NGCGUI - toczenie, mocno rozbudowana procedura
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 143
- Kontakt:
Takie rzeczy zawsze piszę poważnie. Za 2 tysiące netto od ręki sprzedam kompa, który mi moją tokarkę dziś napędza, ino musiałbym dorobić szybkozłączki do przewodów i opisać gniazda.
W środku są dwa sterowniki M545, zasilacz impulsowy 50V, płyta główna SSK-MB2. Procesor to jakiś Athlon koło gigahertza, pamięć 2 GB, dysk twardy 30 GB. Jitter nie jakiś rewelacyjny, ale do tokarki spokojnie się nadaje.
Poskładanie czegoś poważniejszego zajmie tydzień, cena wyjdzie wyższa - ale to już do indywidualnych uzgodnień.
Na pokładzie dwie wersje LinuxCNC - 2.05 produkcyjna, i 2.06 pre w wersji z rozbudowanym NGCGUI pod procedurę z tego wątku.
W środku są dwa sterowniki M545, zasilacz impulsowy 50V, płyta główna SSK-MB2. Procesor to jakiś Athlon koło gigahertza, pamięć 2 GB, dysk twardy 30 GB. Jitter nie jakiś rewelacyjny, ale do tokarki spokojnie się nadaje.
Poskładanie czegoś poważniejszego zajmie tydzień, cena wyjdzie wyższa - ale to już do indywidualnych uzgodnień.
Na pokładzie dwie wersje LinuxCNC - 2.05 produkcyjna, i 2.06 pre w wersji z rozbudowanym NGCGUI pod procedurę z tego wątku.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 10:57 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 24
tuxcnc
A wiesz że są tacy ludzie i oni właśnie biorą gotowe rozwiązanie jakim jest csmio bo jak słyszą linux to im się skora jeży.
Ty , miki i kamar jesteście fachowcami w świecie linuxa ale wyobraź sobie że są tacy ludzie którzy mają a też chcą mieć przerobioną np maszynę która łącznie waży 3 tony , więc tak osoba szuka prostego rozwiązania lecz nie tańszego, ale nie znaczy że gorszego niż linux
Dlatego że :
- mam taki sterownik zamontowany w małej tokarce i bawię się nim do bulu
- montowałem gotową płytę z wszystkim elementami do szafy sterowniczej < na płycie stalowej osadzone wszystkie elementy> i podpinałem sygnały , montowałem panel przedni
- potem musiałem serwisować te maszyny
Dlatego że chciałem się dowiedzieć coś o csmio a nie musiałem.
Miki
Zapomniałem dodać do listy Windowsa komputer i macha które był zawarte w 21tysi
Mastercam był kupiony tak jak pisałem aby wszystkie elementy które produkowaliśmy a było ich po roku około 130 były udokumentowane w postaci plików projektów i było można w 5 minut wprowadzić szybkie i czasem poważne zmiany. Czasami przychodziły detale które musiał być wzajemnie spasowane już na poziomie projektu i nie było możliwości pomyłki.
Co ty wygadujesz że zejdziesz z połowy 21 tysi. Bzdura miki zejdziesz najwyżej 3tysiące zł. Policz sobie to wszystko miki bo reszta to sprzęt. Ale 3 tysiące dołożysz w postaci twojego czasu przy odpalaniu tego wszystkiego.
To nie oznacza że z amatora wyrośnie profesjonalista i do tego namawiam , bo później o pracę łatwiej. Sam z resztą pokonałem tą drogę cisnąc aby się nauczyć oprogramowania cad cam dla tokarek frezarek.
Tak samo wy panowie już nie zasługujecie na miano amator , jesteście już profesjonalistami w tym co robicie i może któryś z was założy sobie firmę , czego życzę wam
