi rysunek jest podobny do pierwszego, z tym że musi kolega się przyjrzeć dokładnie widokowi zrobionemu przez kolegę dudis69 w jego I-szym przykładzie i nanieść odpowiednie kreskowania adekwatne do przykładu pierwszego.
To nic trudnego, zwłaszcza teraz, kiedy kolega ma już podane na tacy to, co powinno się zawierać w rysunku.

W

Awatar użytkownika

ochlaptus
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ochlaptus » 29 gru 2012, 22:34

kristavo92 pisze:Może wydaję się ,że poprawiam z lenistwa ...
Albo włączysz MYŚLENIE I PAMIĘĆ albo zmień szkołę na inny kierunek.
Teraz Ty się męczysz, jak uda Ci się zdobyć dyplom to inni się będą z Tobą męczyć.

Autor tematu
kristavo92

Post napisał: kristavo92 » 29 gru 2012, 22:52

Dzięki za info clubber84 :) Ochlaptus spokojnie wyluzuj ,najwidoczniej Ty nie masz problemów z rysunkiem pewno expert :)Nie oczekuję opinii na temat studentów ,ale pomocy ,więc nic nie wnosi i ogólnie jest bezpodstawna nie znamy się nic nie wiesz o przebiegu moich studiów.Temat założony został po to aby zaczerpnąć informacji opinii związanej z tematem połączenia gwintowego a nie o przyszłości studentów 2 roku w przyszłej pracy czy jakiś tam "widzi mi się" o ,więc pisz na temat.Po drugie trochę szacunku ,nie musisz od razu się wywyższać chełpić i obrażać za razem bo chyba nie potrzeba tutaj aktów nienawiści i szyderstwa .Wiem źle napisałem z pośpiechu haha.Pozdrawiam i apeluję o poważne traktowanie i wyrozumiałość .
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 00:59 przez kristavo92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ochlaptus
Posty w temacie: 2

Post napisał: ochlaptus » 29 gru 2012, 22:56

kristavo92 pisze:Nie oczekuję opinii .... Wątek założony ,aby zaczerpnąć opinii związanych z tematem.
Takie jest moje zdanie! :razz:

:?: Gdzie tutaj widzisz swoje, urojone, banialuki: :twisted:
kristavo92 pisze:... od razu się wywyższać chełpić i obrażać za razem bo chyba nie potrzeba tutaj aktów nienawiści i szyderstwa ...
chyba, że obsesyjnie używasz w dowolnym miejscu i czasie słów, których znaczenia nie rozumiesz :roll:
Załączniki
ale jaja jak arbuzy!.jpg
ale jaja jak arbuzy!.jpg (33.21 KiB) Przejrzano 1317 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”