samo stosowanie ofsetu bazy programowej zakłada istnienie zera maszynowegoMlKl pisze: Ja np przyjąłem,...w g54,...w g59.
Tokarka CNC do drewna.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
Ok. teraz już rozumiem.MlKl pisze:W kodzie po prostu wywołujesz odpowiedni układ odniesienia, i maszyna pracuje w nim aż do odwołania.
Ale logicznie idąc tropem kol. qqaz baza ma sens w przypadku np imaka szybko mocującego, który będę tu używał. Można sobie wprowadzić korekty dla kilku narzędzi i o ile nie ulegną przemieszczeniu w swoim uchwycie lub nie ulegną stępieniu to nawet po wyłączeniu maszyny można szybko skorzystać z bazy pobranej z krańcówek home.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Znaczy - znowu kłócimy się o semantykę...
Baza narzędzi zakłada, że mamy ich x, ale zawsze montujemy każde z nich tak samo. W codziennej pracy na tokarce trzeba by ich było mieć z tysiąc, żeby obskoczyć możliwosci, jakie daje zamontowanie kilku, ale za każdym razem pod nieco innym kątem, albo z innej strony wrzeciona.
Dlatego zamiast zakładać bazę narzędzi, i w niej definiować kazdy nóż na stałe, ofsetujemy każdy po założeniu w odpowiednim układzie odniesienia, i bez żalu resetujemy to, ofsetując następny nóż.
Baza narzędzi zakłada, że mamy ich x, ale zawsze montujemy każde z nich tak samo. W codziennej pracy na tokarce trzeba by ich było mieć z tysiąc, żeby obskoczyć możliwosci, jakie daje zamontowanie kilku, ale za każdym razem pod nieco innym kątem, albo z innej strony wrzeciona.
Dlatego zamiast zakładać bazę narzędzi, i w niej definiować kazdy nóż na stałe, ofsetujemy każdy po założeniu w odpowiednim układzie odniesienia, i bez żalu resetujemy to, ofsetując następny nóż.
-
- Posty w temacie: 15
nie bo z każdą zmianą wprowadzasz korektę tego narzędzia - tylko płytki mają mieć powtarzalność ale też korygujesz wg zużycia.MlKl pisze:ale zawsze montujemy każde z nich tak samo
Baza maszynowa i wspólny system korekt dla już zamocowanych narzędzi jest wygodny przy bazowaniu bazy programowej - po uruchomieniu maszyny, przy blokach programowych, obróbce wielokrotnej.
Każdy nożyk sobie to dobre gdy tylko jednym jakąś fazkę strugasz - zrób program wielonarzędziowy to natychmiast można się pogubić
Ale póki co to nie ma znaczenia - dopiero PRAKTYKA!
-
- Kontakt:
Zdaję sobie z tego sprawę, procedura, którą kamar nazywa kobyłą jest właśnie wielonarzędziowa, i zakłada współpracę z Multifixem, albo zmieniarką narzędzi i z narzędziami, opisanymi w bazie narzędzi.
Ale na razie Multifixa, ani zmieniarki nie mam, a do pracy z kilkoma imakami łatwiej mi zofsetować je, niż opisywać w bazie narzędzi.
Ale na razie Multifixa, ani zmieniarki nie mam, a do pracy z kilkoma imakami łatwiej mi zofsetować je, niż opisywać w bazie narzędzi.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
Pytam bo dla mnie to dość istotne z prostej przyczyny. Maszyna mi jest potrzebna do wytwarzania kilku seryjnych półproduktów. Na 99% nie będę miał tutaj roboty jednostkowej. Tylko stałe serie po kilkadziesiąt. Dlatego tak ważny jest dla mnie jakikolwiek system magazynu narzędzi.
O ile problem osi C praktycznie tutaj nie występuję, gdyż w tym momencie po przełączeniu wrzeciona na taką pracę tokarka z napędzanym narzędziem na suporcie imakowym tak naprawdę zamieni się w frezarkę...
O ile problem osi C praktycznie tutaj nie występuję, gdyż w tym momencie po przełączeniu wrzeciona na taką pracę tokarka z napędzanym narzędziem na suporcie imakowym tak naprawdę zamieni się w frezarkę...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
Dla wyjaśnienia nie piszę o bazie narzędziowej tak jak frezarka - 100 szt z przypisanymi korekcjami.
W tokarce narzędzia mają korekcję dopiero po zamontowaniu w imakach, I dopiero te korekcje odniesione są do wspólnej bazy którą można ofsetem przesuwać po maszynie.
To matematycznie prawie to samo - wywołanie G54 czy G 58 zamiast korekcji X,Z danego noża.
Ale przesuń bazę programowo - pozostaje G9.... coś tam o którym łatwo zapomnieć a że wprowadzone to nie widać. I bum.
W tokarce narzędzia mają korekcję dopiero po zamontowaniu w imakach, I dopiero te korekcje odniesione są do wspólnej bazy którą można ofsetem przesuwać po maszynie.
To matematycznie prawie to samo - wywołanie G54 czy G 58 zamiast korekcji X,Z danego noża.
Ale przesuń bazę programowo - pozostaje G9.... coś tam o którym łatwo zapomnieć a że wprowadzone to nie widać. I bum.
-
- Kontakt:
Na serię najwygodniej jest albo tak to zaprojektować, żeby wszystko robiły narzędzia już umieszczone na suporcie, zofsetowane w różnych układach odniesienia, albo postawić automatyczną zmieniarkę narzędzi. Wtedy obsługa ogranicza się do wkładania w uchwyt czy kły kolejnego detalu do obrobienia. Multifix wymaga stałej opieki operatora.
-
Tak dla uzupełnienia teori
Jakie wartości wpisujesz w kolejne ofsety G54,55,....
Włączamy tokarkę i jest zbazowana bo pamieta poprzednie ustawienie?
Czy wykonasz próbne toczenie w celu sprawdzenia współrzędnych?
A jeżeli bedzie źle to sprawdzisz pozostałe noże po kolei?
Wg mnie w tokarce podstawową sprawą jest precysyjna baza maszynowa, łapana sprzętowo - jedziemy na indeks i wiadomo gdzie stoimy. I to jest baza maszynowa. Od niej reszta ofsetów.
To tak teoretycznie do praktycznego wyjaśnienia ze jest to złe postępowanie
[ Dodano: 2012-12-26, 23:44 ]
I nie są to jakieś budowlane krańcówki tylko elementy pozwalajace stanąć z dokładnością nie gorszą jak 5um - bo chcesz toczyć do setki?
Jakie wartości wpisujesz w kolejne ofsety G54,55,....
Włączamy tokarkę i jest zbazowana bo pamieta poprzednie ustawienie?
Czy wykonasz próbne toczenie w celu sprawdzenia współrzędnych?
A jeżeli bedzie źle to sprawdzisz pozostałe noże po kolei?
Wg mnie w tokarce podstawową sprawą jest precysyjna baza maszynowa, łapana sprzętowo - jedziemy na indeks i wiadomo gdzie stoimy. I to jest baza maszynowa. Od niej reszta ofsetów.
To tak teoretycznie do praktycznego wyjaśnienia ze jest to złe postępowanie
[ Dodano: 2012-12-26, 23:44 ]
I nie są to jakieś budowlane krańcówki tylko elementy pozwalajace stanąć z dokładnością nie gorszą jak 5um - bo chcesz toczyć do setki?