PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Zamieściłem dziś mini aktualizację:
)
Aa.. program ma też nową (prostą jak drut) ikonkę mam nadzieję, że się przyjmie
W rogu okna G-EDIT ją widać 

Tak. Program od dziś będzie z instalatorem – mam nadzieję, że nie stworzy to zbyt wielu problemów. Opisywane popup-menu mamy gdy klikniemy PKM nad listą g-kodu (to informacja dla tych co mieli ciężki dzień i już nie „jarzą”Wprowadzone zmiany
wersja 101.766 z dnia 19.11.2012
Zlikwidowano zakładkę Run/Edit. Myślę, że z funkcji tam zwartych mało kto korzystał. Gdyż były mało intuicyjne (powstały w czasie gdy program nie posiadał jeszcze wbudowanego cam-a).
Dodano „popupmenu” dla listy z g-kodem. Mamy tam następujące pozycje:
Edytuj linię - możemy edytować aktualnie podświetloną linię g-kodu.
Edytuj program - otwiera się prosty wbudowany edytor tekstu gdzie mamy cały program. Opcja ta jest dostępna gdy mamy podłączony kontroler lub klucz licencyjny.
Numeracja ON/OFF - możemy włączać, wyłączać numerację linii. Numeracja jest teraz „dynamiczna” czyli działa praktycznie bezczasowo.
Renumeracja linii - Generalnie jest to porządkowanie g-kodu np. usuwanie pustych linii.
Aktualizacja G-kodu: Jeżeli w polach zakładki „PROGRAM” mamy włączone jakieś przekształcenia typu obrót lub zmieniona skala to generowany jest kod już po tych przekształceniach a wszystkie pola przekształceń są w tym momencie zerowane.
Zmień „F” - Zmiana prędkości dla wybranego zakresu programu. Jest to jedyna funkcja ocalała z zakładki „EDIT” Została także całkowicie od nowa napisana gdyż w starej wersji nie działo to najlepiej. W okienku wybieramy jakich osi ma dotyczyć zmiana i podajemy nową prędkość.
Usunięto kilka dostrzeżonych błędów.
Program od teraz posiada instalator. W przypadku aktualizacji wskazujemy folder gdzie mamy już program. Instalator nie zmienia pliku config!

Aa.. program ma też nową (prostą jak drut) ikonkę mam nadzieję, że się przyjmie

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 43
eeeeeeeeeeee jak to "mówią co się polepszy to się spieprzy" , ta poprzednia była lepsiejsza i bardziej przyjętacosimo pisze:Aa.. program ma też nową (prostą jak drut) ikonkę mam nadzieję, że się przyjmieW rogu okna G-EDIT ją widać

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 24
Zaraz ktoś mnie zabije.cosimo pisze:Poczekajcie, poczekajcie! - mnie się dopiero po trzech dniach zaczęła podobać Nic co dobre nie podoba się od razu!
Może jak w windzie dać wybór pulpitu Klasyczny/ nowy.
Kolega się napracował , zrobił nowy wygląd, przez trzy dni pił i wreszcie mu się spodobało.
Ja do poprzedniej wersji przystosowywałem się caly miesiąć, napisałem 28 uwag i cała robota na nic.
Jak wrócę z delgacji to sobię obejżę. Chyba ze zabiorę ją w drogę
A może jak z windą , instalować co drugą wersję

Obejżałem, ( przez 5minut) i jak dla mnie to nie widzę zmian, bo działam tylko w skrtyptach
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 22:26 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 43
tak tak , dodajmy jeszcze ze 30 guziczków i będzie prawie mach 3i1/3piotr_olbrysz pisze:Może jak w windzie dać wybór pulpitu Klasyczny/ nowy.

hmmmm , ale tak w środku tygodnia pićpiotr_olbrysz pisze:...przez trzy dni pił i wreszcie mu się spodobało.

piotr_olbrysz pisze:Jak wrócę z delgacji to sobię obejżę. Chyba ze zabiorę ją w drogę
razem z frezarką zabierasz??

[ Dodano: 2012-11-19, 22:27 ]
a w ogóle to ide spać ,bo temat ma dopiero 60 stron ,a my tu gadu gadu . zaraz to ja dostane po głowie że OT robię

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 24