wg mnie skrecanie ma sens
ale tylko wtedy gdy po skreceniu i ustawieniu,odpowiednie elementy beda pozycjonowane (kołkowane)
Jak to zrobic...?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
kołkowanie - bazowanie, odebranie stopni swobody.
Śruba zapewni sztywnośc osiowo, promieniowo przy drganiach połączenie może sie zmieniac w jakimś zakresie niedokładnosci otworu w materiale dociskanym do łba śruby, dlatego stosuje się kołki ustalające, temat był już gdzieś opisany ...
co do bazowania walków na podporach pryzmowych - miałem nawiercony wałek z nagwintowanymi otworkami - i rozstaw dwóch otworów musiał pasowac do otworów w podporze - nawiercałem podpory i przykręcałem je wstępnie do wałka, potem całośc - wałek z podporami kładłem na elemencie bazowym, punkt pod pierwszy kołek - potem kołek, po drugiej stronie gwint, wstepne przykręcenie na koncach i ustawienie całosci, na koncu punkt i kołek, potem ścisnięcie całości - i punktowanie pod śruby.
mam to chyba na fotce.
Śruba zapewni sztywnośc osiowo, promieniowo przy drganiach połączenie może sie zmieniac w jakimś zakresie niedokładnosci otworu w materiale dociskanym do łba śruby, dlatego stosuje się kołki ustalające, temat był już gdzieś opisany ...
co do bazowania walków na podporach pryzmowych - miałem nawiercony wałek z nagwintowanymi otworkami - i rozstaw dwóch otworów musiał pasowac do otworów w podporze - nawiercałem podpory i przykręcałem je wstępnie do wałka, potem całośc - wałek z podporami kładłem na elemencie bazowym, punkt pod pierwszy kołek - potem kołek, po drugiej stronie gwint, wstepne przykręcenie na koncach i ustawienie całosci, na koncu punkt i kołek, potem ścisnięcie całości - i punktowanie pod śruby.
mam to chyba na fotce.
- Załączniki
-
- podpory.JPG (32.77 KiB) Przejrzano 1455 razy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
no tak było było dość obszernie opisane w moim wątku :bartuss1 pisze:dlatego stosuje się kołki ustalające, temat był już gdzieś opisany ...
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1651
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...