NGCGUI - toczenie, mocno rozbudowana procedura

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: dziabi3 » 19 gru 2012, 20:55

kamar

Kod: Zaznacz cały

wiem wiem że to twarde lecz gdybyś zachował stałą prędkość obwodową to by wiór na pewno się nie zrobił czerwony , lecz zbyt nisko też nie można schodzić z obrotami bo wiór nie spłynie po płytce i jej krawędź znajdzie się w sypie na wióry.

toczyłem w taki sposób jak ty i wiem że nie jednokrotnie tocząc najlepszą płytką <spiekiem> i najlepszą powłoką nawet podwójna <np lamina crypto> nie da się inaczej niż tak jak ty to zrobiłeś

więc ten cytat nie był całkowicie mieczem wykierowanym w ciebie lecz przykładem obrazującym dla mikiego    co się dzieje gdy się nie zmniejszy obrotów ale zaznaczam że w hartowanym to inna bajka niż w miękkim bo w miękkim ciągnie wiór się jak flaki więc nie bierz do siebie tego.
tuxcnc

Zachowujesz się jak szalikowiec, nie potrafisz ścierpieć tego, że ktoś kibicuje innej drużynie. 
Nie namawiam Cię do niczego, nie zabraniam Ci niczego, chcesz to sobie używaj czego chcesz. 
Natomiast Ty nie pozwalasz mi nawet mieć własnego zdania. 

Ja bym chętnie usłyszał jakiś merytoryczny argument potwierdzający wyższość Macha w czymkolwiek. 
Tylko nie tradycyjny, że Windows jest lepszy bo programy napisane pod Windows działaja pod Windows. 
oczywiście możesz mieć swoje zdanie ale mógłbyś je wyrażać bardziej elegancko , nie musisz w karz dym swoim poście odnośnie macha nieść transparent nienawiści z napisem

"nie chcę tego gówna za dopłatą"
A odnośnie argumentów to podam ci jeden ale taki który jak według mnie wali linuxacnc do stup macha

Prostota obsługi a dlaczego ?

Jest wiele osób którzy nie znają systemu linux ani w ząb a ty byś im kazał walić wsio w plikach konfiguracyjnych , taki facet jest zadowolony że odpala macha wrzuca g cod i wciska start i maszyna zarabia kasiorę. Za zarobioną kasiorę jedzie na wakacje a co ty w tym momencie robisz ????????

Miki

Jak zawszę piszesz z sensem , podpowiem ci że warto mieć możliwość sterowania obrotami wrzeciona , a problem jak sam za uwarzyłeś z brakiem zmiennych obrotów jest i objawia się on nie łamaniem wióra na płytce, zainteresuj się też zagadnieniem posuwu w mm/obr to następna spraw która jest ciekawym zagadnieniem zwłaszcza przy toczeniu fal Dunaju

tu masz filmik obrazujące stałą prędkość skrawania i posuw w mm/obr

czyli obroty wzrastają im mniejsza średnica a co za tym idzie także posuw wzrasta

Odnośnie tego że nie możesz znaleźć na forum o toczeniu w machu bo wsio jest w pdf na stronie art softu , są pdf do pisania scryptów , materiały do pisania plaginów

Na temat wyższości czy niższości macha czy linuxacnc nie chce mi się gadać bo po co , każdy lubi to co ma i niech tak zostanie lecz proszę nie wyrażać opinii bez podstawnie

Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: IMPULS3 » 19 gru 2012, 21:30

dziabi3 pisze:A odnośnie argumentów to podam ci jeden ale taki który jak według mnie wali linuxacnc do stup macha

Prostota obsługi a dlaczego ?

Jest wiele osób którzy nie znają systemu linux ani w ząb a ty byś im kazał walić wsio w plikach konfiguracyjnych , taki facet jest zadowolony że odpala macha wrzuca g cod i wciska start i maszyna zarabia kasiorę. Za zarobioną kasiorę jedzie na wakacje a co ty w tym momencie robisz ????????
No to kolega się nie za bardzo wysilił. :smile: Jak kolega sledzi moje poczynania na tym forum to powinien zwrócic uwagę na to ze ja jestem laik programowo-komputerowy i fakt ze pierwszy linux to od Kamara, ale jako laik mogę powiedziec że nie jest większym problemem skonfigurowanie linuxa pod frezarkę aby cos rzeżbić bo odnosnie tokarki to jeszcze tylko mam niejasność co do gwintów, ale to kwestia czasu.
Linux w obecnej wersji nie jest trudniejszy od obslugi tel.komórkowego, inna sprawa ze koledzy tutaj dłubią w środku tego programu coś tam zmieniając i dopisując ale to najprościej mówiąc IDZIE KU LEPSZEMU. :smile:

