Witam!!!! Po ostatnich poszukiwaniach w piwnicy, znalazłem 3 silniczki krokowe, ale niemam pojęcia czy nadają się chociażby do jakichś podstaw domowej frezarki CNC.
Pierwsze dwa nie wiem dokładnie z czego są.... ale chyba ze starej drukarki. Jeden ma 5 wyprowadzeń a drugi 6. Tak na "oko" licząc,to przeskakują 24 kroki na 1 obrót.
Ten ostatni na fotkach został wymontowany ze starej stacji dysków 5,25" ma 5 wyprowadzeń.
Czy to się wogule do czegoś nada?? Chodzi mi o to czy dało by się któryś z nich zastosować do tego sterownika który sprzedaje ... autor strony??
Silniki krokowe z demontażu ????
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Silniki krokowe z demontażu ????
- Załączniki
-
- 1.jpg (20.97 KiB) Przejrzano 2557 razy
-
- 2.jpg (19.21 KiB) Przejrzano 2564 razy
-
- 3.jpg (16.52 KiB) Przejrzano 2562 razy
-
- 4.jpg (26.2 KiB) Przejrzano 3193 razy
-
- 5.jpg (13.66 KiB) Przejrzano 3066 razy
-
- 6.jpg (22.6 KiB) Przejrzano 3033 razy
-
- 7.jpg (19.3 KiB) Przejrzano 2968 razy
-
- 8.jpg (14.4 KiB) Przejrzano 2560 razy
Ostatnio zmieniony 06 cze 2017, 04:50 przez PETERS, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
no żeby zwiekszyć ich siłę możan by jakieś przełożenie założyć co by zwiększyło i rozdzielczość frezarki .... al znacznie zwolniło by pracę pnieważ sybki przesów G00 był by taki sam jak roboczy G01
ja bym sie nie bawił w takie coś tylo kupił na alegro ( tam jest tanio a czałem full wypas)

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam wszystkich :-)
Jestem tu całkiem nowy ... ale troszkę z CNC już miałem styczność.
Mam zamiar zbudować sobie taką maszynkę - mała - tylko testy , grawerowanie , może frezowanie w alu (a napewno drewno , plastik)
No i tu moje pierwsze pytanie - przeczytałem już sporą część tego forum - już wiem co i jak chciałbym zastosować .... ale mam takie pytanie na początek - chce zastosować silniki krokowe z demontażu ... no i tu pytanie czy silniki z kser się nadają ?? nie widziałem nigdzie postu opisującego takowe silniki a prawie każde ksero ma taki silniczek ... lub nawet kilka ..
Jeżeli ktoś ma doswiadczenie co do zastosowania takowych silników to prosiłbym o opinie .
Pozdrawiam .
Jak tylko rozpocznę prace to będe starał się na bierząco tworzyć galerie .
Jestem tu całkiem nowy ... ale troszkę z CNC już miałem styczność.
Mam zamiar zbudować sobie taką maszynkę - mała - tylko testy , grawerowanie , może frezowanie w alu (a napewno drewno , plastik)
No i tu moje pierwsze pytanie - przeczytałem już sporą część tego forum - już wiem co i jak chciałbym zastosować .... ale mam takie pytanie na początek - chce zastosować silniki krokowe z demontażu ... no i tu pytanie czy silniki z kser się nadają ?? nie widziałem nigdzie postu opisującego takowe silniki a prawie każde ksero ma taki silniczek ... lub nawet kilka ..
Jeżeli ktoś ma doswiadczenie co do zastosowania takowych silników to prosiłbym o opinie .
Pozdrawiam .
Jak tylko rozpocznę prace to będe starał się na bierząco tworzyć galerie .