Ale ja o tym piszę od początku , biedakowi nie wciśniesz nic na chama , ja proponuje to co się według mnie sprawdziło a ty proponujesz co według ciebie się sprawdziło . Tylko ja nie traktuje macha + csmio jako jedyne rozwiązanie słuszne a ty odnoszę takie wrażenie że linuxa tak i właśnie o ten fakty tyle postów z mojej strony, każda osoba która tu trafia ma prawo wiedzieć o tym że istnieje linuxcnc i mach. Wiec ty proponuj lunuxacnc a jak macha + csmio a osoba zainteresowana sama wybierze na np podstawie ceny i ja tu do ciebie nie będę miał pretensji bo i o co.
Widzę że zrozumiałeś o co mi chodziło przez cały czas , niema sensu abym więcej zaśmiecał ten temat
Z okazji świąt i nowego roku życzę wam zdrowia , szczęścia i sukcesów zawodowych.
Kod: Zaznacz cały
Jak ktoś ma dwie lewe ręce i pusty łeb, to faktycznie gotowe rozwiązanie jest najlepszą opcją.
Ty , miki i kamar jesteście fachowcami w świecie linuxa ale wyobraź sobie że są tacy ludzie którzy mają
dwie lewe ręce i pusty łeb
A skąd do cholery Ty możesz o tym wiedzieć ???
Dlatego że :
- mam taki sterownik zamontowany w małej tokarce i bawię się nim do bulu
- montowałem gotową płytę z wszystkim elementami do szafy sterowniczej < na płycie stalowej osadzone wszystkie elementy> i podpinałem sygnały , montowałem panel przedni
- potem musiałem serwisować te maszyny
Dlatego że chciałem się dowiedzieć coś o csmio a nie musiałem.
Miki
tuxcnc - dziabiemu3 pominęły się w wyliczeniu tak nieistotne szczegóły, jak cena M$ Window$, cena Macha z kreatorkami,
Mastercam był kupiony tak jak pisałem aby wszystkie elementy które produkowaliśmy a było ich po roku około 130 były udokumentowane w postaci plików projektów i było można w 5 minut wprowadzić szybkie i czasem poważne zmiany. Czasami przychodziły detale które musiał być wzajemnie spasowane już na poziomie projektu i nie było możliwości pomyłki.
Niemniej - przy założeniu, że dokładnie taką samą maszynę przerabiamy, używając do tego celu LinuxCNC, osiągamy dokładnie ten sam efekt końcowy, ale od ceny końcowej możemy odjąć prawie połowę kwoty, bo oprogramowanie mamy za darmo. A sprowadzane z zagranicy komponenty elektroniczne są też tańsze niż oferowane przez CSlab.
To forum jest dla amatorów
Tak samo wy panowie już nie zasługujecie na miano amator , jesteście już profesjonalistami w tym co robicie i może któryś z was założy sobie firmę , czego życzę wam
Do wyboru mamy tylko LinuxCNC. Dlatego każdemu, kto pyta, jak tanio i dobrze zceencować swoją maszynkę zawsze i wszędzie podpowiem to oprogramowanie. Nie mam zamiaru z tobą konkurować na polu "drogo i dobrze". Jak kogoś stać na wydawanie dużej kasy, niech se wybiera co chce. Wtrącam się tylko wtedy, gdy na siłę próbujesz wciskać biedakowi swoje rozwiązanie jako jedynie słuszne.
Widzę że zrozumiałeś o co mi chodziło przez cały czas , niema sensu abym więcej zaśmiecał ten temat

Z okazji świąt i nowego roku życzę wam zdrowia , szczęścia i sukcesów zawodowych.

Mach3 + CSMIO =

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 143
- Kontakt:
dziabi3 - ja mam firmę od prawie 30 lat, kamar też pewnie coś koło tego. Kamar też sobie zapisuje wykonywane detale - wystarczy kliknąć jedną ikonkę i wpisać nazwę wykonywanego akurat detalu. Z listy, którą kiedyś wrzucał, wygląda, że 130 to on w miesiącu zapisuje, a nie przez rok. I w sumie nie dziwne, bo on robi na kilkunastu rozmaitych maszynach, a nie na jednej.
LinuxCNC nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Jest jedynie rozwiązaniem dobrym i tanim.
LinuxCNC nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Jest jedynie rozwiązaniem dobrym i tanim.