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 143
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 19 gru 2012, 21:42

tuxcnc na wakacje zabiera jeszcze żonę, teściową i psa - stać go, bo nie płacił za zbędne oprogramowanie :)

Nie przesadzaj z tą zawiłością Linuxa - instaluje się i używa równie łatwo jak shit. Podobnie z LinuxCNC - jego zaletą jest właśnie prostota, i do minimum ograniczony interfejs użytkownika. Mach wygląda jak tania elektronika ze wschodu - rażące w oczy kolorki, mnóstwo zbytecznych bajerków na ekranie.

Przeciętny użytkownik Windows jest w stanie zainstalować Linuxa i nauczyć się podstaw obsługi LinuxCNC na podstawie tego, co na tym forum napisałem w jeden dzień. To naprawdę nie rzucający na kolana wysiłek umysłowy.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 gru 2012, 18:52

Miki jakbym miał cały dzień przeznaczyć na instalacje linuxa i konfiguracje go to strzeliłbym sobie w głowę , ja w tym czasie to takie maszynki proste jak wasze obskoczę w pełni z 4 razem z ich testem na machu

Z resztą po co ja się z wami tu targam skoro i tak więcej maszyn lata na machu niż na linuxiecnc a że z wami do kompromisu nie idzie dojść tylko cały czas linux cacy super wo gule a mach to "shit" to nie mój problem , ja bym linuxacnc za dopłatą nie wziął nawet 2 tysi

a na csmio lata pewnie już na całym świecie liczba 3 cyfrowa maszyn

"róbta co chceta" w swoich garażach ja wam się tłumaczyć nie muszę z macha bo dla mnie reszta to "shit"

W pewnym sensie was rozumiem dlaczego obstajecie przy swoim bo po co coś lepszego do garażowych maszyn niż linuxcnc co innego do dużej maszyny tam to tylko widzę mach i csmio

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: 251mz » 20 gru 2012, 19:12

Głupia jest ta dyskusja...
Jeden mówi ,że lepsza kawa a drugi herbata....
Jeden lubi linuxa i tyle a drugi taki jak ja lubi windowsa .
Jednego jak i drugiego ciężko przekonać do innej opcji.
I nie ma co dyskutować nad wyższością...

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 gru 2012, 19:28

251mz

Masz racje kolego ja cały czas pisałem w takim tonie że jedne soft jest alternatywą dla drugiego, jeden jest lepszy w tym czy tamtym a drugi znowu w czym innym ale po tej całej przeciągance w tym temacie stwierdziłem że nie warto być grzecznym i neutralnym

i chyba zacznę jechać oficjalnie po linuxcnc tak samo jak nie którzy jadą po machu z drugiej strony nie warto się zniżać do czyjegoś poziomu < przepraszam jeśli uraziłem kogoś ale odnoszę się do sytuacji a nie konkretnych osób>

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 gru 2012, 20:11

dziabi3 pisze: i chyba zacznę jechać oficjalnie po linuxcnc
Nie ubliżając nikomu, jeżdzij sobie do woli :) skutek będzie taki sam jak z wychwalania macha :)
Garażowe roboty linuxemCNC na forum widać, wielkich hal z machem jakoś nie.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 20:20 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 gru 2012, 20:19

W to nie wątpię bo tak tylko potrafią garażowcy co za swoim podwórkiem świata nie widzieli bo myślą że za końcem wioski ziemia się kończy i tam ludzie spadają w nicość

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 gru 2012, 20:22

Kolego, zieloniutki jesteś w tych sprawach jak szczypiorek na wiosnę i może daj se juz spokój.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 gru 2012, 20:25

kamar pisze:Garażowe roboty linuxemCNC na forum widać, wielkich hal z machem jakoś nie.
Bo jak to MIKI określa "shit" trzeba wychwalać a macha nie bo ludzie na nim pracują

Z resztą co ty pokazujesz na tym forum 1 kulkę i zaraz tokarka cnc , profesjonalizm pierwsza klasa normalnie tylko zaklaskać :lol:

[ Dodano: 2012-12-20, 20:27 ]
kamar

W sprawach toczenia nie przeskoczysz mnie choćbyś skakał sobie ile chcesz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”