Kod: Zaznacz cały
wiem wiem że to twarde lecz gdybyś zachował stałą prędkość obwodową to by wiór na pewno się nie zrobił czerwony , lecz zbyt nisko też nie można schodzić z obrotami bo wiór nie spłynie po płytce i jej krawędź znajdzie się w sypie na wióry.
toczyłem w taki sposób jak ty i wiem że nie jednokrotnie tocząc najlepszą płytką <spiekiem> i najlepszą powłoką nawet podwójna <np lamina crypto> nie da się inaczej niż tak jak ty to zrobiłeś
więc ten cytat nie był całkowicie mieczem wykierowanym w ciebie lecz przykładem obrazującym dla mikiego co się dzieje gdy się nie zmniejszy obrotów ale zaznaczam że w hartowanym to inna bajka niż w miękkim bo w miękkim ciągnie wiór się jak flaki więc nie bierz do siebie tego.
Zachowujesz się jak szalikowiec, nie potrafisz ścierpieć tego, że ktoś kibicuje innej drużynie.
Nie namawiam Cię do niczego, nie zabraniam Ci niczego, chcesz to sobie używaj czego chcesz.
Natomiast Ty nie pozwalasz mi nawet mieć własnego zdania.
Ja bym chętnie usłyszał jakiś merytoryczny argument potwierdzający wyższość Macha w czymkolwiek.
Tylko nie tradycyjny, że Windows jest lepszy bo programy napisane pod Windows działaja pod Windows.
"nie chcę tego gówna za dopłatą"
Prostota obsługi a dlaczego ?
Jest wiele osób którzy nie znają systemu linux ani w ząb a ty byś im kazał walić wsio w plikach konfiguracyjnych , taki facet jest zadowolony że odpala macha wrzuca g cod i wciska start i maszyna zarabia kasiorę. Za zarobioną kasiorę jedzie na wakacje a co ty w tym momencie robisz ????????
Miki
Jak zawszę piszesz z sensem , podpowiem ci że warto mieć możliwość sterowania obrotami wrzeciona , a problem jak sam za uwarzyłeś z brakiem zmiennych obrotów jest i objawia się on nie łamaniem wióra na płytce, zainteresuj się też zagadnieniem posuwu w mm/obr to następna spraw która jest ciekawym zagadnieniem zwłaszcza przy toczeniu fal Dunaju
tu masz filmik obrazujące stałą prędkość skrawania i posuw w mm/obr
czyli obroty wzrastają im mniejsza średnica a co za tym idzie także posuw wzrasta
Odnośnie tego że nie możesz znaleźć na forum o toczeniu w machu bo wsio jest w pdf na stronie art softu , są pdf do pisania scryptów , materiały do pisania plaginów
Na temat wyższości czy niższości macha czy linuxacnc nie chce mi się gadać bo po co , każdy lubi to co ma i niech tak zostanie lecz proszę nie wyrażać opinii bez podstawnie