To czasem jednak dobrze jest coś żle widzieć...MlKl pisze:Źle widziszOn jest przykręcany szpilkami przez podstawę
Tokarka CNC do drewna.
-
gaspar
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
Wrzeciennik będzie przykręcony do prostopadłej dwustronnie już zabielonej blachy stalowej #20mm z wyfrezowanym w środku prostokątnym otworem i ten zestaw do bazy również wykonanej z blachy stalowej #20mm. Baza oczywiście jest przyspawana do konstrukcji i będzie wyprowadzona na wytaczarce.
[ Dodano: 2012-12-19, 22:32 ]
. To będzie sprzęt produkcyjny nastawiony na serie, a nie na jednostkowe prace. W związku z tym narzędzia często nie będę zmieniał więc dostęp mi nie przeszkadza, zresztą znajdzie się tam około 3 narzędzi (z kresem włącznie).
[ Dodano: 2012-12-19, 22:32 ]
No właśnie to jest główny powód - latające wióry, których będzie od ch*aIMPULS3 pisze: I po co toczyć na lewych obrotach, może wióry nie sypią w oczy, ale mocowanie narzędzi strasznie daleko...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
gaspar

- Kontakt:
Suport XZ już częściowo zaprojektowany. Ten brązowy element będzie wykonany ze stali. Reszta aluminium. Do stołu t-rowkowego o wymiarze rowka 10 będą przykręcane uchwyty na narzędzia do obróbki. Zakres pracy w osi X wynosi 450mm i pozwoli mi montować przynajmniej trzy narzędzia.
Rozstaw prowadnic jest następujący: w osi Z - 250mm, w osi X 132mm.
Silnik napędzający w osi X - 2,8Nm. Śruba kulowa 16x5. Bez przełożenia.

Rozstaw prowadnic jest następujący: w osi Z - 250mm, w osi X 132mm.
Silnik napędzający w osi X - 2,8Nm. Śruba kulowa 16x5. Bez przełożenia.

-
gaspar

- Kontakt:
Potrzebuję pewnej porady.
Nie toczyłem nigdy na tokarce cnc, wiec nie za bardzo wiem czy dobrze umiejscowiłem krańcówkę home w osi X.
Założyłem toczenie na lewych obrotach, by wióry leciały na "zsyp" w związku z tym krańcówkę umiejscowiłem tak jak na obrazku poniżej. Bazowanie home następuje w kierunku -X. By po bazowaniu można było odjechać na +X. No i tutaj mam problem logiczny, nie wiem jak wygląda zero materiału w tokarce. Załóżmy że w szczekach mam zamocowany wałek fi 100mm o długości 120mm. W tym przykładzie nie używamy konika.
Chcę ustawić zero materiału, czyli dojeżdżam osią do czoła walca i ustawiam zero w osi Z.
Dojeżdżam do jego boku i ustawiam zero w osi X.
No i teraz dla mnie jest zagadka, jak chcę toczyć np stożek zwężający się w kierunku osi wrzeciona to tokarka będzie operowała w Z+ i X+?
Dodatkowe pytanie. Gdzie w tokarkach montuje się krańcówkę HOME osi Z. Jak najbliżej wrzeciona czy jak najbliżej końca zakresu osi Z w stronę konika?

Nie toczyłem nigdy na tokarce cnc, wiec nie za bardzo wiem czy dobrze umiejscowiłem krańcówkę home w osi X.
Założyłem toczenie na lewych obrotach, by wióry leciały na "zsyp" w związku z tym krańcówkę umiejscowiłem tak jak na obrazku poniżej. Bazowanie home następuje w kierunku -X. By po bazowaniu można było odjechać na +X. No i tutaj mam problem logiczny, nie wiem jak wygląda zero materiału w tokarce. Załóżmy że w szczekach mam zamocowany wałek fi 100mm o długości 120mm. W tym przykładzie nie używamy konika.
Chcę ustawić zero materiału, czyli dojeżdżam osią do czoła walca i ustawiam zero w osi Z.
Dojeżdżam do jego boku i ustawiam zero w osi X.
No i teraz dla mnie jest zagadka, jak chcę toczyć np stożek zwężający się w kierunku osi wrzeciona to tokarka będzie operowała w Z+ i X+?
Dodatkowe pytanie. Gdzie w tokarkach montuje się krańcówkę HOME osi Z. Jak najbliżej wrzeciona czy jak najbliżej końca zakresu osi Z w stronę konika?

-
MlKl
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Tradycyjnie zero osi X jest na osi materiału, zero osi Z na końcówce materiału, i w osi Z operuje się wartościami minusowymi. Ale niektórzy zalecają ustawinie zera osi Z na końcówkach szczęk uchwytu. Nie ma to większego znaczenia dla samego działania maszyny.
Bazowanie robi się na najdalszych wybiegach maszyny - czyli najdalej od uchwytu i osi materiału.
Bazowanie robi się na najdalszych wybiegach maszyny - czyli najdalej od uchwytu i osi materiału.
-
gaspar

- Kontakt:
Dzięki Panowie. Czyli sprawa jasna. Zastanawiałem się by na osi wrzeciona robić bazowanie, ale zgubiło mnie tutaj myślenie frezarkowe
Czyli sprawa jasna, krańcówka zostaje jak jest. A zero w takim razie można ustawić na stałe dla maszyny. Baza do krańcówki i zjazd automatyczny do zera osi wrzeciona z konfiguracji programu.
Myślałem, że masz na myśli tylko limity... Ja limitów też nigdy nie używałem i nie będę używał. Bez home ciężko się obejść, przydają się podczas zaniku prądu/kolizji/złamanego narzędzia...kamar pisze: Co do krańcówek to moje zdanie znasz.
To też można by permanentnie wbić w program na podstawie krańcówki home osi Z. Czyli ta krańcowka poleci jak najdalej od wrzeciona...MlKl pisze:Ale niektórzy zalecają ustawinie zera osi Z na końcówkach szczęk uchwytu