jak postępu?
Tokarka CNC ze złomu już toczy :)
-
markcomp77
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
podoba mi się ten mebelek 
jak postępu?
jak postępu?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
Tagi:
-
MlKl
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 154
- Kontakt:
Postępów nie było, ale się znalazły

Wyszabrowałem na złomie suport od tokarki, która pewnie jeszcze Hitlera pamiętała, kolejny obciążnik od Ursusa, i mam wreszcie z czego zrobić suport do mojej tokarynki. Bo na razie konik zakładam zamiast imaka, albo kombinuję, jak inny przymocować prowizorycznie żeby coś zrobić

Będzie trochę zabawy, bo tu nie wyda założyć silnika krokowego wprost na śrubie - wyjedzie za daleko na pokój. Generalnie to lepiej, bo dam przełożenie na pasku, i nie będzie mi już terkotać przy lada większym nacisku.
Rexroth to mało popularna w Polsce firma od systemów liniowych - nie mogę trafić używek wózków na szynę 20, a brakuje mi co najmnie czterech. A jakby się trafiło osiem w dobrej cenie, też bym wziął...

Wyszabrowałem na złomie suport od tokarki, która pewnie jeszcze Hitlera pamiętała, kolejny obciążnik od Ursusa, i mam wreszcie z czego zrobić suport do mojej tokarynki. Bo na razie konik zakładam zamiast imaka, albo kombinuję, jak inny przymocować prowizorycznie żeby coś zrobić

Będzie trochę zabawy, bo tu nie wyda założyć silnika krokowego wprost na śrubie - wyjedzie za daleko na pokój. Generalnie to lepiej, bo dam przełożenie na pasku, i nie będzie mi już terkotać przy lada większym nacisku.
Rexroth to mało popularna w Polsce firma od systemów liniowych - nie mogę trafić używek wózków na szynę 20, a brakuje mi co najmnie czterech. A jakby się trafiło osiem w dobrej cenie, też bym wziął...
-
BYDGOST
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 13
A gdy spotkaliśmy się w Kampinosie na grillu to za szopką taki leżał. Gdybym wiedział, że historia tak się potoczy to bym Ci go pokazał. Może jeszcze tam leży a może gdzieś tam niedaleko druga tokarka powstaje?MlKl pisze:kolejny obciążnik od Ursusa
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
MlKl

- Kontakt:
O obciążniki łatwo, na suport i konik polowałem pół roku 

Przymiarek ciąg dalszy - konik na maksymalnym wyjeździe, do metra między czubkiem kła, a początkiem uchwytu brakuje ze 3 cm. Suport na razie dojeżdża tylko do tego miejsca - śruba pociągowa za krótka.
Przyszły zamówione płytki TMMX

ale nie doszedł zamówiony do nich nóż, więc przy użyciu tokarynki w roli frezarki powstał w godzinkę taki nożyk.

Pracuje ładnie, drugą płytkę wsadziłem w złomowy trzonek i użyłem do frezowania powierzchni widocznego również na zdjęciu kawałka żeliwa.

I kolejny nożyk się frezuje

Przymiarek ciąg dalszy - konik na maksymalnym wyjeździe, do metra między czubkiem kła, a początkiem uchwytu brakuje ze 3 cm. Suport na razie dojeżdża tylko do tego miejsca - śruba pociągowa za krótka.
Przyszły zamówione płytki TMMX

ale nie doszedł zamówiony do nich nóż, więc przy użyciu tokarynki w roli frezarki powstał w godzinkę taki nożyk.

Pracuje ładnie, drugą płytkę wsadziłem w złomowy trzonek i użyłem do frezowania powierzchni widocznego również na zdjęciu kawałka żeliwa.

I kolejny nożyk się frezuje
-
pacyfic_77
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
MlKl

- Kontakt:
Cieszę się, że się maszynka podobapacyfic_77 pisze:Super maszynka, przeczytałem cały tematBardzo mi się podoba
Tymczasem maszynce wreszcie przybył konik - jeszcze nie ustawiona geometria, i brak blokady. Ale już używać można, bo odchyłka po ustawieniu na oko nie przekracza 1/10 mm, a tyle to wiertło się wygina zawsze.