frezarka z allegro

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

LukasPietruszka
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: LukasPietruszka » 15 gru 2006, 11:38

witam!

Po pierwsze chyle czoła wszystkim forumowiczom jako ze to mój pierwszy post.
Trafiłem tutaj przez przypadek i baaaardzo sie ciesze! Nie wiedziałem że istnieje takie forum...
Tyle tu wszystkiego :) coś niesamowitego!

ale do rzeczy:
dzieki temu topicowi i opiniach tu zawartych wyleczyłem sie w przeciągu kilku minut z frezarki z allegro (rolstal za 1600zł) a wyobraźcie sobie że zbierałem na nia juz kilka miesięcy. (prawie pół roku)
heheh nieswiadomoosć to błogostan..... Teraz mnie zżera zgryzota a sprzetu dalej nie bede miał....
Mam wiertarke za 200zł (która jest niezwykle podobna -zreszta chinczyk)i jezeli ta frezarka ma takie same luzy to ja dziękuje...

Poczytałem także o budowie własnej frezarki- czapki z głów to co tutaj zobaczyłem przerasta moje wyobrażenie.

Tak wiec moje pytanie jest takie:

mając do dyspozycji tę wiertarke za 200zł da sie zrobić frezarke tak? Wystarczy stabilna obudowa i naprawa luzu...??

Mam także dobra frezarkę ręczna Bosha (pow 1100) taką:
http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... rrency=PLN

czy lepiej wykorzystac ją i z niej zrobic frezarke ze stolikiem krzyżowym..?
Dodam że pracuje w drewnie (dorabiam osady do broni palnej i wiatrówek) chodzi o frezowanie wzdłużne pod elementy mechanizmów broni.
generalnie w drewnie miękkim (orzech itp)
obawaim sie jednak że bosh nie bedzie na tyle silny i szybko ją zamęcze. (te frezy są bardzo głębokie nawet do 4,5 cm.

przperaszam za moje laickie podejście jestem zielony w maszynerii za to mam spory zmysł
rzeźbiarski. Na początku opierałem sie głownie na pracy ręcznej (dłuto itd)
jedank siła rzeczy- wiecej zamówien sporo pracy i co sie z tym wiąrze-wykorzystanie maszyn.
Także poprostu jestem zmuszony uzupełnić swoją wiedze także w tej dziedzinie.

pozdrawiam serdecznie

"lepszy jeden dzwięk drobny ale miodny"

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 15 gru 2006, 11:50

LukasPietruszka pisze:Na początku opierałem sie głownie na pracy ręcznej (dłuto itd)
jedank siła rzeczy- wiecej zamówien sporo pracy i co sie z tym wiąrze-wykorzystanie maszyn.
Także poprostu jestem zmuszony uzupełnić swoją wiedze także w tej dziedzinie.
skoro przynosi to jakiekolwiek zyski warto pomyśleć o czymś lepszym i stabilniejszym bo z wiertarki za 200 zł cudów nie zrobisz a czytając forum na pewno nabędziesz więcej wiedzy...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

nowy
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: nowy » 19 gru 2006, 13:39

Witam. Ciekawy temat. Też chcę kupić jakieś cudo do frezowania drobnych elementów i doiercenia otworów w aluminium d = 20 [mm] maksymalnie. Zastanawiałem się nad tą wiertarko - frezarką http://www.allegro.pl/item150676190_fre ... _nowa.html
Nie kosztuje co prawda 3200 ale połowęz tego co itak dla mnienie jest mało. Zniechęca mniemoc silnika, 550 [W] przy 320 [obr/min] To niedużo więcej w porównaniu c Celnmą na stojacku którą posiadam :) Teraz planuję kupić to:
http://www.allegro.pl/item151641005_duz ... nowa_.html
Nie spodziewam się za wiele po tym luzy może mieć i pewnie będzie miała. Jakby co to zmienię łożyska. Sprzęt ma mocny silnik 1,4 [kW] co przy 270 [obr/min] wypada znacznie lepiej od poprzednigo cuda i myślę że da sie tym wiercić otwory 20 [mm] w aluminium. Cena tego cuda z transportem 500 zl. Żeby szlo jeszcze frezować (dokładnie mam nadzieję) To dokupiłbym sobie jeszcze to:
http://www.allegro.pl/item150195136_pro ... nowy_.html
Cena tego razem z przesyłką 300 zł. Więc mam zestaw:
mocna, mało dokładna wiertarka ze stołem obrotowym + dokładny stół krzyżowy.
Za 800 zł więc za połowę ceny ZX 7016. Myślałem jeszcze o WS 15 alenowa teżnie kosztuje tanio a używane to różnie bywa.
Co myślicie o tym co tu napisałem.
Bartuss napisz jeszcze coś o tej twojej frezarce no bo mi się wydaje że nie jest najgorsza ale raczej nie warta swej ceny i że 25 [mm] to ona nie powierci w stali.
(to nie jest złośliwa przycinka tylko pytanie jakby ktoś się zastanawia). Piszcie jeszcze w tym temacie, są jeszcze inne cuda na allegro SOMATEC, NUTOOL kto cośtakiego posiada?
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 19 gru 2006, 14:17

nie jest taka tragiczna, luzy na srubach pociagowych na stole na poziomie 0,4, ale jak sie zablokuje stół to można wiercic w stali, wierciłem 25 mm w stali 40, da sie.
frezowanie bardziej przy obróbce płaszczyzn ze względu na luzy na śrubach - chyba żeby je wymienić, o reszcie już pisałem gdzies wyzej.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

filip_gd
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: filip_gd » 26 gru 2006, 02:17

Mam frezarkę proxona - stół chyba ten sam
Ogólnie to nadaje się ten cały szprzęt do frezowania alu góra 3mm
Naprawdę nie polecam jeśli chcesz frezować coć w stylu alu 10 to zapomnij.
W sumie głównie chodzi o wrzeciono które nie daje rady i psuje całość ale stół mimo iż luzów chyba nie ma do większych prac się nie nadaje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”