- Na 99% sie zatnie.Przecież mozna produkowac jednobiegowe,gdzies mi poniewiera sie taka śrubka.Zalety - np gaspar, nie musiałby sie meczy:)pixes2 pisze:Trochę szkoda nakrętki, aby sprawdzać co się stanie w przypadku przeładowania kulkami...
Wymiana kulek w nakrętce kulowej 16x5 - ile sztuk?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Już hula aż miło. Najpierw nałożyłem na smar stał kulki a potem delikatnie wsunąłem nakrętkę na tulejkę plastykową. Taki zestaw na śrubkę już nakręcić to łatwizna.mitek pisze:daj znać czy się nakręciło bez wyskoków...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Macie może jakiś namiar na sklep albo fabryke sprzedającą kulki do nakrętek kulowych?
dobrze mi się wydaje ze kulki maja średnice 3,175mm?
Katalog SFU
jaka tolerancja tych kulek musi być?
dobrze mi się wydaje ze kulki maja średnice 3,175mm?
Katalog SFU
jaka tolerancja tych kulek musi być?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Uff, właśnie skończyłem załadunek kulek do nakrętki 1605-4 (4 obiegowej). Błędnie rozumowałem, że wystarczy wsypywać po jednej kulce i wkręcać co jakiś czas śrubę a kulki się jakoś w cudowny sposób ułożą same w nakrętce. Nic z tych rzeczy.
Dzięki temu wątkowi, a w szczególności temu linkowi do YT dowiedziałem się jak to naprawdę działa. Przypomniałem sobie, że mam smar Mos2 (z dwusiarczkiem molibdenu), który okazał się na tyle lepki, że ułożyłem w końcu w środku te 68 kulek (17x4).
Odświeżam nie tyle by się pochwalić sukcesem, co zapytać, czy nadmiar Mos2 zetrzeć ze śruby kulowej, czy niech tam sobie lepiej zostanie? Śruby miały być bezobsługowe dlatego pytam.
Dzięki temu wątkowi, a w szczególności temu linkowi do YT dowiedziałem się jak to naprawdę działa. Przypomniałem sobie, że mam smar Mos2 (z dwusiarczkiem molibdenu), który okazał się na tyle lepki, że ułożyłem w końcu w środku te 68 kulek (17x4).
Odświeżam nie tyle by się pochwalić sukcesem, co zapytać, czy nadmiar Mos2 zetrzeć ze śruby kulowej, czy niech tam sobie lepiej zostanie? Śruby miały być bezobsługowe dlatego pytam.