PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 20 lis 2012, 19:44

No dobra ja z czystego lenistwa coś zasugeruję. Może warto by dodać jeden przycisk, np: "zapisz koordynaty" lub coś podobnego. Spowoduje to zapisanie współrzędnych maszynowych do pliku np w katalogu piko, lub nadpisanie starych. Dlaczego coś takiego?

Ja normalnie bazuję pewnie jak wszyscy czyli:
1) Po włączeniu maszyny REF ALL
2) Robię pomiar wysokości materiału
3) Ustawiam sobie koordynaty materiału X=0 Y=0
4) Teraz powinno się zapisać współrzędne maszynowe gdzieś na kartce itp. by w przypadku braku zasilania lub e-stop`a spokojnie sobie po bazowaniu trafić tam gdzie trzeba.

No i tutaj oczywiście bardzo często jest tak, że albo się zapomina o pkt 4, albo zwyczajnie " to tylko chwila przecież nic się nie stanie.." a gdy mamy bum to nie pozostaje nam nic jak celowanie ręcznie. Wiem, że takie rzeczy powinien operator umieć jak pacierz, ale czasami człowieka zabija rutyna ;)

A tak możemy sobie wskoczyć do katalogu piko i wyciągnąć spokojnie koordynaty.

Reszta jak zwykle PRO, chylę czoła!

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 24

Post napisał: piotr_olbrysz » 20 lis 2012, 20:39

gaspar pisze:No dobra ja z czystego lenistwa coś zasugeruję
Ja po prostu poprę kolegę aby w następnej wersji, kolega konstruktor PicoCnc zaimplementował port SPI w sterowniku oraz dodał:
1.Pamięć FRAM do zapisywania koordynat
2.Przetworniki AD i DA
3. Inny hardware
Przy czym te nowe układy mogły by być montowane na extra płytce jako opcja

I jeszcze jedna rzecz była by przydatna, Licznik czasu pracy osi, lub lepiej przejechane metry. Mając takie dane można coś wnioskować na temat czasu życia podzespołów czy frezów , określać ich jakość.
gaspar pisze:ale czasami człowieka zabija rutyna
ja to ujmuję inaczej , rutyna zabija myślenie razem z człowiekiem

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 21 lis 2012, 09:52

Może warto by dodać jeden przycisk, np: "zapisz koordynaty" lub coś podobnego. …
Program zapisuje wszystko (również położenie materiału) przy wyjściu. Ale masz rację, jak coś w międzyczasie się wydarzy to jest problem. Dlatego myślę, że zapis będzie także w chwili naciśnięcia „START” - chyba to wystarczy. Może faktycznie dodam też małą ikonkę z dyskietką w panelu „położenie” - będzie można zapisać w każdej chwili.
1.Pamięć FRAM do zapisywania koordynat
2.Przetworniki AD i DA
3. Inny hardware
I co dało by zapisanie koordynat w FRAM – według mnie nic ;-) Co do innego hardware nie zamierzam tu szaleć w 99% przypadków wystarcza to co jest.

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 21 lis 2012, 16:16

cosimo pisze: co dało by zapisanie koordynat w FRAM – według mnie nic Co do innego hardware nie zamierzam tu szaleć w 99% przypadków wystarcza to co jest.
W FRAM to kolega zapisze to co robi sterownik, a jak program się wyłoży co przy windzie raczej norma, to nic nie zapiszemy. Ale to kologa zarządza projektem, nie ja 1% :wink:

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 21 lis 2012, 20:09

W takim FRAM można by umieścić cały program? Czasami brakuje mi prędkości przy zmniejszonej fragmentyzacji G2 i G3... może to by pomagało... Czy to o nie to chodzi z tą pamięcią :-D

Co do trafiania w to samo miejsce to ja mam tak zrobione że po REF ALL maszyna oddala się od krańcówek w miejsce 0 0 materiału a na blacie mamy to miejsce nie zmiennie ustalone przez zderzaki do których dosuwam materiał i tam maszynowo jest z tego co pamiętam 53 i 60 i coś po przecinku. Dla mnie to idealne rozwiązanie.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 21 lis 2012, 20:49

mitek pisze:W takim FRAM można by umieścić cały program? Czasami brakuje mi prędkości przy zmniejszonej fragmentyzacji G2 i G3... może to by pomagało... Czy to o nie to chodzi z tą pamięcią
Zmieścić by mozna, ale cosimo by nic nie sprzedał przy takiej cenie tej pamięci. Jest to pamięć nieulotna, bez baterii dość szybka i praktycznie bez limitu zapisów. Idealna do zapisu parametrów np. przy zaniku zasilania. Jak brakuje RAM przy tym procesorze to są tanie SRAM na SPI.

W pamięci nieulotnej można by zapisywać np. czas pracy podzespołów i parę innych nastaw lub wręcz całą konfigurację.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jarekk » 21 lis 2012, 22:52

piotr_olbrysz pisze:cosimo by nic nie sprzedał przy takiej cenie tej pamięci.
Nie jest tak źle - mam to u siebie przy ARM9 ( 2Mbity ). Muszę zapytać kolegę o cenę.
Do samych parametrów lepiej wziąć małą kostkę. I wymienić procka na takiego z dużą ilość SRAM ( conajmniej ~100 kBytes). Ja jeszcze u siebie mam SDRAM - wtedy procesor ciągnie zarówno kontroler ruchu jak i mały stos TCPIP z uIP. Cenowo to dodaje może 20..40zł - a możlwości są dużo większe.

Co do FRAMu - można dodać duży kondensator do procka z RTC - zazwyczaj jest też trochę miejsca w pamięci podtrzymywanej bateryjnie. Powinno wystarczyć do następnego bootowania PCta :-). Zwłaszcza jeżeli da się do kontrolera niezależne zasilanie.

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 22 lis 2012, 11:25

jarekk pisze:Co do FRAMu - można dodać duży kondensator do procka z RTC - zazwyczaj jest też trochę miejsca w pamięci podtrzymywanej bateryjnie. Powinno wystarczyć do następnego bootowania PCta . Zwłaszcza jeżeli da się do kontrolera niezależne zasilanie.
Nie lubię bateryjek, po 10 latach każdą szlag trafi, kondensatorki GoldCap i tak się rozładują z soboty na niedzielę.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jarekk » 22 lis 2012, 11:39

piotr_olbrysz pisze:kondensatorki GoldCap i tak się rozładują z soboty na niedzielę.
To ma pomóc tylko na chwilę. Zresztą jak ktoś poważnie traktuje maszynę to będzie miał UPS'a do układu sterowania.

Jak tak mam przy mojej maszynie do układania SMD - jak coś siądzie to mam trochę czasu aby zatrzymać wszystko i zapisać projekt.

ZONDAPS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ZONDAPS » 22 lis 2012, 12:30

jarekk pisze:To ma pomóc tylko na chwilę. Zresztą jak ktoś poważnie traktuje maszynę to będzie miał UPS'a do układu sterowania.
To nie jest kwestia jak kto traktuje maszynę tylko jak ją użytkuje.
Jeżeli u mnie maszyna pracuje bez przerwy 14 godzin wieczorem i nocą bez nadzoru, to w przypadku braku prądu jaki UPS tyle wytrzyma. Już takie przypadki braku prądu mi się zdarzały. Trzeba było na nowo odtwarzać ustawienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”